ΓΔ: 1198.67 -0.88% Τζίρος: 27.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:19:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Προθεσμία εφτά ημερών για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων

Αν ο φορολογούμενος υποβάλλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, δηλαδή έως τις 30 Αυγούστου 2022 απαλλάσσεται από το αυτοτελές πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ.

Προθεσμία 7 ημερών έχουν οι φορολογούμενοι για να διορθώσουν λάθη, κενά η παραλείψεις στη φορολογική δήωση και να αποφύγουν πρόσθετες επιβαρύνσεις στο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας γλυτώνοντας και το αυτοτελές πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ ανάλογα με την πηγή προέλευσης του εισοδήματος.

Κι αυτό γιατί με την παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου 2022, παρατάθηκε αυτόματα έως την ίδια ημερομηνία και ο χρόνος υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων. Έτσι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα μέσα στις επόμενες 7 ημέρες να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3 τα οποία συνοδεύουν το έντυπο Ε1.

Όσοι υποβάλλουν διορθωτική δήλωση δεν χρειάζεται  να συμπληρώσουν από την αρχή όλους τους κωδικούς της αρχικής δήλωσης αλλά να τροποποιήσουν ή να συμπληρώσουν μόνο τους κωδικούς της αρχικής δήλωσης στους οποίους υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις. Σε περίπτωση που θα πρέπει να τροποποιήσουν τα στοιχεία που έχουν συμπεριλάβει στα συνοδευτικά έντυπα (Ε2 ή και Ε3) θα πρέπει πρώτα να προβούν στις τροποποιήσεις αυτές και μετά να κάνουν τις διορθωτικές παρεμβάσεις του στο βασικό έντυπο της δήλωσης (στο Ε1).

Αν ο φορολογούμενος υποβάλλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, δηλαδή έως τις 30 Αυγούστου 2022 απαλλάσσεται από το αυτοτελές πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ ανάλογα με την πηγή προέλευσης του εισοδήματος και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης. Επίσης θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική δήλωση έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα.

Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης θα υπολογιστεί ο φόρος που υποκαθιστά τον φόρο που είχε προσδιοριστεί με βάση την αρχική δήλωση. Στο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα εκδοθεί και θα αναρτηθεί στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην ηλεκτρονική πύλη myAADE.gr αμέσως μόλις υποβληθεί οριστικά η εμπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, θα αναγράφεται όχι μόνο το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τροποποιητικής δήλωσης, αλλά και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής.

Σε περίπτωση που με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης μειώνεται ή αυξάνεται το χρεωστικό υπόλοιπο φόρου της αρχικής δήλωσης ή το πιστωτικό υπόλοιπο της αρχικής δήλωσης μετατρέπεται σε χρεωστικό υπόλοιπο, η Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.) για την πληρωμή του ποσού που θα έχει προκύψει από την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης δεν εκδίδεται αμέσως και δεν αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα. Επίσης δεν αναγράφονται αμέσως στο εκκαθαριστικό τα ποσά των δόσεων στα οποία πρέπει να εξοφληθεί η οφειλή που θα έχει βεβαιωθεί με την τροποποιητική δήλωση. Η έκδοση και η εμφάνιση των στοιχείων της Τ.Ο. και των δόσεων για το πληρωτέο ποσό θα γίνει από τη μεθεπόμενη μέρα της εκκαθάρισης.

Παράλληλα αν μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης ο φορολογούμενος διαπιστώσει νέα λάθη ή παραλείψεις δεν μπορεί άμεσα να υποβάλλει νέα τροποποιητική δήλωση, αλλά θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μία ημέρα από την εκκαθάριση της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης για να υποβάλλει την επόμενη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimata, money, metrita, cash, euro
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Όλες οι κρίσιμες λεπτομέρειες για τις νέες ρυθμίσεις χρεών στην εφορία

Ποιες οφειλές καλύπτει η νέα ρύθμιση σε 36 και 72 δόσεις, πότε χάνεται το δικαίωμα υπαγωγής. Εξαιρούνται οφειλές από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Με ποιες προϋποθέσεις αναβιώνουν παλιές ρυθμίσεις σε έως 120 δόσεις.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Ποιοι γλιτώνουν το τέλος επιτηδεύματος, ποιες είναι οι «χρυσές» αποδείξεις

Η δημιουργία θέσεων εργασίας, προϋπόθεση για απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος. Αποδείξεις από κλάδους παροχής υπηρεσιών και γιατρούς «μετράνε» περισσότερο στο νέο Ε1. Ειδικές ρυθμίσεις για καλλιτέχνες. Νέοι κωδικοί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς επιπλέον φόρο ή και με επιστροφή για το 64% των φορολογούμενων

Με βάση την ακτινογραφία των φορολογικών δηλώσεων σχεδόν 4 στους 10 φορολογούμενους καταβάλλουν επιπλέον φόρο για τα περυσινά εισοδήματα ενώ το 64% είτε δεν πληρώνει φόρο είτε έχει επιστροφή φόρου.