ΓΔ: 1425.38 0.22% Τζίρος: 6.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:09:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τα πρώτα iPhone made in India και ο φορτιστής με προδιαγραφές Ευρώπης

Το iPhone 15 βγαίνει στην αγορά και φέρνει δύο μεγάλες αλλαγές: μέρος της παραγωγής γίνεται στην Ινδία, ενώ η Apple υποχρεώθηκε από τις Βρυξέλλες να υιοθετήσει φορτιστή USB. Τα χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου.

Το νέο iPhone15 παρουσιάστηκε από την Apple, σηματοδοτώντας δύο μεγάλες και ιστορικές αλλαγές για τον τεχνολογικό κολοσσό. Τα νέα μοντέλα θα αρχίζουν να διατίθενται στους καταναλωτές από τις 22 Σεπτεμβρίου, με τις τιμές να παραμένουν σταθερές, απευθυνόμενες σε premium χρήστες.

Το ένα σημαντικό ορόσημο για την Apple είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά μεγάλο μέρος της παραγωγής της θα προέλθει από την Ινδία. Η εταιρεία αυξάνει την παραγωγή iPhone στην Ινδία, μεταφέροντας παραγωγική δυναμικότητα από την Κίνα, κάτι που έχει προκαλέσει και αντιδράσεις από το Πεκίνο. Η μεγαλύτερη όμως αλλαγή έρχεται υπό την πίεση της ΕΕ, που υποχρέωσε τον αμερικανικό κολοσσό να αλλάξει τύπο φορτιστή για να εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Το iPhone 15 είναι η μεγαλύτερη αναβάθμιση της συσκευής εδώ και τρία χρόνια, καθώς θα περιλαμβάνει αναβαθμίσεις στο σύστημα κάμερας σε όλη τη σειρά, ενώ τα μοντέλα Pro θα αποκτήσουν βελτιωμένο επεξεργαστή 3 νανομέτρων. Η νέα σειρά έχει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια της Apple να αναθερμάνει τις πωλήσεις της, καθώς ανακοίνωσε τον Αύγουστο το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο μειωμένων πωλήσεων, που επιβαρύνθηκε από τη χλιαρή καταναλωτική ζήτηση σε βασικές αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ευρώπη.

Οι αλλαγές και τα νέα χαρακτηριστικά του iPhone15

Η νέα σειρά χαρακτηρίζεται από  μια σειρά αλλαγές που φέρνει τόσο στο σχεδιαστικό κομμάτι, όσο και στο τεχνολογικό. Πλέον τα iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max διαθέτουν περίβλημα τιτανίου, επιτρέποντας στον σχεδιασμό να είναι λεπτότερος από πριν και έρχεται σε διαστάσεις 6,1’’ για το iPhone15 και 6,7’’για το iPhone 15 Pro.

Το νέο iPhone τρέχει με το νέο τσιπ A17 Pro που θα ενισχύσει τις επιδόσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας 20% ταχύτερης GPU με ray tracing για παιχνίδια. Διαθέτει οθόνη OLED Super Retina XDR, με υποστήριξη Dolby Vision, με τη μέγιστη φωτεινότητα HDR να φτάνει τα 1.600 nits.

Τα iPhone 15 και 15 Plus χρησιμοποιούν το ίδιο chip A16 Bionic που έκανε το ντεμπούτο του στα iPhone 14 Pro και 14 Pro Max, χρησιμοποιώντας 20% λιγότερη ενέργεια και παρέχοντας βελτιωμένη απόδοση και 50% μεγαλύτερο εύρος ζώνης μνήμης σε σύγκριση με το chip A15 Bionic στα iPhone 14 και 14 Plus.

Τα premium μοντέλα περιλαμβάνουν μια πιο εξελιγμένη κύρια κάμερα 48 megapixel με μεγαλύτερο αισθητήρα και ένα νέο τηλεφακό για κάμερα με οπτικό ζουμ 5x, αποκλειστικά στο iPhone 15 Pro Max. H Apple κάνει λόγο για ένα σύστημα «ισοδύναμο επτά διαφορετικών φακών», που υπερέχει σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και ελαχιστοποιεί τους αντικατοπτρισμούς.

Ο σχεδιασμός των νέων μοντέλων Pro διαθέτει επίσης διαμορφωμένες άκρες και ένα προσαρμόσιμο κουμπί Action, το οποίο δίνει στο κουμπί δακτυλίου/σιωπής πρόσθετα στοιχεία ελέγχου, από την έναρξη ενός φωνητικού σημειώματος μέχρι τη συγγραφή μιας σημείωσης.

Στο βασικό μοντέλο της σειράς, έχει αναβαθμιστεί η σταθεροποίηση εικόνας για τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο, με βελτιστοποίηση 2x και ενημερωμένα πορτραίτα με πιο πλούσιο χρώμα και καλύτερη απόδοση σε χαμηλό φωτισμό. Έρχονται επίσης με το εργαλείο "Dynamic Island" το οποίο φιλοξενεί ειδοποιήσεις και άλλα στοιχεία ελέγχου, στη θέση της εγκοπής, τα οποία ήταν προηγουμένως διαθέσιμα μόνο στο iPhone 14 Pro.

Η σειρά iPhone 15 περιλαμβάνει επίσης ένα chip Ultra-Wideband για την τροφοδοσία μιας σειράς νέων λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης μιας που διευκολύνει την εύρεση φίλων που μοιράζονται την τοποθεσία τους σε πολυσύχναστες περιοχές.

Ωστόσο η η μεγαλύτερη αλλαγή στα μοντέλα iPhone 15 είναι το γεγονός ότι πλέον θα χρησιμοποιούν καλώδιο φόρτισης USB-C, τερματίζοντας την 11ετή χρήση του καλωδίου φόρτισης Lightning της Apple. Η αλλαγή έρχεται μετά την πίεση της ΕΕ στον τεχνολογικό κολοσσό που απαίτησε να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία προβλέπει ότι τα smartphones, τα tablets, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, τα φορητά ηχεία και άλλες μικρές συσκευές θα υποστηρίζουν φόρτιση USB-C μέχρι το 2024.

Πλέον οι πελάτες της Apple μπορούν να χρησιμοποιούν τους ίδιους φορτιστές USB-C για να τροφοδοτούν τα iPhone, τα iPad και τους υπολογιστές Mac, καθώς το νέο νομικό πλαίσιο της ΕΕ έχει ως στόχο να μειώσει τον αριθμό των τύπων φορτιστών και των καλωδίων με τα οποία πρέπει να έρχονται αντιμέτωποι οι καταναλωτές όταν αγοράζουν μια νέα συσκευή και να επιτρέψει στους χρήστες να συνδυάζουν συσκευές και φορτιστές, ακόμη και αν έχουν παραχθεί από διαφορετικούς κατασκευαστές.

Όπως ανέφερε η Apple, ο νέος φορτιστής θα επιτρέπει ταχύτητες φόρτισης έως και 20 φορές ταχύτερες από την τεχνολογία USB-2 στο iPhone 15 Pro. Η Apple θα πωλεί επίσης έναν προσαρμογέα USB-C Lightning αξίας 29 δολαρίων ώστε οι χρήστες να συνδέουν τα υπάρχοντα αξεσουάρ Lightning σε ένα iPhone ή iPad με δυνατότητα USB-C για να φορτίζουν ή να μοιράζονται δεδομένα.

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας παραμένει η ίδια στα iPhone 15 και 15 Plus σε σύγκριση με τους προκατόχους τους, με αναπαραγωγή βίντεο έως και 20 ώρες στο iPhone 15 και 26 ώρες στο iPhone 15 Plus. Όπως συμβαίνει με τις τελευταίες γενιές, τα μοντέλα iPhone 15 υποστηρίζουν σύνδεση με δίκτυο 5G.

Το iPhone 15 Pro θα ξεκινά στις ΗΠΑ από 999 δολάρια, ενώ το Pro Max θα ξεκινά από 1.199 δολάρια, με αποθηκευτικό χώρο 256 GB σε αυτό το βασικό επίπεδο.

Γιατί η Ινδία μπορεί να αποδειχθεί «κλειδί» για την Apple

Αν και το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής iPhone 15 θα εξακολουθεί να προέρχεται από την Κίνα, η Apple προσπαθεί να κλιμακώσει την παραγωγή στην Ινδία από το 2017 όταν και ξεκίνησε. Η προσπάθεια αυτή αποδίδει τελικά καρπούς, καθώς η εταιρεία μειώνει την εξάρτησή της από την κινεζική παραγωγή.

Η Apple, η οποία άνοιξε τα πρώτα της καταστήματα στην Ινδία φέτος, βλέπει την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά τόσο ως ευκαιρία λιανικής πώλησης όσο και ως σημαντική βάση παραγωγής για τις συσκευές της μακροπρόθεσμα. Κατά το τρίμηνο μέχρι τον Ιούνιο, οι πωλήσεις iPhone στην Ινδία αυξήθηκαν με διψήφιο ρυθμό σε νέο υψηλό επίπεδο, ανέφερε η Apple χωρίς να αποκαλύψει ακριβείς αριθμούς.

Από το 2020, η Apple έχει ξεκινήσει να παράγει iPhone στην Ινδία, η οποία ωστόσο υστερούσε σε σχέση με τα επίπεδα παραγωγής στην Κίνα. Αυτή η διαφορά, που κάποτε έφτανε τους εννέα μήνες, μειώθηκε σε μόλις μερικές εβδομάδες για το iPhone 14, με την Apple να παράγει πλέον το 7% των iPhone της στην Ινδία και την εταιρεία να σχεδιάζει να αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 25% μέχρι το 2025, αν και οι συσκευές που κατασκευάζονται στην Ινδία θα μπορούσαν ακόμη να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις λόγω απρόβλεπτων εμπλοκών στα logistics.

Η μείωση των παραγωγικών κενών μεταξύ των κινεζικών και ινδικών εγκαταστάσεων iPhone είναι σημαντική για την Apple, καθώς χρειάζεται μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση κατασκευής για να αντιμετωπίζει γεωπολιτικές προκλήσεις και τοπικές εργατικές διαμάχες, όπως οι διαμαρτυρίες στο εργοστάσιο που απείλησαν την παγκόσμια προμήθεια iPhone πέρυσι. Επιτρέπει επίσης στην Apple να αποφύγει τους απότομα αυξημένους δασμούς στα προϊόντα που πωλεί εντός της Ινδίας, που αποτελεί μια τεράστια ανεκμετάλλευτη αγορά για την εταιρεία.

Το timing επίσης δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο, δεδομένης της ανόδου του κινεζικού εθνικισμού που ενθαρρύνει κυβερνητικούς οργανισμούς και καταναλωτές να εγκαταλείψουν τα iPhone υπέρ εγχώριων εμπορικών σημάτων όπως η Huawei.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Apple: Πέρασε στην αντεπίθεση με τεράστια επαναγορά μετοχών 120 δισ. δολ.

Ο τεχνολογικός κολοσσός πραγματοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών που έχει γίνει στις ΗΠΑ και σπάει το δικό της ρεκόρ που κρατούσε από το 2018. Διψήφια η πτώση των πωλήσεων iPhone.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα νέα χαρακτηριστικά που φέρνει για τους χρήστες η Apple στα iPhone 14

Η Apple έδωσε μεγάλη προσοχή σε τεχνολογίες ασφάλειας, όπως η τεχνολογική ικανότητα εντοπισμού ενός ατυχήματος, αλλά και η δυνατότητα τηλεφωνικής κλήσης από ορεινές περιοχές για την ενεργοποίηση επιχειρήσεων διάσωσης.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ξεκινά εκ νέου η παραγωγή των iphones στην Κίνα μετά την άρση του lockdown

Η εταιρεία Foxconn μετά από 56 ημέρες ξεκίνησε εκ νέου τη λειτουργία του μεγαλύτερου εργοστασίου της στην Κίνα, στον απόηχο της χαλάρωσης των μέτρων που έχει λάβει το Πεκίνο κατά του κορονοϊού.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δεν ενθουσιάζει το iPhone 14, «κόβονται» οι προβλέψεις για τις πωλήσεις

Οι μικρές βελτιώσεις σε σχέση με την προηγούμενη σειρά έχουν προκαλέσει γκρίνιες από ειδικούς και χρήστες. Μειώνονται οι προσδοκίες για τις πωλήσεις των εορτών και η Apple «παγώνει» τα σχέδια για αύξηση της παραγωγής.