ΓΔ: 1415.55 -1.59% Τζίρος: 51.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:23:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πάρτι Χριστουγέννων στις αγορές μετά την ευχάριστη έκπληξη από τη Fed

Τρεις μειώσεις επιτοκίων αντί για δύο το 2024 «βλέπει» η αμερικανική κεντρική τράπεζα, ενώ εξέπληξαν ευχάριστα οι ήπιες δηλώσεις Πάουελ. Τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στην ΕΚΤ. Στοίχημα για το ΧΑ η επιστροφή στα υψηλά έτους.

Με γενικευμένο πάρτι υψηλής έντασης που είχαμε να δούμε εβδομάδες και τον Dow Jones πάνω από τις 37.000 μονάδες για πρώτη φορά στην 139χρονη ιστορία του «απάντησαν» χθες το βράδυ οι επενδυτές της Wall Street στην ανακοίνωση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Federal Reverse που προέβλεψε ότι το 2024 όχι μόνο δε θα γίνουν άλλες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά τρεις μειώσεις, συνολικά κατά 0,75%.

Πρόκειται για μια σημαντική διαφοροποίηση, καθώς οι προηγούμενες εκτιμήσεις της Fed, όπως είχαν ανακοινωθεί από την προηγούμενη συνεδρίαση, έκαναν λόγο για δύο μειώσεις μέσα στο επόμενο έτος, οπότε η εκτίμηση των αξιωματούχων, για 0,75% αντί για 0,50%πυροδότησε ισχυρότατο ράλι, εκτοξεύοντας δείκτες και μετοχές και οδηγώντας σε σημαντική πτώση τις αποδόσεις των ομολόγων.

Την ορμή των αγοραστών ενίσχυσε το γεγονός ότι ο Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την έκδοση της ανακοίνωσης της Fed, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια να διαψεύσει τις προσδοκίες της αγοράς για γρήγορες μειώσεις επιτοκίων, όπως έκανε έως τώρα. Μάλιστα, οι περισσότεροι αναλυτές είχαν προεξοφλήσει ότι ο πρόεδρος της Fed θα έκανε αυστηρές δηλώσεις, κατά την προσφιλή του συνήθεια, και η ήπια στάση του αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ήδη ισχυρό momentum των παγκοσμίων χρηματιστηριακών αγορών και ασφαλώς έρχεται να δώσει περαιτέρω ώθηση και στο ελληνικό χρηματιστήριο που πλέον διαπραγματεύεται σε υψηλά τρεισήμισι μηνών και βρίσκεται ξανά μπροστά στην πρόκληση της επανάκτησης του ορίου των 1.300 μονάδων.

Παράλληλα, σήμερα είναι η σειρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για ανακοινώσεις και η πίεση να χαλαρώσει την πολιτική της ακόμη πιο γρήγορα από τη Fed είναι μεγάλη, διότι στην Ευρώπη ο πληθωρισμός έχει περιοριστεί περισσότερο από τις ΗΠΑ, ενώ η οικονομία οδεύει προς ύφεση. 

Η πολυαναμενόμενη στροφή της Fed, μετά από 5,25 ποσοστιαίες μονάδες αύξησης των επιτοκίων, αντανακλά τη σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού από τα μέσα του έτους και την αποθέρμανση της αγοράς εργασίας. Η πρόκληση για τους αξιωματούχους της Fed είναι τώρα να αποφασίσουν πότε θα αρχίσουν τη μείωση των επιτοκίων, η οποία αν γίνει πολύ σύντομα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο της Fed για 2%. Από την άλλη, αναλυτές επισημαίνουν ότι μια καθυστέρηση στη μείωση επιτοκίων, θα μπορούσε να σταματήσει την ομαλή προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας και να την φέρει σε ύφεση και μάλιστα σε μια εκλογική χρονιά.

Η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ενάμιση μήνα, σήμερα επιταχύνθηκε και πλέον το 10ετές έχει πέσει κοντά στο 4%, ενώ είχε δοκιμάσει και το όριο του 5%. Η έντονη αντιστροφή έχει ήδη αρχίσει να διαχέεται στην οικονομία με τη μορφή χαμηλότερων επιτοκίων στεγαστικών δανείων, προκαλώντας τις τελευταίες εβδομάδες νέα ζήτηση για αναχρηματοδότηση και αγορά κατοικιών. Έχει γίνει επίσης φθηνότερο για τις εταιρείες να δανείζονται - κάτι που ήδη εκμεταλλεύονται.

Ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones

Οι τρεις δείκτες της Wall Street πήραν… φωτιά σταδιακά μετά τις ανακοινώσεις, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση μέσα σε ένα άκρως εντυπωσιακό – εορταστικό κρεσέντο, που έστειλε τον Dow Jones 512 μονάδες υψηλότερα και τον Nasdaq 200 μονάδες πιο πάνω.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε 1,40% περνώντας θεαματικά πάνω από τον κόμβο των 37.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία, με κλείσιμο στις 37.090,24 μονάδες. Ο πιο βαρύς δείκτης στον κόσμο, ο S&P 500, σημείωσε άνοδο 1,37% με κλείσιμο στις 4.707,09 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,38% στις 14.733,96 μονάδες. Ενδεικτική της απελευθέρωσης των διαθέσεων για ανάληψη ρίσκου ήταν η εκτόξευση κατά 3,66% του δείκτη χαμηλής κεφαλαιοποίησης, Small Cap 2000.

Εντός αυτού του ευνοϊκού σκηνικού, με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η απάντηση των ευρωπαϊκών δεικτών που το τελευταίο διήμερο κινήθηκαν σταθεροποιητικά με τάσεις συσσώρευσης, ύστερα από ένα μεγάλο ράλι από τα τέλη του Οκτωβρίου, αναμένοντας και τις σημερινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Το Χ.Α. σε μικρή απόσταση από τα υψηλά του Ιουλίου

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, το τελευταίο διήμερο έχει καλύτερη συμπεριφορά από τις ευρωπαϊκές αγορές καθώς η πολυήμερη συσσώρευση στην περιοχή των 1.270 – 1.275 μονάδων έσπασε ανοδικά, με το Γ.Δ. να κερδίζει την Τρίτη +0,60% και χθες +0,72%, κλείνοντας στις 1.292,35 μονάδες, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Σεπτεμβρίου όταν είχε κλείσει στις 1.299,47 μονάδες.

Πλέον η αγορά απέχει περίπου 0,60% από το όριο των 1.300 μονάδων και κάτι λιγότερο από 4% για να πιάσει τα υψηλά 9,5 ετών και τις 1.345 μονάδες που έκλεισε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου. Μένει να δούμε αν θα γίνει προσπάθεια για άμεση υπέρβαση, και αν υπάρχουν δυνάμεις για κάτι τέτοιο, ή αν η αγορά θα συσσωρεύσει εκ νέου, μαζεύοντας δυνάμεις για την κίνηση.

Πάντως, μετά την άνοδο του Νοεμβρίου αλλά και των τελευταίων ημερών, πλέον ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ενισχύεται το 2023 κατά 39%, ο FTSE 25 βρίσκεται στο +39,16%, ο Mid Cap είναι στο +55,08%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης στο +66,55%.

Κύριος αρωγός για τη νέα βελτίωση της εικόνας της αγοράς είναι ο τραπεζικός κλάδος που μετά την εύλογη διόρθωση – αποφόρτιση στις πρώτες εφτά συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου, μετά τα κέρδη κοντά στο 12% του Νοέμβρη, έχει επανέλθει ανοδικά. Ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 3,81% το τελευταίο διήμερο, δείχνοντας ότι όταν ο κλάδος… γυρνάει, τότε μπορεί να «κουβαλήσει» όλη την αγορά, αλλάζοντας την ψυχολογία και ευρύτερα.

Κυρίαρχες σε αυτό το διήμερο είναι οι Εθνική και Πειραιώς που έχουν αντίδραση 5,49% και 4,42% αντίστοιχα, ενώ αποτελούν και τις τραπεζικές μετοχές με τα περισσότερα κέρδη φέτος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Θρίλερ με τα επιτόκια στις διεθνείς αγορές, νέα δεδομένα και για το ΧΑ

Ψυχρολουσία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Χάνονται οι ελπίδες για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, «βουτιά» στη Wall. Σήμερα συνεδριάζει η ΕΚΤ, προσδοκίες ότι θα κρατήσει πιο χαλαρή στάση από τη Fed. «Φρέναρε» η ανοδική αντίδραση του ΧΑ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Φεύγουν τα «βαρίδια» από τις αγορές, καλοί οιωνοί για το ΧΑ τον Νοέμβριο

Η Fed απομακρύνει τις ανησυχίες για τα επιτόκια, «βουτιά» απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, ράλι στις μετοχές. Άλμα του ΧΑ κοντά στις 1.220 μονάδες, προχωρά κανονικά με προσδοκίες επιτυχίας το placement της ΕΤΕ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πολιορκημένες από τα επιτόκια οι αγορές, «στέγνωσαν» οι συναλλαγές στο ΧΑ

Η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed με προειδοποίηση ότι δεν θα υπάρξει μείωση φέτος, οι αυστηρές δηλώσεις Λαγκάρντ και η διάψευση Γιέλεν για την επέκταση εγγύησης καταθέσεων βαραίνουν το κλίμα στις αγορές.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πάρτι στις αγορές για τον πληθωρισμό, «άνεμος» 900 μονάδων στο ΧΑ

«Έκρηξη» ανόδου στη Wall Street φέρνει άνεμο αισιοδοξίας στις αγορές, με προσδοκία για τερματισμό των επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια. Τα ισχυρά αποτελέσματα τραπεζών και blue chips δίνουν ορμή στο ΧΑ για την υπέρβαση των 900 μονάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Τα νέα στοιχήματα των αγορών και οι προσδοκίες για deal στο ΧΑ

Νέες προσδοκίες και εκτίναξη τιμών στις ΗΠΑ δημιούργησαν τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό. Ο Οκτώβριος εξέπληξε θετικά τους επενδυτές. Κέρδη 8,56% καταγράφει το Χ.Α., άνοδος 16,60% για τις τράπεζες. Κρίσιμο στοιχείο τα αναμενόμενα deal.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Ψυχρολουσία» στις αγορές από τη Fed, πιο ψηλά ο πήχης για τα επιτόκια

Μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από τις αναμενόμενες μέχρι χθες προανήγγειλε ο Τζ. Πάουελ. Άγριες διακυμάνσεις στη Wall, σε υψηλό 20ετίας το δολάριο, κάτω από 90 δολ. το πετρέλαιο. Όλο και πιο δύσκολη η αυτονόμηση του ΧΑ, παρά τα κέρδη ρεκόρ των εισηγμένων.