ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ως το τέλος Μαρτίου οι αλλαγές στοιχείων για τα ακίνητα στην εφορία

Ποια είναι τα δέκα απλά βήματα για να δηλώσουν οι φορολογούμενοι ηλεκτρονικά τις αλλαγές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα από την εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» στην ψηφιακή πύλη myAADE.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τους φορολογούμενους που είχαν μεταβολές στη περιουσιακή τους κατάσταση μέσα στο 2022 και όσους θέλουν να διορθώσουν στοιχεία των ακινήτων τους καθώς στις 31 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία για προσθήκες, διορθώσεις και διαγραφές στο Ε9.

Τις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει την ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή Δηλώσεων Ε9 έτους 2024, δηλαδή για μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά οι οποίες θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2024. 

Ειδικότερα όσοι απέκτησαν κάποιο ακίνητο με αγορά, γονική παροχή ή κληρονομιά ή πούλησαν ή έγραψαν στα παιδιά ή τα εγγόνια τους ακίνητη περιουσία ή αποκάλυψαν «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα στους δήμους θα πρέπει να επισκεφθούν την πλατφόρμα του Ε9 της ΑΑΔΕ για να δηλώσουν τις αλλαγές στο περιουσιακό τους προφίλ και με βάση τα νέα στοιχεία θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν από τον Μάιο σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις.

Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) στην Εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» στην ψηφιακή πύλη myAADE θα πρέπει να ακολουθήσουν τα ακόλουθα δέκα βήματα:

1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής κατάστασης.

2. Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

3. Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα  περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

4. Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται  τροποποίηση.

5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά  πεδία που ζητούνται  και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί  η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.

9. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση του Ε9 απαιτείται στα εξής σημεία:

- Όροφος: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

- Αποθήκες – πάρκινγκ: Τσεκάρετε τα τετραγωνικά που έχετε δηλώσει. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κλπ φορολογούνται με έκπτωση 90%.

- Εμπράγματα δικαιώματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

- Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9 θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

- Ημιτελή κτίσματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει στο Ε9 ως ημιτελές το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας. Τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Ποιες είναι οι παγίδες στο έντυπο Ε2 για τα εισοδήματα από ακίνητα

Πώς πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο Ε2 των φετινών δηλώσεων οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις με πρόσθετους φόρους για πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα από ακίνητα.
Ενοίκιο, Στεγαστικό δάνειο, ακίνητο, σπίτι, real estate
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Πώς γλιτώνουν οι ιδιοκτήτες τον φόρο για ενοίκια που δεν εισέπραξαν

Πριν την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, οι εκμισθωτές ακινήτων πρέπει να έχουν λάβει εις βάρος του μισθωτή δικαστικά μέτρα, όπως η διαταγή πληρωμής ή η διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Δύο επιλογές για να... ξεφουσκώσετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για τροποποιητικές δηλώσεις την επόμενη εβδομάδα, ενώ ως τις 10 Ιουνίου μπορούν να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή όσοι αμφισβητούν το ποσό του φόρου που έχει καταλογισθεί.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Εκδόθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ: Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες

Πώς ο νέος ΕΝΦΙΑ οδηγεί σε μικρότερες επιβαρύνσεις ακόμη και όταν υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις αντικειμενικών τιμών. Σε ποιες περιπτώσεις αυξάνεται ο φόρος. Αναλυτικά παραδείγματα.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη φορολογική δήλωση

Οι απαντήσεις της ΑΑΔΕ σε 11 βασικά ερωτήματα των ιδιοκτητών ακινήτων για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε2. Πώς φορολογούνται τα εισοδήματα από ενοίκια, τι γίνεται με τις αποζημιώσεις από το κράτος για «κουρεμένα» ενοίκια.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

ΕΝΦΙΑ: Πώς μπορούν οι φορολογούμενοι να διορθώσουν στοιχεία ακινήτων

Βήμα προς βήμα η διαδικασία διόρθωσης στοιχείων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Όσοι απέκτησαν ακίνητα εντός του 2021 θα πρέπει έως το τέλος Μαΐου να δηλώσουν τις μεταβολές αυτές στο έντυπο Ε9.