ΓΔ: 1443.69 -0.35% Τζίρος: 28.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:56:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
vivestia
Φώτο (από αριστερά προς τα δεξιά): Ο Marketing partner Ανδρέας Γκίνης, ο CEO και συνιδρυτής της Vivestia Γιώργος Κονταξής και ο PR & Sales Partner Χρήστος Βαρσάμης

Vivestia: Κρατήσεις σε ξενοδοχεία με «οδηγό» το virtual reality

Η τουριστική startup απεικονίζει ψηφιακά τους χώρους ξενοδοχείων για να αποφεύγει ο καταναλωτής δυσάρεστες εκπλήξεις από παραπλανητικές φωτογραφίες. Επεκτείνεται στη διεθνή αγορά και αναζητεί επενδυτές.

Καταγράφοντας αλματώδη ανάπτυξη μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας, η Vivestia θέλει να αλλάξει τον τρόπο που οι επισκέπτες στην Ελλάδα κλείνουν το κατάλυμά τους. Η startup, που συνδυάζει την τεχνολογία με τον τουρισμό, μετά τις πολυτελείς βίλες και τα ξενοδοχεία που έχει προσθέσει στην πλατφόρμα της, θέλει να αναβαθμίσει και το yachting ενώ έχει στραμμένο το βλέμμα της και στο εξωτερικό προς αναζήτηση νέων αγορών και επενδυτών.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία για την ψηφιακή απεικόνιση των καταλυμάτων, η Vivestia θέλει να διασφαλίσει πως ο επισκέπτης ενός καταλύματος θα γνωρίζει καλά πως θα είναι το κατάλυμα, χωρίς να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων. «Ο σκοπός μας είναι να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε καταλύματα αξιοποιώντας την τεχνολογία. Φεύγουμε από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που πολλές φορές παραπλανούν τον πελάτη και δίνουμε μια αντικειμενική εικόνα του καταλύματος, που στη συνέχεια μπορεί να κλείσει» δηλώνει στο Business Daily, ο ιδρυτής της πλατφόρμας και CEO, Γιώργος Κονταξής.

Το όνομα Vivestia προέρχεται από τη λατινογενή λέξη vive που σημαίνει «ζήσε», και την Εστία, της αρχαία θεά της φιλοξενίας, και η startup όπως αναφέρει ο κ. Κονταξής θέλει να δώσει το δώρο της πραγματικής φιλοξενίας σε όσους επιλέγουν να επισκεφτούν έναν ελληνικό τουριστικό προορισμό για τις διακοπές τους. Θέλοντας να «ταράξει τα νερά» του ανταγωνισμού, η startup που αναδείχθηκε από τον επιταχυντή τουρισμού του ΞΕΕ Capsule T, πρόσθεσε φέτος εκτός από την τρισδιάσταση απεικόνιση των καταλυμάτων και την δυνατότητα να μπορεί ο επισκέπτης να κλείσει τη διαμονή του.

Η αρχή για την τουριστική startup που στοχεύει να προσελκύσει τουρίστες υψηλού βιοτικού επιπέδου ήταν δύσκολη καθώς εμφανίστηκε λίγο πριν εμφανιστεί ο κορονοϊός στη ζωή μας. «Κυριολεκτικά μόλις ανάψαμε τον γενικό, αναγκαστήκαμε να τον κατεβάσουμε, καθώς σταμάτησαν τα ταξίδια», σημειώνει ο κ. Κονταξής. Ωστόσο μέσα σε ένα χρόνο η Vivestia, παρά τις δυσκολίες λόγω του πλήγματος στον κλάδο, κατάφερε να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο των καταλυμάτων που διαθέτει και διαβλέπει ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης μετά την φετινή χρονιά όπου η τουριστική κίνηση έχει ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Τώρα, η startup θέλει εκτός από τις πολυτελείς βίλες, να απευθυνθεί και σε υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές μονάδες, boutique και designer ξενοδοχεία, ενώ επεκτείνεται και στα γιοτ.

Μια ατυχής εμπειρία έγινε πηγή έμπνευσης

Η ιστορία γνωστή. Πολλές φορές οι επισκέπτες κλείνουν ένα κατάλυμα, διαπιστώνοντας τελικά μόλις φτάσουν ότι οι εικόνες που έβλεπαν παρουσίαζαν μια διαφορετική πραγματικότητα. Ένα ατυχές ταξίδι στη Τσεχία, όπου το κατάλυμα δεν είχε καμία σχέση με αυτό που φαινόταν στις φωτογραφίες και οι απαράδεκτες συνθήκες που υπήρχαν αποτέλεσαν την έμπνευση για τη δημιουργία της Vivestia.

Η Vivestia είναι μια πλατφόρμα κρατήσεων για πολυτελή καταλύματα όπου χρησιμοποιώντας την τεχνολογία τρισδιάστατης εικονικής περιήγησης δίνει την δυνατότητα στον πελάτη να «περπατήσει και να περιηγηθεί» στο κατάλυμα, χρησιμοποιώντας την συσκευή ή τα VR γυαλιά τους, από την άνεση του καναπέ τους. «Πολλές φορές αυτό που αντικρίζει ο πελάτης όταν φτάνει δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που είχε δει στις φωτογραφίες. Αυτό δημιουργεί μια απογοήτευση και όταν έχεις επενδύσει για να κάνεις ένα ταξίδι θέλεις αυτά τα πράγματα να είναι λυμένα και να μην έχεις ανησυχίες για τη διαμονή σου», σημειώνει ο κ. Κονταξής.

Μέσα από την ψηφιακή απεικόνιση η Vivestia θέλει να δώσει την αντικειμενική εικόνα του καταλύματος στον πελάτη ώστε να νιώσει σιγουριά ότι έχει κάνει τη σωστή επιλογή. Για να επιτευχθεί αυτό, η startup διαθέτει τους δικούς της φωτογράφους και κινηματογραφιστές που διασφαλίζουν το υψηλό αποτέλεσμα της ψηφιακής απεικόνισης, ενώ αν οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων αν θέλουν, μπορούν να απευθυνθούν σε εξωτερικά συνεργεία, όπου στη συνέχεια περνάνε από τον ποιοτικό έλεγχο της Vivestia για να ανεβούν στην πλατφόρμα. «Θέλουμε να υπάρχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο απεικόνισης και μια ενιαία εικόνα αλλιώς δυσχεραίνει η πλατφόρμα για τον πελάτη» σημειώνει ο κ. Κονταξής που προσθέτει ότι η εταιρεία σχεδιάζει να προσθέσει περισσότερους φωτογράφους στο δυναμικό της ώστε να ανταποκριθεί στον αυξημένο όγκο εργασίας που έχει παρουσιαστεί.

Ανάπτυξη με το βλέμμα στο εξωτερικό

Η Vivestia διαθέτει αυτή τη στιγμή 175 καταλύματα στην πλατφόρμα της από 14 ελληνικούς προορισμούς και απευθύνεται σε πιο οικονομικά άνετους τουρίστες, ενώ στα άμεσα σχέδια της είναι να προσθέσει κι άλλα ξενοδοχεία και πολυτελή καταλύματα ενώ στοχεύει να προσθέσει και το yachting. «Παρά τη ζήτηση που έχει το yachting στην Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει καθόλου η ψηφιακή απεικόνιση» αναφέρει ο κ. Κονταξής και σημειώνει πως η εταιρεία στη συνέχεια στοχεύει να κάνει το επόμενο της βήμα στις αγορές του εξωτερικού.

Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία καθώς οι μεσογειακές γαλλικές περιοχές όπου ο τουρισμός ανθίζει αποτελούν οι επόμενοι προορισμοί για τη Vivestia με τον κ. Κονταξή να αναφέρει πως «ο επόμενος μας προορισμός είναι φυσικά η Ίμπιζα και τα νησιά Μαδέρια. Θα είναι η Σικελία, οι γαλλικές μεσογειακές περιοχές και οι ριβιέρες. Το Σαν Τροπέ. Μέρη που απευθύνονται σε luxury πελάτες, ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία πολυτελών βιλών και των καταλυμάτων που μπορούμε να προσεγγίσουμε».

Καθώς στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότερα από 180.000 πολυτελή καταλύματα, τα περιθώρια ανάπτυξης της εταιρείας είναι τεράστια, και η Vivestia που λειτουργεί μέχρι σήμερα με ίδια κεφάλαια, βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτή για να κάνει το επόμενο βήμα και ως πλατφόρμα κρατήσεων.

Ο κ. Κονταξής δηλώνει πως «τώρα θέλουμε να μπούμε στο Elevate Greece, να μας μάθει και η ελληνική σκηνή, να μας εντοπίσουν επενδυτές. Ήδη έχουμε συζητήσεις με κάποιους angel investors, κάποια Venture Capitals. Είμαστε πάντως ακόμα σε πρώιμο στάδιο και προσπαθούμε να βρούμε τον κατάλληλο συνοδοιπόρο σε αυτό το ταξίδι που θα μπορούμε να συνεργαστούμε και να εξελιχθούμε», προσθέτοντας πως «έχουμε στραμμένο και το βλέμμα στο εξωτερικό που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Έχουμε τα ραντάρ μας ανοιχτά αλλά προτεραιότητα είναι να αναπτυχθεί η πλατφόρμα».

Ωστόσο η πλατφόρμα εκτός από την ανάπτυξη του τουριστικού πρoϊόντος προχωράει και ένα ακόμη σημαντικό πρότζεκτ θέλοντας να προσφέρει στις νέες γενιές μια ηλεκτρονική είσοδο στα μουσεία της χώρας.

Η Vivestia έχει πραγματοποιήσει δωρεάν την ψηφιακή απεικόνιση του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας, ενώ έχει ολοκληρώσει και το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, και σειρά θα πάρουν τα υπόλοιπα Πολεμικά Μουσεία της χώρας. «Παιδιά στις παραμεθόριες περιοχές θα μπορούν με έναν υπολογιστή και ένα προτζέκτορα να περπατήσουν μέσα στους διαδρόμους των μουσείων της χώρας που θα τους ήταν δύσκολο υπό άλλες συνθήκες να τα επισκεφτούν» αναφέρει ο κ. Κονταξής.

Οι κρίσεις έχουν αφήσει πίσω τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τουρισμού

Με τις τουριστικές ροές να είναι ήδη αυξημένες και τον Απρίλιο οι τουριστικές εισπράξεις ήταν 19% υψηλότερες έναντι του 2019, ο κ. Κονταξής αναφέρει πως «οι κρατήσεις ήρθαν πολύ νωρίς και ούτε οι επιχειρηματίες περίμεναν πως θα υπήρχε αυτή η κίνηση ήδη. Υπήρχαν βίλες που ακόμα πραγματοποιούσαν εργασίες συντήρησης και όμως οι τουρίστες ήθελαν να κλείσουν την διαμονή τους», με τις προοπτικές να δείχνουν ακόμα καλύτερες.

Ωστόσο υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, καθώς όπως σημειώνει ο συνιδρυτής της Vivestia «οι επιχειρηματίες του τουρισμού μετά από δυο χρόνια πανδημίας είναι λογικό να είναι σφιγμένοι. Υπάρχει η διάθεση για ψηφιοποίηση, καθώς έχουν αντιληφθεί πως η ψηφιοποίηση των διαδικασιών τους μπορεί να ενισχύσει τα έσοδα τους, αλλά υπάρχει και ο φόβος για μια νέα κρίση» αναφέροντας πάντως πως περιμένουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις μετά το τέλος της φετινής τουριστικής σαιζόν.

Ο κ. Κονταξής επισημαίνει πως η Ελλάδα είναι από τις χώρες που ενσωματώνει με καθυστέρηση τις καινοτομίες καθώς οι επιχειρηματίες «ξεψαχνίζουν» την κάθε λεπτομέρεια και μόνο αφού έχουν βεβαιωθεί για την λειτουργία μιας εφαρμογής σε βάθος χρόνου που έχει δοκιμαστεί αλλού. «Έχουμε πονέσει πολύ σαν κοινωνία για περισσότερα από 10 χρόνια και ήταν πολλά αυτά που δεν μπορούσαμε να κάνουμε και επομένως κάθε τι καινούριο που μπορεί να προσδώσει αξία, το φοβόμαστε, μέχρι να έρθει η χρονική στιγμή όπου θα ακολουθήσουμε τους υπόλοιπους που θα το έχουν κάνει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ώθηση που έδωσε το CapsuleT

Το ξεκίνημα της Vivestia δεν ήταν δύσκολο μόνο του πλήγματος που προκάλεσε η πανδημία στον τουρισμό, αλλά και γιατί ήταν δύσκολο να επικοινωνηθεί η αξία που μπορεί να δώσει το τρισδιάστατο μοντέλο της περιήγησης τόσο στον ξενοδόχο όσο και τον πελάτη.

Ωστόσο η είσοδος στο CapsuleT και η διπλή επικράτηση υπήρξε σημαντική αλλαγή. «Στην αρχή ήμασταν η Vivestia. Όμως πλέον είμαστε η Vivestia, εταιρεία που δημιουργεί 3d μοντέλα εικονικής περιήγησης και είναι διπλά βραβευμένη από το ΞΕΕ. Αυτό το γεγονός άνοιξε τις πόρτες, καθώς οι επιχειρηματίες βλέπουν την πιστοποίηση που υπάρχει» σημειώνει ο κ. Κονταξής που υπογραμμίζει ότι «για μια startup του τουρισμού το CapsuleT είναι ο κατάλληλος επιταχυντής που θα βοηθήσει κάποιον να σμιλέψει και να αναπτύξει την εταιρεία του».

Υπενθυμίζουμε πως ο 5ος κύκλος του CapsuleT είναι προ των πυλών και καλεί τις νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι το βράδυ της Κυριακής 26 Ιουνίου 2022. Οι εταιρείες διαγωνίζονται για τα τελικά έπαθλα συνολικού ύψους 40.000 ευρώ –ως μια επιπρόσθετη οικονομική υποστήριξη– και για δωρεάν υπηρεσίες/προνομιακές παροχές από τους στρατηγικούς συνεργάτες της κοινότητας του CapsuleT.

Στόχος είναι ο επιταχυντής να εντάξει στην κοινότητα του νέες startup ομάδες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης και παρέχουν τεχνολογικές λύσεις με εφαρμογές στον τουρισμό, καθώς και startups των οποίων οι υπηρεσίες προωθούν τους βασικούς άξονες ανάκαμψης του παγκόσμιου τουρισμού όπως είναι οι λύσεις βιωσιμότητας/εξοικονόμησης τροφίμων, ενέργειας, φυσικών πόρων κλπ.. Οι αιτήσεις πρέπει να κατατεθούν ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά στην αγγλική γλώσσα στον ακόλουθο σύνδεσμο, αφού οι υποψήφιοι έχουν διαβάσει αναλυτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kleesto
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

kleesto: Ψηφιακές λύσεις στον τουρισμό για τη δικτύωση επιχειρήσεων

Η τουριστική startup έχει δημιουργήσει ψηφιακά οικοσυστήματα με περισσότερες από 1.800 επιχειρήσεις και συμβάλλει στην ανάπτυξή τους. Επεκτείνεται σε νέες αγορές και βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτικών κεφαλαίων.
Politeia Kainotomias, YPAN
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημιουργία της ελληνικής Silicon Valley

Το Τεχνολογικό Πάρκο Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον από το Ισραήλ, καθώς στο τουλάχιστον 40% της έκτασης τους θα αναπτυχθούν εταιρείες τεχνολογίας από τη γειτονική χώρα.
startup_funding
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Επενδυτικό κενό στις ελληνικές startups, ελπίδες για πακέτο 1,5 δισ. ευρώ

Μείωση της χρηματοδότησης καταγράφηκε το 2023 λόγω των υψηλών επιτοκίων, αλλά και σημαντικά deals με μεγάλες πολυεθνικές. Αναπτυξιακή Τράπεζα και ιδιωτικά κεφάλαια φέρνουν πόρους 1,5 δισ. το 2024.
startup-technology
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η χρυσή εντεκάδα των ελληνικών startups που εξαγοράστηκαν μέσα στο 2023

Από την οικογένεια Ανιέλι η μεγαλύτερη εξαγορά. Σημαντικό ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ: Cisco, Dell, Intel, και Hewlett Packard Enterprise απέκτησαν ελληνικές καινοτόμες εταιρείες, επιβεβαιώνοντας την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κ. Σαριδάκη στο BD: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος τουριστικών startup

Η διευθύντρια του επιταχυντή του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου για τον τουρισμό, CapsuleT, τονίζει στο BD πως αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τουριστικές startup. Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν για να πετύχουν.