ΓΔ: 1459.19 0.48% Τζίρος: 42.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:14:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Να μην βιαστούν οι τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια

«Μερικές φορές οι χώρες κηρύσσουν πρόωρα τη νίκη και τότε ο πληθωρισμός εδραιώνεται περισσότερο και ο αγώνας γίνεται πιο δύσκολος», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο δεν θα πρέπει να βιαστούν να χαλαρώσουν τον αγώνα τους κατά του πληθωρισμού, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μοιάζει να σηματοδοτεί τη δική της στροφή πολιτικής το επόμενο έτος, δήλωσε την Παρασκευή η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Μερικές φορές οι χώρες κηρύσσουν πρόωρα τη νίκη και τότε ο πληθωρισμός εδραιώνεται περισσότερο και ο αγώνας γίνεται πιο δύσκολος», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε δημοσιογράφους στη Σεούλ. «Μην λέτε "θα πηδήξω" πριν πηδήξετε», είπε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ συντάσσεται με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι που εξέφρασαν επιφυλακτικότητα, αφού η Fed ταρακούνησε τις αγορές την Τετάρτη υποδεικνύοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της στρέφουν την προσοχή τους στη μείωση του κόστους δανεισμού το 2024.

Ανέφερε ότι η συμβουλή της εφαρμόζεται στην περίπτωση της Τράπεζας της Κορέας, αφού συναντήθηκε με τον διοικητή Rhee Chang-yong.

Η Κρ. Γκεοργίεβα δήλωσε ότι η Fed ήταν σωστό να σηματοδοτήσει τη στροφή της με βάση τα δεδομένα των ΗΠΑ, αλλά οι άλλες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να εξετάσουν τις δικές τους καταστάσεις. «Τώρα που ο πληθωρισμός μειώνεται και επιβραδύνεται, αλλά σε διαφορετικά σημεία σε διαφορετικές χώρες, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να βαθμονομήσουν τις δικές τους ενέργειες ανάλογα με τις εγχώριες συνθήκες», είπε.

Παρόλα αυτά, η μάχη κατά του πληθωρισμού βρίσκεται στο «τελευταίο μίλι» της, είπε, συμβουλεύοντας την Τράπεζας της Κορέας να μην κινηθεί ταχύτερα στη δική της πολιτική πορεία από ό,τι επιτρέπουν τα δεδομένα. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επισκέφθηκε τη Σεούλ αυτή την εβδομάδα για ένα κοινό συνέδριο με την Τράπεζας της Κορέας για το ψηφιακό χρήμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων ενόψει αυξήσεων στα επιτόκια

Η απόδοση για το γερμανικό 10ετές έφθασε έως και το 1,9220%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2013, ενώ ισχυρά ανοδική κίνηση ακολούθησε και αυτή του ελληνικού 10ετούς που έφθασε έως και το 4,544%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το διάστημα 2017 – 2018.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Απαραίτητη η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες

Tο Ταμείο θεωρεί ότι οι χώρες θα πρέπει να εστιάσουν τη δημοσιονομική πολιτική τους στην προστασία των ευάλωτων με στοχευμένα μέτρα, για όσο διάστημα διαρκέσουν οι πολύ υψηλές της ενέργειας και των τροφίμων
ΑΓΟΡΕΣ

Καθυστερεί η μείωση επιτοκίων από τη Fed αλλά δεν προβλέπει αύξηση

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα διαπιστώνει πιο αργή μείωση του πληθωρισμού από το αναμενόμενο, αλλά ο Τζ. Πάουελ διέψευσε τα σενάρια περί αύξησης επιτοκίων. Θετική η αντίδραση των αγορών.