ΓΔ: 908.69 0.51% Τζίρος: 29.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:58:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις, τι γίνεται με την έκπτωση του 3%

Στις 10 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής, ωστόσο, για την εξασφάλιση της έκπτωσης του 3% που προβλέπεται για τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι 27/08 οι δηλώσεις.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος και για την εκπνοή της δεκαήμερης παράτασης στην οποία προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Αρχικά ο προγραμματισμός προέβλεπε την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Αυγούστου, ωστόσο, μετά από έντονες πιέσεις των φοροτεχνικών και λογιστών αποφασίστηκε η παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν δηλώσεις τον Σεπτέμβριο θα πρέπει το αργότερο μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου να προχωρήσουν στην καταβολή των δυο πρώτων μηνιαίων δόσεων που κανονικά αφορούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Σημειώνεται ωστόσο ότι όσοι υποβάλουν την δήλωση τελευταία στιγμή χάνουν την έκπτωση του 3%. Για να μπορέσουν τα φυσικά πρόσωπα να καρπωθούν την παροχή έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου θα πρέπει πρώτων να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρις την Παρασκευή 27 Αυγούστου και δεύτερον να καταβάλουν το σύνολο του φόρου που οφείλουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν το σύνολο του φόρου τους μέσω πιστωτικής κάρτας, εξασφαλίζοντας την έκπτωση του 3%, επιλέγοντας την εξόφληση του ποσού σε άτοκες δόσεις που μπορούν να φτάσουν ακόμα και τις 12 μηνιαίες δόσεις. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουν και να εξασφαλίσουν την έκπτωση του 3% και να προχωρήσουν στην αποπληρωμή του ποσού με άτοκες δόσεις.

Παράταση προθεσμίας διεξαγωγής Γενικών Συνελεύσεων

Η παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων επέβαλε και την παράταση της προθεσμίας για την πραγματοποίηση των Γενικών Συνελεύσεων των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το νόμο οι Γενικές Συνελεύσεις των επιχειρήσεων θα πρέπει να πραγματοποιούνται μέχρις της 10 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο η φορολογική δήλωση θα πρέπει να έχει υποβληθεί πριν τη Συνέλευση κάτι που σε πολλές περιπτώσεις θα ήταν αδύνατο εξαιτίας της δυνατότητας υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως 10/09.

Έτσι όπως έγινε γνωστό χθες η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προτίθεται να προτείνει την παράταση της προθεσμίας διεξαγωγής των Γενικών Συνελεύσεων  για 50 ημερολογιακές ημέρες.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, αντίστοιχα, και για το ίδιο χρονικό διάστημα, θα προταθεί να παραταθούν οι σχετικές προθεσμίες που συνδέονται με την υποβολή πρακτικών συνελεύσεων των μετόχων ή εταίρων και εγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων στο Γ.Ε.ΜΗ. 

Φόροι 1,5 δις. ευρώ

Σημειώνεται ότι το Σεπτέμβριο εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ για να πληρώσουν τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι στιγμής έχουν αποσταλεί σε 2.079.200 φορολογούμενους (31,59% όσων έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση) εκκαθαριστικά σημειώματα που προβλέπουν έξτρα φόρο εισοδήματος 835 ευρώ κατά μέσον όρο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Πώς κερδίζετε έκπτωση φόρου έως 6.400 ευρώ με την αναβάθμιση κτηρίων

Όλα όσα θέλουν να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες κτηρίων, οι οποίοι δικαιούνται έκπτωση φόρου για το 40% των δαπανών που έκαναν για αναβάθμιση κτηρίων. Ποιες δαπάνες αναγνωρίζονται και πόση μείωση φόρου παρέχεται.
card_payment
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικά κίνητρα και μπόνους για τη χρήση «ηλεκτρονικoύ χρήματος» από το ΥΠΟΙΚ

Μείωση φορολογητέου εισοδήματος και αύξηση ποσών της φορολοταρίας στη «μάχη» για τη μείωση της φοροδιαφυγής. Στο στόχαστρο συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Προβληματισμός για τις φορολογικές δηλώσεις, πιέσεις για νέα παράταση

Λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν νέα παράταση επικαλούμενοι φόρτο υποχρεώσεων αλλά αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο επισημαίνοντας ότι έχει εξαντληθεί κάθε χρονικό περιθώριο.