ΓΔ: 1012.67 0.86% Τζίρος: 3.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:43:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Foroi, Forologia, Diloseis
Φωτο: Shutterstock

Πώς αποφεύγουμε το «πέναλτι» φόρου για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Ως το τέλος Δεκεμβρίου η συγκέντρωση αποδείξεων που πρέπει να ανέλθουν τουλάχιστον σε 30% του εισοδήματος. Ποιες δίνουν πρόσθετη έκπτωση φόρου ή μετράνε διπλά.

Σε 29 ημέρες τελειώνει ο χρόνος για το ύψος των αγορών με ηλεκτρονικό χρήμα που θα πρέπει να κάνουν φέτος οι φορολογούμενοι προκειμένου να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους και να αποφύγουν στο εκκαθαριστικό του 2023 έξτρα φόρο 22% επί του ποσού των δαπανών που λείπουν.

Πάντως ορισμένες αποδείξεις δίνουν πρόσθετη έκπτωση φόρου ή μετράνε διπλά, ενώ για ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων το όριο είναι χαμηλότερο.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει φέτος να δαπανήσει για αγορές προϊόντων και παροχή υπηρεσιών με ηλεκτρονικό χρήμα ποσοστό ίσο με το 30% του εισοδήματος του δηλαδή 4.500 ευρώ. Αν η αξία των αποδείξεων είναι 4.000 ευρώ τότε για τη διαφορά των 500 ευρώ θα χρεωθεί με πρόσθετο φόρο 22% δηλαδή 110 ευρώ.

Για φορολογούμενο με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει οι ηλεκτρονικές πληρωμές να ανέρχονται σε 6.000 ευρώ (20.000Χ30%). Αν είναι χαμηλότερες για παράδειγμα 5.000 ευρώ για τη διαφορά των 1.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον φόρο 220 ευρώ (1.000 Χ 22%).  

Επίσης οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025 από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών για υπηρεσίες από συγκεκριμένα επαγγέλματα. Το ποσό που αφαιρείται από το εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ ετησίως ούτε να είναι υψηλότερο από το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία. Οι πληρωμές που δίνουν την έξτρα έκπτωση με ηλεκτρονικό χρήμα αφορούν αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελμάτων στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, ταξί, κομμωτήρια, κουρεία  και καταστήματα ομορφιάς, σχολές χορού.   
  • Οι δαπάνες για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμίατρους, χειροποδιστές, ποδολόγους και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, μετράνε διπλά για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες. Για παράδειγμα απόδειξη αξίας 100 ευρώ μετράει στην εφορία για 200 ευρώ
  • Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής από τον φορολογούμενο στον/στη διαζευγμένο/η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Παράλληλα στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.
  • Για φορολογούμενους στους οποίους έχουν κατασχεθεί ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί, πλην του ακατάσχετου λογαριασμού, το όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων μειώνεται στα 5.000 ευρώ.
  • Αν οι δαπάνες για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσης αυτών, για δανειακές υποχρεώσεις προσωπικές ή επαγγελματικές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) και για ενοίκια υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, τότε το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο 20%, υπό την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριμένες δαπάνες έχουν καταβληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
  • Το ποσό των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης. Σε περίπτωση κοινής δήλωσης όπου το απαιτούμενο ποσό δαπανών καλύπτεται από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται να μεταφερθεί στον άλλον σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Τι πρέπει να ξέρουν οι νέοι φορολογούμενοι για τις δηλώσεις εισοδήματος

Πότε είναι υποχρεωμένος να υποβάλει δήλωση εισοδήματος ένας νέος που συμπλήρωσε τα 18 έτη, πώς εκδίδεται εξ αποστάσεως ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου. Τον Μάρτιο ανοίγει η εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Φορολογικό «διαζύγιο»: Ποιες παγίδες κρύβουν οι χωριστές δηλώσεις

Ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα ζευγάρια που επιθυμούν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις. Τι σημαίνει το «διαζύγιο» για τεκμήρια, τις αποδείξεις, τα επιδόματα, τις κατοικίες και τη φορολογική ενημερότητα.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Τέλος χρόνου για 12 υποχρεώσεις στην εφορία: Πώς αποφεύγουμε τα πρόστιμα

Ως το τέλος του μήνα θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά, μεταξύ άλλων, τα δικαιολογητικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή, οι αιτήσεις για εξώδικη επίλυση διαφορών και οι δηλώσεις από εταιρείες με λήξη χρήσης στις 30 Ιουνίου.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Με ένα κλικ οι δηλώσεις κληρονομιάς: Πώς λειτουργεί το myProperty

Ηλεκτρονικά υποβάλλονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ οι αρχικές δηλώσεις, ενώ από την 1η Δεκεμβρίου και οι τροποποιητικές. Υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή από την 1η Ιανουαρίου. Αναλυτικός οδηγός με 78 ερωτήσεις και απαντήσεις.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Προθεσμία εφτά ημερών για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων

Αν ο φορολογούμενος υποβάλλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, δηλαδή έως τις 30 Αυγούστου 2022 απαλλάσσεται από το αυτοτελές πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ.