Σημαντική εξέλιξη για τον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα σηματοδοτεί η είσοδος της αμερικανικής ExxonMobil στην κοινοπραξία Energean - Helleniq Energy, η οποία διαχειρίζεται τα δικαιώματα έρευνας στο «μπλοκ 2» του Ιονίου Πελάγους.
Η συμφωνία υπογράφηκε στο πλαίσιο της διακυβερνητικής συνεργασίας P-TEC για την ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με την παρουσία των υπουργών Ενέργειας των ΗΠΑ Chris Wright, Εσωτερικών Doug Burgum, του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου και της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Kimberly Guilfoyle. Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην Ελλάδα μετά από τέσσερις δεκαετίες, σε μια περιοχή όπου οι εκτιμώμενοι πόροι αγγίζουν τα 200 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Υπενθυμίζεται ότι η ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος έχει ήδη επιβεβαιωθεί στη Δυτική Ελλάδα (Δυτικό Κατάκολο) και στην Αδριατική Θάλασσα, γεγονός που ενισχύει το ενδιαφέρον για την περιοχή.
Το «οικόπεδο 2» βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κέρκυρας, στα όρια Ελλάδας – Ιταλίας, με θαλάσσια βάθη που κυμαίνονται από 500 έως 1.500 μέτρα. Η περιοχή ανήκει στη γεωλογική ενότητα της Απούλιας πλατφόρμας.
Βάσει της νέας συμφωνίας, η ExxonMobil αποκτά το 60% της παραχώρησης, ενώ το μερίδιο της Energean διαμορφώνεται στο 30% (από 75%) και της Helleniq Energy στο 10% (από 25%).
Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2026 ή στις αρχές του 2027. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η ύπαρξη εμπορικά αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων, προβλέπονται επενδύσεις ύψους έως 5 δισ. ευρώ για τις εγκαταστάσεις άντλησης, επεξεργασίας και μεταφοράς του φυσικού αερίου, με την παραγωγή να εκκινεί μετά το 2030.