ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται στις ελληνικές τράπεζες, οι κίνδυνοι

Η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψει την αυτόματη επεξεργασία και εκτέλεση συναλλαγών, μειώνοντας τον χρόνο και το κόστος για τους πελάτες και τις τράπεζες.

Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζών να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και να οδηγεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα στην επόμενη ημέρα, κάτι που έχει ήδη να γίνεται εμφανές και στον μέσο τραπεζικό πελάτη, η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί έναν παράγοντα μετασχηματισμού στον κλάδο των τραπεζών, ο οποίος αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το μέλλον τους.

Πώς όμως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επηρεάσει το μέλλον των ελληνικών τραπεζών; Αρχικά, η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), όπως εκτιμά ο σύμβουλος εκπαίδευσης τραπεζικών στελεχών και πρώην Μεσολαβητής Τραπεζικών και Επενδυτικών Υπηρεσιών Δημήτρης Παυλάκης, θα επιτρέψει στις τράπεζες να βελτιώσουν την επικοινωνία και τη σχέση τους με τους πελάτες τους.

Επίσης:

  • Με τη χρήση αλγορίθμων μηχανικής μάθησης και φυσικής γλώσσας, οι τράπεζες θα μπορούν να αναγνωρίζουν και να ερμηνεύουν τις ανάγκες των πελατών τους, προσφέροντας τους εξατομικευμένες χρηματοοικονομικές λύσεις και συμβουλές.
  • Επιπλέον, η ΤΝ θα επιτρέψει την αυτόματη επεξεργασία και εκτέλεση συναλλαγών, μειώνοντας τον χρόνο και το κόστος για τους πελάτες και τις τράπεζες.
  • Η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας στο χώρο των τραπεζών. Με την ανάλυση μεγάλων όγκων δεδομένων, η ΤΝ θα αναγνωρίζει τα μοτίβα και τις ανωμαλίες στις συναλλαγές, εντοπίζοντας δυνητικά απάτες και απειλές, ενώ θα μπορεί να προβλέπει τις ανάγκες για καταπολέμηση της απάτης και να λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την προστασία των πελατών και των τραπεζών.

Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο των τραπεζών συνεπάγεται και κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ένας από τους κύριους κινδύνους αναφέρει ο κ. Παυλάκης, πρώην διευθυντικό στέλεχος στον τραπεζικό τομέα σε θέσεις ευθύνης, είναι η προστασία της ιδιωτικότητας των πελατών, καθώς η ΤΝ απαιτεί τη συλλογή και την ανάλυση μεγάλων ποσοτήτων προσωπικών δεδομένων, γεγονός που προϋποθέτει την ύπαρξη αυστηρών μέτρων προστασίας και ασφαλείας των δεδομένων των πελατών.

Επιπλέον, η εξάρτηση από την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της κυβερνοεπίθεσης και της απώλειας δεδομένων. Αυτό επιβάλλει την ανάγκη επενδύσεων σε ασφάλεια και συστήματα προστασίας για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων και την αποκατάσταση τυχόν προβλημάτων.

Οι θέσεις εργασίας και ο ρόλος της εκπαίδευσης

Με την αυξημένη χρήση της τεχνολογίας και την αυτοματοποίηση ορισμένων εργασιών, υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας θέσεων εργασίας για ορισμένους επαγγελματικούς τομείς μέσα στις τράπεζες. Όπως αναφέρει ο κ. Παυλάκης, δεν θα χαθεί όμως ποτέ η ανάγκη της προσωπικής επαφής του τραπεζικού πελάτη με τον τραπεζικό του σύμβουλο. Στο πλαίσιο αυτό αποκτά καθοριστικό ρόλο η μετεκπαίδευση και επαγγελματική επανακατάρτιση στον τραπεζικό τομέα προκειμένου οι εργαζόμενοι να προσαρμόζονται στις νέες τεχνολογίες και ταυτόχρονα να διατηρούν την απασχόλησή τους στους νέους ρόλους που θα κληθούν να διαδραματίσουν (συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη διατήρηση των θέσεων εργασίας).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

artificial intelligence, AI, texniti noimosini
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Προειδοποίηση για επικίνδυνη ανακάλυψη τεχνητής νοημοσύνης από την Open AI

Επιστήμονες της Open AI προειδοποίησαν το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ότι απειλεί την ανθρωπότητα μια νέα εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που πλησιάζει την ανθρώπινη. Ακολούθησε η απόλυση του CEO, Σαμ Άλτμαν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αν. Πετρίδης: Εισέρχεται δυναμικά στην τραπεζική η Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο Γενικός Διευθυντής και Group CIO της Eurobank επισήμανε ότι έχουν αναπτυχθεί πολλές νέες τεχνολογικές δυνατότητες που αλλάζουν την εμπειρία των πελατών. Η ψηφιακή μετάβαση της τράπεζας και τα νέα phygital καταστήματα.
robot-texniti noimosini-mathites
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τεχνητή Νοημοσύνη στον τομέα της Υγείας: Τα οφέλη και οι ανησυχίες

Η μεγαλύτερη ελπίδα είναι ότι θα βοηθήσει πολλαπλά τον άνθρωπο, απαλλάσσοντάς τον από χρονοβόρες διαδικασίες και δίνοντάς του πιο αποτελεσματικές λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.
robot-texniti noimosini-mathites
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι κάτοχοι της Τεχνητής Νοημοσύνης θα είναι οι κυρίαρχοι στο μέλλον

Στη Δύση συγκεντρώνονται σήμερα οι κορυφαίοι παίκτες στον τομέα της ΤΝ, αφού το Top-3 έως πέντε του κλάδου προέρχεται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ - εταιρείες όπως η DeepMind στο Λονδίνο και μεγάλοι παίκτες της Silicon Valley.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Unesco: Ελάχιστη ηλικία τα 13 έτη για χρήση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης

Τον περιορισμό της χρήστης της Τεχνητής Νοημοσύνης στα παιδιά προτείνει η Unesco τονίζοντας πως δεν μπορούν να ενσωματωθούν εργαλεία ΑΙ στην εκπαίδευση χωρίς ισχυρούς κανόνες και διασφαλίσεις.
georgia peraki
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γεωργία Περάκη: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να μας αντικαταστήσει

Η Ελληνίδα μαθηματικός και αναπληρώτρια πρύτανης στο Κολέγιο Πληροφορικής του MIT και συνδιευθύντρια του Κέντρου Επιχειρησιακής Έρευνας του Πανεπιστημίου, τονίζει πάντως τη μεγάλη χρησιμότητα του εν λόγω κλάδου της πληροφορικής.