ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ασυμφωνία αγορών - κεντρικών τραπεζών και διακυμάνσεις «βλέπει» η HellasFin

Η ΑΕΠΕΥ εκτιμά ότι το χάσμα στις εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων θα αποτελέσει πηγή έντονων διακυμάνσεων στις αγορές. Ευκαιρία για τοποθετήσεις οι υποχωρήσεις των τιμών των ομολόγων.

Η τελευταία συνεδρίαση της FED αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για συνέχιση της εκρηκτικής ανόδου των μετοχικών και ομολογιακών αγορών. Αν και αποφασίστηκε το αμετάβλητο των παρεμβατικών επιτοκίων όπως αναμενόταν και η πόρτα έμεινε ανοικτή από τον πρόεδρο της FED Τζερόμ Πάουελ για μία πρόσθετη αύξηση, εφόσον το υπαγορεύσουν οι συνθήκες, παρατηρείται πραγματική πρόοδος στην υποχώρηση του σκληρού πυρήνα του πληθωρισμού και συνεπώς έχει ήδη αρχίσει η συζήτηση για ενδεχόμενες μειώσεις.

Σύμφωνα δε με το τριμηνιαίο σχεδιάγραμμα εκτιμήσεων των μελών, προβάλλεται για το 2024 η σωρευτική μείωση των επιτοκίων κατά 0,75% από 0,5% του αντίστοιχου σχεδιαγράμματος του Σεπτεμβρίου.  

Η επιβεβαίωση της πεποίθησης των αγορών ότι η αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων του Ιουλίου ήταν και η τελευταία αυτού του κύκλου, αναπτέρωσε τις προσδοκίες τους για περισσότερες μελλοντικές μειώσεις σε σχέση με το κλίμα που επικρατούσε πριν την συνεδρίαση. Ο χρόνος της πρώτης μείωσης μάλιστα μετατοπίστηκε νωρίτερα και αναμένεται το Μάρτιο.

Οι πανηγυρισμοί των επενδυτών συνεχίστηκαν και μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ η οποία μέσω της προέδρου της Κριστίν Λαγκάρντ προσπάθησε να καταστήσει σαφές ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι πληθωρισμός νικήθηκε.

«Οι τιμές έχουν ακόμη ανοδικές διαθέσεις και οι αγορές εργασίας δεν παρέχουν τα σημάδια της επιθυμητής για την κεντρική τράπεζα ψύχρανσης. Άρα δεν είναι ώρα να συζητηθεί το ενδεχόμενο αλλαγής της νομισματικής πολιτικής», ανάφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Παρά τη λεκτική διστακτικότητα των κεντρικών τραπεζιτών να κινηθούν στην κατεύθυνση μιας άμεσα επικείμενης νομισματικής χαλάρωσης, οι προθεσμιακές αγορές των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης «έτρεξαν» να προεξοφλήσουν περισσότερες μειώσεις επιτοκίων, σε σύγκριση με το διάστημα πριν τις συνεδριάσεις.

Η ΗellasFin AEΠΕΥ εκτιμά ότι η παρατηρούμενη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των εκτιμήσεων των αγορών για 6 μειώσεις της τάξης του 0,25% εντός του 2024 και των κεντρικών τραπεζών (της FED για παράδειγμα για 3 μειώσεις), θα αποτελέσει πηγή έντονων διακυμάνσεων στις αγορές. Αυτό που προτείνει η εταιρεία είναι την εκμετάλλευση των υψηλών διακυμάνσεων και τις υποχωρήσεις των τιμών των ομολόγων. Όπως επισημαίνει: «Στην διάρκεια του 2024 δεν θα πλήξουμε καθόλου».

Στο υπό διαμόρφωση μακροοικονομικό πλαίσιο το τμήμα ερευνών της HellasFin επαναλαμβάνει την εκτίμηση, ότι η αποφυγή μιας ύφεσης στις ΗΠΑ και η προβλεπόμενη αύξηση της κερδοφορίας κατά 11,5% των επιχειρήσεων εντός του 2024, θα οδηγήσει τον S&P 500 σε σαφώς υψηλότερες τιμές σε σχέση με το ιστορικό υψηλό των 4.800 μονάδων.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων ενόψει αυξήσεων στα επιτόκια

Η απόδοση για το γερμανικό 10ετές έφθασε έως και το 1,9220%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2013, ενώ ισχυρά ανοδική κίνηση ακολούθησε και αυτή του ελληνικού 10ετούς που έφθασε έως και το 4,544%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το διάστημα 2017 – 2018.
ΑΓΟΡΕΣ

Καθυστερεί η μείωση επιτοκίων από τη Fed αλλά δεν προβλέπει αύξηση

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα διαπιστώνει πιο αργή μείωση του πληθωρισμού από το αναμενόμενο, αλλά ο Τζ. Πάουελ διέψευσε τα σενάρια περί αύξησης επιτοκίων. Θετική η αντίδραση των αγορών.
Jerome Powell
ΑΓΟΡΕΣ

Παγκόσμιος... πονοκέφαλος από την καθυστέρηση στη μείωση επιτοκίων της Fed

Η ισχυρή αμερικανική οικονομία υποχρεώνει τη Fed να μεταθέσει αργότερα από τον Ιούνιο την πρώτη μείωση επιτοκίων και να προχωρήσει σε λιγότερες μειώσεις φέτος. Το ισχυρό δολάριο και οι ανησυχίες για τη διεθνή οικονομία.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Σήμα» για ράλι από τη Fed στις αγορές, επιστροφή των αγοραστών στο ΧΑ

Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος και ανάπτυξη στις ΗΠΑ πάνω από 2% ανοίγουν τον δρόμο για νέα ρεκόρ στις αγορές. Πάνω από 5.200 μονάδες ο S&P 500 και από τις 18.000 ο DAX. Ισχυρή ανάκαμψη στο ΧΑ μετά την πτώση.