ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έλεγχοι καταθέσεων σε βάθος 15 ετών μπορεί να «κάψουν» φορολογούμενους

Η ΑΑΔΕ εντοπίζει με ειδικό λογισμικό αδήλωτες δωρεές χρηματικών ποσών και κρυφά εισοδήματα και καταλογίζει φόρους σε υποθέσεις μέχρι και 15 χρόνια πίσω.

Αδήλωτες δωρεές χρηματικών ποσών καθώς και καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα των φορολογουμένων εντοπίζουν τα ειδικά λογισμικά της ΑΑΔΕ, τα οποία «χτενίζουν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αξιοσημείωτο είναι -και συγχρόνως ανησυχητικό για όσους έχουν αδικαιολόγητες καταθέσεις- ότι υπάρχει η δυνατότητα των φορολογικών αρχών να ψάχνουν και να αναζητούν παραβάσεις σε βάθος μέχρι και 15 ετών.

Όπως προκύπτει από πρόσφατη απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, στην οποία προσφεύγουν όσοι φορολογούμενοι θεωρούν πως αδικούνται από τους ελεγκτές, εντοπίστηκε μέσω των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών, δωρεά που έγινε το έτος 2014.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, όπως περιγράφεται στην απόφαση της ΔΕΔ, στα πλαίσια ελέγχου που διενεργήθηκε στον προσφεύγοντα και από την επεξεργασία των στοιχείων και δεδομένων του Ειδικού Λογισμικού Αυτοματοποιημένου ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας που εστάλησαν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, διαπιστώθηκε η κατάθεση σε λογαριασμό φορολογούμενου, ποσού 49.000 ευρώ.

Λόγω του ύψους του ποσού χτύπησε «καμπανάκι» στο σύστημα και διενεργήθηκε έλεγχος, από το 3ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής για να διαπιστωθεί η προέλευση του ποσού. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι το ποσό προήλθε από τον πατέρα του, ο οποίος το απέκτησε μετά από πώληση ακινήτου.

Η πηγή των χρημάτων είναι νόμιμη και η συναλλαγή επιβαρύνθηκε με φόρο μεταβίβασης, αλλά η εφορία έψαξε και βρήκε ότι, για τη μεταβίβαση των χρημάτων από τον πατέρα στο γιό, δεν υποβλήθηκε δήλωση δωρεάς και δεν καταβλήθηκε φόρος 10% που ίσχυε, τότε, το 2014.

Στο πλαίσιο αυτό καταλογίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 σχεδόν 10 χρόνια μετά, φόρος δωρεάς ύψους 4.900 ευρώ, πλέον πρόσθετου φόρου ποσού 5.880,00 ευρώ, ήτοι συνολικό ποσό 10.780 ευρώ.

Ο φορολογούμενος προσέφυγε στη ΔΕΔ, αμφισβητώντας το ποσό που του καταλογίστηκε υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η υπόθεση έχει παραγραφεί, αλλά και σε κάθε περίπτωση, το ποσό της πώλησης ακινήτου, απλά κατατέθηκε στον λογαριασμό του η σχετική επιταγή και από αυτό μόνο 4.900 ευρώ αναλογούσαν στον πατέρα του, τα οποία του τα έδωσε ενώ τα υπόλοιπα ανήκαν στην αδελφή του, τα οποία και τα μεταβίβασε. Η ΔΕΔ δέχτηκε τον ισχυρισμό και μείωσε το πρόστιμο.

Παραγραφή μέχρι και 15 χρόνια

Ανεξάρτητα από την έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, όπου ο φορολογούμενος κατάφερε να μειώσει το πρόστιμο, ο χειρισμός των εφοριακών ελεγκτών και η απόφαση της ΔΕΔ, στέλνουν συγκεκριμένα μηνύματα που έχουν ευρύτερη εφαρμογή.

Το πρώτο μήνυμα αφορά στις παραγραφόμενες υποθέσεις, ένα ζήτημα που αποτελεί μόνιμο σημείο τριβής φορολογουμένων και Εφορίας.

Σχετικά με την παραγραφή των εν λόγω υποθέσεων, η ΔΕΔ διευκρινίζει ότι με βάση τον νόμο. 2961/2001, η ΑΑΔΕ μπορεί -αναλόγως την περίπτωση- να καταλογίσει φόρους και πρόστιμα και μετά από 15 χρόνια.

Ειδικότερα, το Δημόσιο εκπίπτει του δικαιώματος του για την κοινοποίηση πράξης επιβολής φόρου και προστίμου προκειμένου:

  • για ανακριβή δήλωση, μετά την πάροδο δεκαετίας από το τέλος του έτους μέσα στο οποίου υποβλήθηκε η δήλωση,
  • για παράλειψη δήλωσης ολόκληρης ή μέρους της περιουσίας που αποκτήθηκε ή εικονικότητας του συμβολαίου, μετά δεκαπενταετία από το τέλος του έτους, μέσα στο οποίο έληξε η προθεσμία για υποβολή της δήλωσης ή έχει συνταχθεί το προσβαλλόμενο για εικονικότητα συμβόλαιο,
  • για επιβολή προστίμου, μετά δεκαετία από το τέλος του έτους μέσα στο οποίο έχει συντελεσθεί η παράβαση.

Ειδικά για τις φορολογίες κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1199/2017 προβλέπεται η παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για φορολογικές υποχρεώσεις που γεννήθηκαν μέχρι και την 31/12/2014, δηλαδή είναι κατά κανόνα στη δεκαετία όταν έχει υποβληθεί δήλωση και η 15ετία όταν δεν υποβλήθηκε η σχετική δήλωση.

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί αποκαλύπτουν

Το δεύτερο μήνυμα, είναι πως οι έλεγχοι των κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών δίνουν την ευχέρεια στις φορολογικές υπηρεσίες να εντοπίζουν εισοδήματα από διάφορες πηγές και να τα συσχετίζουν με τις φορολογικές δηλώσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση έγινε έλεγχος σε καταθέσεις του έτους 2014, (εννέα χρόνια πίσω) και μέσω αυτού του ελέγχου εντοπίστηκε μια αδήλωτη δωρεά από πατέρα σε γιο, για την οποία επιβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα, με την υπόθεση να τελεσιδικεί τον περασμένο Ιανουάριο, μετά από 10 χρόνια.

Αν το ποσό δεν είχε εμφανή πηγή, (όπως συμβαίνει σε χιλιάδες άλλες υποθέσεις) τότε θα χαρακτηριζόταν ως «προσαύξηση περιουσίας από άγνωστη πηγή», που θα σήμαινε την φορολόγησή του με συντελεστή 33% συν πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Όλες οι αλλαγές στους φοροελέγχους και τι θα ισχύει για τις καταθέσεις

Πότε επανελέγχονται σε β' βαθμό οι φορολογικές υποθέσεις. Οι τραπεζικές καταθέσεις δεν μπορούν να προκαλέσουν νέο έλεγχο. Έως και 32 μήνες θα διάρκειά τους, ενώ προβλέπεται και καταγραφή ήχου ή και εικόνας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκπτωση έως 50% στα πρόστιμα της Εφορίας σε όσους δέχονται την παράβαση

Όσο πιο γρήγορα ομολογεί ο φορολογούμενος την παράβασή του και παραιτείται από δικαιώματα προσφυγής, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διαγραφή προστίμου, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής σε δόσεις.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Αρχίζουν νωρίς οι έλεγχοι της Εφορίας σε υποθέσεις που παραγράφονται

Οδηγία της ΑΑΔΕ για έγκαιρο έλεγχο παραγραφόμενων υποθέσεων, ώστε να μην συσσωρευτούν στο τέλος του έτους. Προτεραιότητα σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Πόσο πίσω στον χρόνο μπορεί να φτάσει ο έλεγχος.
Euros, Money, xrhmata, nomismata
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Πότε «σκανάρει» τις καταθέσεις η εφορία: Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου

Ποιες είναι οι τρεις πρόσθετες περιπτώσεις, όπου η εφορία θα «ξεσκονίζει» όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και για τις τραπεζικές καταθέσεις, προκειμένου να προσδιορίσει το φορολογητέο εισόδημα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασταυρώσεις παντού από την ΑΑΔΕ: Από καταθέσεις μέχρι επιδοτήσεις

Ποιες είναι οι 11 κατηγορίες διασταυρώσεων. Βασικό εργαλείο οι τραπεζικές καταθέσεις. Στο στόχαστρο και ΦΠΑ, ΦΜΥ, αγροτικές επιδοτήσεις και αναδρομικά μισθών και συντάξεων από εσωτερικό και εξωτερικό.