ΓΔ: 1448.48 -0.48% Τζίρος: 144.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
fintech
Φώτο: shutterstock

Τα κινητά γίνονται POS και μειώνουν το κόστος για τις επιχειρήσεις

Η FintechIQ που έχει ιδρύσει ο Κ. Κουκούτσης προσφέρει εφαρμογή για μετατροπή κινητών σε POS πάνω στην οποία μπορούν να «πατήσουν» και προγράμματα ανταμοιβής των πελατών.

Καθώς ο κόσμος των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποτελεί ένα πεδίο υψηλής τεχνολογίας που αναπτύσσεται ταχύτατα, η FintechIQ φιλοδοξεί να φέρει την επόμενη γενιά λύσεων στις πληρωμές, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες που προσφέρονται, εξελίσσοντας τις σχέσεις μεταξύ ιδρυμάτων πληρωμών και εμπόρων.

«Αποτελούμε τον έξυπνο συνεργάτη των Ιδρυμάτων Πληρωμών, των Τραπεζών, των Επιχειρήσεων και των Εμπόρων», λέει στο BD ο ιδρυτής της FintechIQ, Κώστας Κουκούτσης που επισημαίνει ότι η fintech startup δημιουργεί λύσεις και τεχνολογίες που κάνουν τη ζωή πιο εύκολη και απλή. «Θέλουμε μαζί με τους συνεργάτες μας, να δούμε πώς η επόμενη γενιά των ηλεκτρονικών πληρωμών και των συναφών υπηρεσιών, θα ικανοποιήσει τους επιχειρηματικούς στόχους τους», τονίζει ο κ. Κουκούτσης.

 Ο ιδρυτής της FintechIQ κ. Κώστας Κουκούτσης

FintechIQ ξεκίνησε το 2020 από τον κ. Κώστα Κουκούτση που διαθέτει 30 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, των τραπεζών και των ηλεκτρονικών πληρωμών με στόχο να προσφέρει προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες στο οικοσύστημα των πληρωμών, που θα υποστηρίζουν συνεχόμενα και αδιάκοπτα το growth των πελατών της.

Ο ιδρυτής της FintechIQ αποτελεί ένα πρόσωπο που έχει γνωρίσει την τεχνολογική επανάσταση επί των συναλλαγών στη χώρα μας, έχοντας περάσει 9 χρόνια στην DeltaInformatics, 3 χρόνια στη Delta Singular, 6 χρόνια στη First Data International και άλλα 9 χρόνια στην Cardlink, όπου υπήρξε μέλος του Executive Committee της εταιρείας που δημιούργησε το μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών δικτύου POS στην Ελλάδα.

Οι λύσεις πληρωμών της εταιρείας καλύπτουν όλο το φάσμα των υπηρεσιών αποδοχής πληρωμών (paymentacceptance) όπως AndroidPOS,  SmartPOS, AndroidSelf-serviceKiosk, και Softpos, με τη FintechIQ να διαφοροποιείται καθώς προσφέρει λύσεις προστιθέμενης αξίας που απευθύνονται στο λιανικό εμπόριο με τις πλατφόρμες Loyalty&Rewards και Giftcards. «Ερχόμαστε για να δώσουμε ένα παραπάνω επίπεδο με επιπλέον λύσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν πάνω στην υπηρεσία πληρωμών».

Όπως αναφέρει ο κ. Κουκούτσης, η λύση Softpos της FintechIQ, εκτός από τα android POS, σύντομα θα τρέχει και στο λογισμικό iOS της Apple, σημειώνοντας πως «φτιάχνουμε τις λύσεις ώστε τα ιδρύματα πληρωμών να δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που συνεργάζονται να δημιουργήσουν προγράμματα ανταμοιβής για τους πελάτες τους, δημιουργώντας και αναπτύσσοντας τη στρατηγική τους».

Επισημαίνει ότι το SoftPOS (POS σε κινητό τηλέφωνο) έχει όλες τις προδιαγραφές για να κάνει disrupt στο οικοσύστημα των ηλεκτρονικών πληρωμών, καθώς μπορεί να αποδεσμεύσει τα ιδρύματα πληρωμών από την ανάγκη επενδύσεων σε ειδικά μηχανήματα για την αποδοχή πληρωμών, μειώνοντας σημαντικά τα κόστη, ενώ παράλληλα μπορεί να διευρύνει την κουλτούρα των ανέπαφων συναλλαγών, ειδικά σε κλάδους που βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση όπως ταξί, delivery, κούριερ, τουριστικά επαγγέλματα όπως μίσθωση σκαφών.

Παράλληλα, το SoftPOS δίνει την ευκαιρία και σε μικρότερα ιδρύματα να μπουν δυναμικά στο χώρο των ηλεκτρονικών πληρωμών, καθώς και να αναπτυχθούν νέες fintech λύσεις που θα αναβαθμίσουν συνολικά το προϊόν και τις υπηρεσίες που προσφέρονται.

Σε πορεία εξόδου εκτός συνόρων το 2024

Παρά τη μικρή διάρκεια ζωής της, η FintechIQ έχει προχωρήσει σε ορισμένες πολύ σημαντικές συνεργασίες, όπως με τη PlanetPayments όπου έχει αναπτύξει λύσεις που ενισχύουν τις υπηρεσίες του τουριστικού κλάδου. «Η εταιρεία από τη πρώτη χρονιά κινείται σε σταθερά ανοδικούς ρυθμούς», επισημαίνει ο κ. Κουκούτσης και υπογραμμίζει τη σημασία των συνεργασιών που έχει αναπτύξει η startup με πολυεθνικούς ομίλους.

Με τις προοπτικές να δείχνουν ακόμα πιο ευοίωνες τα επόμενα χρόνια, ο κ. Κουκούτσης τονίζει πως η FintechIQ στοχεύει να βγει εκτός συνόρων το 2024«Κοιτάμε να αναπτυχθούμε εκτός συνόρων και γι’ αυτό είμαστε σε συνεργασία με πολυεθνικούς οργανισμούς, για να μπορέσουμε να κάνουμε το βήμα προς τα έξω» αναφέρει χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως «ιδανικά θα θέλαμε να βρεθούμε σε Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, και χώρες που έχουν αντίστοιχες αγορές με την Ελλάδα, (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία). Εκεί θέλουμε κυρίως να αναπτυχθούμε».

Παράλληλα η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία δημιουργίας νέων καινοτόμων λύσεων που πρόκειται να διαφοροποιήσουν ακόμα περισσότερο τον κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωμών, με τις εξελίξεις να μετατίθενται για το προσεχές χρονικό διάστημα.

Αναγκαίο να αναπτυχθεί η ελληνική καινοτομία

Ο ιδρυτής της FintechIQ υποστηρίζει πως υπάρχει σπουδαία ελληνική καινοτομία, αλλά πρέπει να υπάρξει μια στρατηγική για να αναπτυχθεί. «Η μικρή αγορά καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την ανάπτυξη βιώσιμων startups και κατ’ επέκταση κάνει δύσκολες και τις επενδύσεις σε αυτές» επισημαίνει και τονίζει πως «πρέπει να χτίσουμε πάνω στις επενδύσεις που κάνουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί στη χώρα μας και να δημιουργηθούν υπηρεσίες και λύσεις για να βγουν στο εξωτερικό».

«Η τεχνολογία πρέπει να γίνει εξαγώγιμο προϊόν για την Ελλάδα, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για τις startup ενώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνει ότι «είμαστε πίσω σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά ταξιδεύουμε για να κλείσουμε το χάσμα. Πιστεύω ακράδαντα ότι έχουμε όλα τα εχέγγυα να τα καταφέρουμε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτος ορόσημο το 2022 στις πληρωμές: Οι κάρτες ξεπέρασαν τα μετρητά

Το 2022 οι κάρτες έφτασαν στο 46% της συνολικής αξίας των συναλλαγών έναντι 42% των μετρητών, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ. Τα μετρητά είχαν σαφές προβάδισμα πριν την πανδημία, με 47% της αξίας συναλλαγών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται... έκρηξη στις πληρωμές με IRIS, αύξηση κατά 26 φορές από το 2020

Με τη λήξη προθεσμίας για υποχρεωτική εγγραφή επιχειρήσεων στο σύστημα άμεσων πληρωμών, αναμένεται πολλαπλασιασμός των επαγγελματιών χρηστών, που είχαν φτάσει τους 155.000 στο τέλος του 2023.
artificial intelligence, AI, texniti noimosini
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εννέα στις δέκα τράπεζες «βλέπουν» κέρδη από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Σημαντικά οφέλη μπορεί να υπάρξουν για τις τράπεζες από την ενσωμάτωση λύσεων Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης στις υπηρεσίες τους. Σημαντική η συνεισφορά στην οικονομία της χώρας.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γ. Ιωαννίδης στο BD: Πάνω από 3 εκατ. ψηφιακά πορτοφόλια στην Ελλάδα

Στα 57 δισ. ευρώ θα ανέλθει το 2023 η αξία των συναλλαγών με κάρτες στην Ελλάδα, ενώ τα wallets αποτελούν την ισχυρή νέα τάση, όπως τονίζει στο BD ο κ. Γιάννος Ιωαννίδης, Head of Retail Banking Products της Alpha Bank.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Διακόσιες χιλιάδες trojan απειλούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς μας

Εξελιγμένα κακόβουλα προγράμματα εγκαθίστανται στα κινητά και κλέβουν στοιχεία και κωδικούς ψηφιακής τραπεζικής χωρίς να γίνονται αντιληπτά. Τι είναι τα mobile banking trojans και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η μεταμόρφωση της Apple με στροφή σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Ο κολοσσός της τεχνολογίας δεν αρκείται στην παγκόσμια κυριαρχία του iPhone και καθιερώνει πλήθος υπηρεσιών που έχουν φέρει την Apple όλο και πιο κοντά στον τομέα του fintech: από ανέπαφες μεταφορές χρημάτων μέχρι κάρτα για πληρωμές.