ΓΔ: 1448.65 -0.44% Τζίρος: 41.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:28:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Υπό πίεση θα μείνει το πετρέλαιο καθώς αυξάνεται η διεθνής προσφορά

Έλλειμμα μόλις 900.000 βαρελιών ημερησίως αναμένει για το δ' τρίμηνο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ενώ εκτιμά ότι το ισοζύγιο προσφοράς - ζήτησης θα καταστεί πλεονασματικό το α' εξάμηνο του 2024.

Πιο… χαλαρή θα είναι η αγορά πετρελαίου στο δ’ τρίμηνο του έτους, καθώς οι προμήθειές της θα καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, όπως τουλάχιστον εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) σε έκθεσή του, με το έλλειμμα στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης να διαμορφώνεται στα 900.000 βαρέλια ημερησίως. 

Βάσει των εκτιμήσεων του οργανισμού η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα επανέλθει σε πλεόνασμα προσφοράς στο α’ εξάμηνο του 2024, ενώ θα υπάρξει μεγάλη υποχώρηση της ζήτησης κατά 60%.  Η κατανάλωση θα αυξηθεί μόλις κατά 930.000 βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος, με την ανάκαμψη μετά την πανδημία να έχει εξαντληθεί και την ενεργειακή χρήση να γίνεται όλο και πιο αποδοτική. Αυτό είναι λιγότερο από το ήμισυ της αύξησης της κατανάλωσης που προβλέπει ο ΟΠΕΚ.

«Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου συνεχίζει να υπερβαίνει τις προσδοκίες», ανέφερε ο οργανισμός, ωστόσο «η αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου υπερβαίνει επίσης τις προσδοκίες», καθώς «η αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία ξεπερνά τις προβλέψεις».

Οι ηπιότερες προοπτικές ταιριάζουν με την υποχώρηση των τιμών, οι οποίες υποχώρησαν για λίγο σε επίπεδα τριών μηνών κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα. Οι φόβοι έχουν μειωθεί ότι οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή θα διαταράξουν τις εξαγωγές πετρελαίου και θα επιδεινώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ το οικονομικό σκηνικό στην Κίνα έχει σκοτεινιάσει.

Υποχωρούν τα ρωσικά έσοδα

Τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου τον Οκτώβριο υποχώρησαν από το επίπεδο – ρεκόρ που είχαν φθάσει τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι τιμές του αργού μειώθηκαν και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε πλοία που παραβίαζαν το πλαφόν τιμών που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας.

Η χώρα εισέπραξε 18,34 δισεκατομμύρια δολάρια από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου τον περασμένο μήνα, μειωμένα κατά 25 εκατομμύρια δολάρια από τον Σεπτέμβριο «καθώς οι χαμηλότερες διεθνείς τιμές πετρελαίου υπεραντιστάθμισαν τη μείωση της έκπτωσης για τις ρωσικές ποιότητες», όπως σημειώνει σε έκθεση του ΙΕΑ Παρόλα αυτά, τα μηνιαία κέρδη της Ρωσίας από την πώληση πετρελαίου στο εξωτερικό παρέμειναν κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022.

Λόγω των γενικά ασθενέστερων παγκόσμιων τιμών πετρελαίου, ο σταθμισμένος μέσος όρος για το ρωσικό αργό τον Οκτώβριο υποχώρησε στα 80,66 δολάρια ανά βαρέλι, σύμφωνα με τον ΙΕΑ. Παρόλα αυτά, παρέμεινε πολύ πάνω από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων που έχει επιβληθεί από την G-7, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ενώ το Brent έχασε 2,84 δολάρια ανά βαρέλι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο μέσος όρος για το ρωσικό αργό μειώθηκε κατά 1,13 δολάρια. Οι συνολικές εξαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου της Ρωσίας τον Οκτώβριο υποχώρησαν στα 7,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

russia-oil
ΑΓΟΡΕΣ

Σταματάει τις εξαγωγές ντίζελ η Ρωσία και εκτοξεύει τις τιμές

Από τις 21 Σεπτεμβρίου μπαίνει σε εφαρμογή το ρωσικό μπλόκο στις εξαγωγές ντίζελ, με τις τιμές στην Ευρώπη να αυξάνοντας κατακόρυφα καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για παγκόσμιες ελλείψεις καυσίμων.
ΑΓΟΡΕΣ

Σαουδική Αραβία και Ρωσία στέλνουν το πετρέλαιο πάνω από τα 90 δολάρια

Εκτινάσσονται οι τιμές πετρελαίου μετά την απόφαση της Σ. Αραβίας να παρατείνει τη μονομερή περικοπή της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η Ρωσία μειώνει την παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια.
ΑΓΟΡΕΣ

Πανάκριβη η μεταφορά ρωσικού αργού, κέρδη για ναυτιλιακές εταιρείες

Ενόψει της επιβολής του πλαφόν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το κόστος μεταφοράς έχει εκτιναχθεί ήδη στα 20 δολάρια το βαρέλι, καθώς μειώνονται οι ναυτιλιακές εταιρείες που θέλουν να αναλάβουν το αυξημένο ρίσκο.