ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
stocks, market, xrimatistiria, agores, xa
Φώτο: Shutterstock

Νέα έξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο για το ελληνικό Δημόσιο

Ο τίτλος θα έχει ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2034. Η κοινοπρακτική έκδοση θα δημοπρατηθεί στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές.

Η Ελλάδα έδωσε mandate σε έξι οίκους για την αναδοχή έκδοσης 10ετούς ομολόγου. Ειδικότερα, η Ελλάδα έδωσε σχετική εντολή σε Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Societe Generale

Ο τίτλος θα έχει ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2034. Η κοινοπρακτική έκδοση θα δημοπρατηθεί στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές.  

Υπενθυμίζεται ότι το 2024 θα είναι μία χρονιά άνετης διαχείρισης των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου, καθώς προβλέπεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί από 1,1% σε 2,1%.

Σημειώνεται ότι οι συνολικές δανειακές ανάγκες θα φτάσουν τα 18,9 δισ. ευρώ καθώς το ελληνικό Δημόσιο θα χρειαστεί: 5,463 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν, 4,8 δισ. ευρώ για αποπληρωμή τόκων και άλλων επιμέρους υποχρεώσεων, 12 δισ. ευρώ για την οριστική εξόφληση εντόκων γραμματίων και 3,589 δισ. ευρώ για ανάγκες ρευστότητας σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του επόμενου έτους.

Η ισχυρή χρηματοδοτική θέση του Δημοσίου θα επιτρέψει στον ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει σε αποπληρωμές χρέους 12 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αποπληρωμές εντόκων γραμματίων και δανείων του επίσημου τομέα. 

Παράλληλα όπως αναφέρει ο Οργανισμός η στρατηγική χρηματοδότησης για το έτος 2024 θα επικεντρωθεί στη συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους, συνοδευόμενη από τη μείωση του επιπέδου του δημόσιου χρέους, την προληπτική διαχείριση του χαρτοφυλακίου χρέους και τη διατήρηση ενός σημαντικού ταμειακού αποθέματος ασφαλείας

Η στρατηγική χρηματοδότησης στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων και στην περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης. Επιπρόσθετα η περιορισμένη και στοχευμένη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων οφείλεται κυρίως στην αντίστοιχη αύξηση των περιουσιακών στοιχείων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ