ΓΔ: 905.31 0.36% Τζίρος: 110.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι πενταψήφιοι αριθμοί κλήσεων που «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς

Οι εύκολοι στη χρήση πενταψήφιοι αριθμοί επικοινωνίας και τα κρυμμένα κόστη. Η περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ στη διάρκεια της μεγάλης κακοκαιρίας και οι ενστάσεις για αδιαφάνεια στις χρεώσεις.

Η πρόσφατη κακοκαιρία «Μήδεια», εκτός από την παλαιότητα του δικτύου ηλεκτροδότησης λόγω ελάχιστων επενδύσεων την τελευταία 10ετία, ανέδειξε και ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα: Το κόστος των χρεώσεων που επιβάλλονται σε 5ψήφιους αριθμούς και οι καταναλωτές συχνά δεν αντιλαμβάνονται, μέχρι να δουν «φουσκωμένους» τους λογαριασμούς τους.

Οι κλήσεις από χιλιάδες νοικοκυριά στον πενταψήφιο αριθμό 11500 του ΔΕΔΔΗΕ για να δηλώσουν τη βλάβη ή να ενημερωθούν για το χρόνο αποκατάστασής της, οδήγησαν στην υπερφόρτωση του δικτύου. Οι καταναλωτές χρειάζονταν μεγάλο χρόνο αναμονής μέχρι να εξυπηρετηθούν και, στο μεταξύ, ο λογαριασμός του κινητού τηλεφώνου τους «έπαιρνε φωτιά», σε τέτοιο βαθμό, ώστε αρκετοί να λάβουν ειδοποιήσεις από τους παρόχους για ασυνήθιστη κίνηση στο λογαριασμό τους.

Το πρόβλημα έλαβε μεγάλη έκταση και υποχρέωσε στελέχη του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος να έλθουν σε συνεννόηση με τους παρόχους, ώστε να «σβήσουν» τις χρεώσεις από τις κλήσεις στο πενταψήφιο του ΔΕΔΔΗΕ. Όμως, άλυτο παραμένει το γενικότερο πρόβλημα με τους πενταψήφιους αριθμούς, που διευκολύνουν μεν την άμεση επικοινωνία με παρόχους βασικών υπηρεσιών, αλλά έχουν και αρκετά υψηλό κόστος, που συνήθως δεν γίνεται αντιληπτό από τον καταναλωτή, μέχρι να πάρει έναν «φουσκωμένο» λογαριασμό.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχει γίνει αποδέκτης αναφορών και τηλεφωνικών παραπόνων καταναλωτών σχετικά με το θέμα των χρεώσεων για τις κλήσεις σε πενταψήφιους αριθμούς τηλεφωνικών κέντρων και έχει ζητήσει να αυξηθεί η ασφάλεια στις συναλλαγές τέτοιου είδους. «Οι καταναλωτές έχουν να αντιμετωπίσουν δεκάδες σελίδες με τις χρεώσεις που αναφέρουν οι εταιρείες και πρέπει να βγάλουν άκρη», σημειώνει στο Business Daily η αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου.

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν γραμμή εξυπηρέτησης που δεν θα χρεώνεται ο καταναλωτής όπως και διαθέτουν, όμως την ίδια στιγμή, εταιρείες ενέργειας, και υπηρεσίες του Δημοσίου, που επίσης είναι το ίδιο σημαντικές για τους πολίτες δεν έχουν αντίστοιχες υπηρεσίες.

«Δεν γίνεται να χρεώνεται ο πελάτης για πρόβλημα που του έχει δημιουργήσει η ίδια εταιρεία», τονίζει η κ. Καλαποθαράκου και επισημαίνει πως θα πρέπει να υπάρχει μια τηλεφωνική γραμμή σε κάθε κλάδο και υπηρεσία του Δημοσίου που θα είναι 5ψηφία και θα μπορεί να την καλεί ατελώς ο πολίτης. Όπως επισημαίνει η κ. Καλαποθαράκου, το μόνο πλεονέκτημα των πενταψήφιων αριθμών είναι ότι μπορούν να τους θυμούνται πιο εύκολα οι καταναλωτές, αλλά πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται πόσο μπορεί να χρεώνονται.  

Η ΔΕΗ είχε γίνει επίσης αποδέκτης σοβαρών παραπόνων από τους καταναλωτές το καλοκαίρι του 2020 για τις υπερβολικές χρεώσεις που υπήρχαν για τον πενταψήφιο αριθμό εξυπηρέτησης πελατών 11770. Ο αριθμός που παρείχε μια σειρά από υπηρεσίες μέχρι και εξόφληση λογαριασμών, δεν ανήκει στα νούμερα κοινωνικής ευθύνης που οι κλήσεις είναι χαμηλές ή χωρίς ατέλεια, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να μπορούν να χρεώνουν περισσότερα.

Η εταιρεία ζήτησε από τους παρόχους να προχωρήσουν σε εκπτώσεις προκειμένου να εξορθολογιστεί το κόστος για τους καταναλωτές, με τους παρόχους να προχωρούν αντίστοιχα σε μειώσεις. Ωστόσο, για κλήσεις από κινητό ή από το εξωτερικό, στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ αναφέρεται το αόριστο ότι «η χρέωση ακολουθεί τον τιμοκατάλογο του εκάστοτε παρόχου της τηλεφωνικής σύνδεσης. Οι διαφορετικές χρεώσεις από παρόχους σταθερής & κινητής τηλεφωνίας άπτονται της πολιτικής τους».

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, «αυτές οι γραμμές δημιουργούν επιπλέον έσοδο τόσο για τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες, όσο και για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, καθώς το κόστος της κλήσης μοιράζεται και στους δύο».

Εκτός από τους πενταψήφιους αριθμούς, οι υπηρεσίες καταλόγου ελέγχονται για αδιαφάνεια στις χρεώσεις, καθώς δεν αναφέρουν τη χρέωση, αλλά προτρέπουν τον καταναλωτή να προχωρήσει στην επικοινωνία μέσω εκείνων. «Δεν λένε πόσο είναι η χρέωση, αλλά το αφήνουν αόριστο αναφέροντας πως εξαρτάται τον πάροχο, με τον καταναλωτή να πρέπει να είναι επιστήμονας για να μπορέσει να βγάλει άκρη», υπογραμμίζει η αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Από την πλευρά του, στέλεχος της Vodafone σημειώνει στο Business Daily πως «οι χρεώσεις βρίσκονται στη σελίδα και στην εφαρμογή, όπου ο καταναλωτής μπορεί με το πάτημα δυο κουμπιών να γνωρίζει πόσο χρεώνεται για κάθε υπηρεσία». Επιπλέον, τονίζει η εταιρεία προσφέρει και υπηρεσία ειδοποίησης των πελατών όταν ο λογαριασμούς τους αρχίσει να αυξάνεται πέρα από το φυσιολογικό.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

syskeyes-energeiaki katanalosi
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Τι άλλαξε από 1ης Μαρτίου στις ετικέτες για την ενεργειακή κατανάλωση

Όλες οι συσκευές που φέρουν τη νέα ενεργειακή ετικέτα καταχωρούνται από τους προμηθευτές στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων EPREL και οι καταλωτές έχουν πρόσβαση μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η κρίση χαμηλώνει τον πήχη για τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις

Πώς επηρεάζονται από τη δύσκολη συγκυρία οι ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών, του ΔΕΔΔΗΕ και της υπόγειας αποθήκης φυσικού αεριού στην Καβάλα. Ανέφικτος ο στόχος για έσοδα 2,4 δισ. ευρώ.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ανάγκη για επενδύσεις 300 δισ. ευρώ στις τηλεπικοινωνίες μέχρι το 2030

Ακόμα πιο επιτακτική είναι η ανάγκη για ανάπτυξη δικτύων υψηλών ταχυτήτων και του 5G που θα οδηγήσουν την Ευρώπη στον στόχο της ψηφιακής μετάβασης της οικονομίας και κοινωνίας μέχρι το 2030.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεστ ταχύτητας στις συνδέσεις ίντερνετ: Πώς κατατάσσονται οι εταιρείες

Ο ΟΤΕ παίρνει την πρώτη θέση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, αλλά καταγράφονται απογοητευτικές αποκλίσεις ονομαστικών και πραγματικών ταχυτήτων, ακόμη και σε 100άρες γραμμές.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Τα καθυστερημένα ραβασάκια της ΔΕΗ για χρέη μετά την αλλαγή παρόχου

Καταναλωτές που έχουν αλλάξει πάροχο λαμβάνουν λογαριασμό ύστερα από χρόνια λόγω καθυστέρησης στην εκκαθάριση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Για «αθέμιτη εμπορική πρακτική» κάνει λόγο ο Συνήγορος του Καταναλωτή.