ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Κίνα και επιτόκια οδηγούν σε νέες απώλειες τις ευρωπαϊκές αγορές

Απογοήτευση από την ανάπτυξη της Κίνας για το 2023 αλλά και επιστροφή σε ανοδική πορεία του πληθωρισμού στη Βρετανία τον Δεκέμβριο πλήττουν τις επενδυτικές διαθέσεις.

Αρνητικά μακροοικονομικά δεδομένα για την Κίνα, οδήγησαν σε «βουτιά» τις κορυφαίες αγορές της Ασίας, ενώ οι νέες δηλώσεις, αυτή τη φορά από την Κριστίν Λαγκάρντ, για υπερβολική αισιοδοξία των αγορών για μειώσεις επιτοκίων, δημιουργούν ακόμη πιο αρνητικό κλίμα για τους επενδυτές. 

Απώλειες 1,18% για τον Stoxx 600, με τον κλάδο πρώτων υλών λόγω Κίνας να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις, με τον DAX να υποχωρεί 1,02%, τον FTSE 100 να έχει απώλειες 1,43% και τον CAC 40 να κινείται 1,37% χαμηλότερα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η περιφέρεια με τον FTSE MIB στο -0,89% και τον ΙΒΕΧ 35 να υποχωρεί 1,36%. 

Πτωτική κίνηση και για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να έχει απώλειες 0,30%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,45% και τον Nasdaq να κινείται 0,69% χαμηλότερα. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για την Κίνα το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 5,2% σε ετήσια βάση τους τρεις μήνες έως το τέλος του περασμένου έτους, χαμηλότερα από τις προσδοκίες για ανάπτυξη 5,3%, ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1% σε τριμηνιαία βάση, όπως αναμενόταν, αλλά επιβραδύνθηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο που είχε επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης 1,3%.

Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός στη Βρετανία αυξήθηκε αναπάντεχα στο 4% για τον Δεκέμβριο, έναντι 3,9% που ήταν τον προηγούμενο μήνα και πρόβλεψης από τους οικονομολόγους ότι θα υποχωρούσε στο 3,8%. 

Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι οι αγορές δεν προτρέχουν στις εκτιμήσεις τους για τις μειώσεις επιτοκίων, τις οποίες δεν «βλέπει» πριν από το καλοκαίρι, καθώς η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. 

Μεγάλες οι πιέσεις και για την αγορά πετρελαίου, καθώς το brent υποχωρεί 1,56% στα 77,06 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό έχει απώλειες 1,71% στα 71,28 δολάρια. Ανάλογη είναι η εικόνα και για το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου να αποδυναμώνεται 2,4% στα 28,92 ευρώ. 

Δεν επωφελείται από τη διάθεση των επενδυτών να μειώσουν τις ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις τους η αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να έχει απώλειες 0,26% στα 2.024,95 δολάρια, ενώ ο άργυρος υποχωρεί 1,04% στα 22,85 δολάρια. 

Σε «ελεύθερη πτώση» η αγορά του Χονγκ Κονγκ με τον δείκτη Hang Seng να υποχωρεί 3,71%, ενώ απώλειες που ξεπέρασαν το 2% εμφάνισε ο κινεζικός Shanghai Composite. Πιο «μαζεμένες» οι πιέσεις για την ιαπωνική αγορά, με τον Nikkei να υποχωρεί 0,32%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Μεικτές τάσεις στην Ευρώπη στον απόηχο της Fed, εν αναμονή μεγεθών Apple

Δεν φαίνεται να τρόμαξε τις αγορές ο Τζερόμ Πάουελ, καθώς έχει προεξοφλήσει ότι η Fed θα καθυστερήσει αρκετά να προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων, κάτι που πιθανώς να συμβεί τον Σεπτέμβριο.
ΑΓΟΡΕΣ

Με ώθηση από την τεχνολογία η επιστροφή σε ανοδική πορεία για Ευρώπη

Άνοδος που ξεπερνά το 1% για τον τεχνολογικό τομέα, μετά τα θετικά μεγέθη κορυφαίων αμερικανικών ομίλων, ενώ ανάλογη εικόνα και για τον κλάδο μετάλλων, με τον χαλκό να παραμένει σε ιστορικό υψηλό.
ΑΓΟΡΕΣ

Πτωτικές διαθέσεις στις ευρωαγορές, με το βλέμμα σε μεγέθη τριμήνου

Ράλι για τη μετοχή της Anglo American με κέρδη που ξεπερνούν το 13% μετά την πρόταση εξαγοράς από τη BHP έναντι του ποσού των 39 δισ. δολαρίων. Εν αναμονή των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ οι αγορές.