ΓΔ: 1455.48 0.03% Τζίρος: 100.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
Πηγή: Shutterstock

«Χωνεύει» τα ρεκόρ 13 ετών το ΧΑ και ψάχνει νέα δυναμική ανόδου

Με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα εβδομάδα χρηματιστήριο, το οποίο κρατάει όλα τα κέρδη του, κάνοντας μόνο μικρές, κυρίως ενδοσυνεδριακές διορθώσεις. Επόμενο ορόσημο το placement της Τράπεζας Πειραιώς στις 4 Μαρτίου.

Με κυρίαρχο ζητούμενο το προς ποια κατεύθυνση θα «σπάσει» ο τεχνικός εγκλωβισμός της αγοράς μπαίνει στη νέα εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αφενός δυσκολεύεται να απομακρυνθεί ανοδικά από το όριο των 1.400 μονάδων καθώς τρεις φορές απέτυχε να κλείσει πάνω από τις 1.410 μονάδες, αφετέρου, βρίσκοντας διαρκώς νέα στηρίγματα, κρατάει τα υψηλά 13 ετών και τις 1.400 μονάδες.

Εν μέσω εναλλαγής στους πρωταγωνιστές, ο Γενικός Δείκτης κρατάει τα επίπεδα των 1.400 μονάδων ενώ την περασμένη εβδομάδα βρήκε στήριξη στο +11,41% της κορυφαίας σε κεφαλαιοποίηση Coca Cola HBC, την ώρα που οι 18 από τις 25 μετοχές του Large Cap κινήθηκαν διορθωτικά. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι μια καλύτερη και πιο ξεκάθαρη διόρθωση θα ήταν ωφέλιμη και λίαν εποικοδομητική για την ενίσχυση του momentum, την ανατροφοδότηση των κωδικών με ρευστότητα, ενώ θα έδινε την ευκαιρία εισόδου και σε νέους επενδυτές.

Από την άλλη μεριά, κάθε μικρή η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή διόρθωση, λογίζεται ως ευκαιρία νέων αγορών, με αποτέλεσμα στην ουσία η αγορά να μην κάνει κανονική διόρθωση, εδώ και καιρό. Στις δώδεκα συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου όπου ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 2,77%, η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί είναι το -0,77% της Τετάρτης 7/2 και το -0,75% της περασμένης Τρίτης.

Από τις 33 συνεδριάσεις που έχουν γίνει έως τώρα το νέο έτος, οι 23 είναι ανοδικές και οι δέκα πτωτικές, με τη μοναδική διόρθωση που ήταν πάνω από το 1% να είναι το -1,59% της 16ης Ιανουαρίου. Αυτό που μένει να δούμε λοιπόν είναι αν – μετά τη συσσώρευση και της προηγούμενης εβδομάδας που ήταν οριακά ανοδική για όλους τους δείκτες αλλά διορθωτική για το μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό – βγει εκτόνωση, είτε ανοδική, είτε πτωτική.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σε χθεσινή του ανάλυση τονίζει πως «όλα δείχνουν πως η αγορά χρειάζεται ανάσες διόρθωσης χρόνου ή και τιμών, πριν δούμε και πάλι μία ανοδική κίνηση. Η νευρικότητα στα παρόντα επίπεδα είναι δεδομένη, με την ψυχολογία για πάνω ή κάτω να αλλάζει καθημερινά. Το πολύ σημαντικό νέο δεδομένο είναι ότι τα stop πλέον είναι πολύ κοντά, οπότε οι όποιες αποφάσεις είναι αρκετά πιο εύκολες. Είναι φανερό ότι γίνονται προσπάθεια συντήρησης στα τρέχοντα επίπεδα, μιας και όλο και κάποιος δεικτοβαρής τίτλος βοηθάει την συντήρηση του Γενικού Δείκτη».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε σχηματισμό συσσώρευσης σε υψηλά 13 ετών και η δυσκολία μιας δυνατής διαφυγής προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση είναι εμφανής, καθώς οι εναλλαγές στους πρωταγωνιστές αποσβένουν εκατέρωθεν τις αναταράξεις.

Πέραν του ότι το φαινόμενο αυτό βγάζει “υγεία” αφού το μοτίβο “όλοι πάνω-όλοι κάτω” έχει αλλάξει, δίνει στην ρευστότητα την δυνατότητα παραμονής στην Αγορά αναζητώντας την επόμενη ανοδική ιδέα. Επιπλέον ανακουφίζει την όποια κόπωση αναμενόμενα υπάρχει από το πολύμηνο ράλι, καθώς η αγορά από τις 9 Οκτωβρίου και τις 1.105 μονάδες δεν έχει καταγράψει κάποια αξιόλογη διόρθωση.

Ενδεχομένως η νέα εβδομάδα να δώσει κάποιες μικρές ανάσες στην ανοδική τάση, το σενάριο μιας τοπικής διορθωτικής κίνησης έχει αποκτήσει προβάδισμα εκτονώνοντας την υπεραγορασμένη εικόνα της αγοράς. Σε αυτό το σενάριο η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση δεν απειλείται όσο ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται πάνω από τις 1.367 μονάδες, ενώ η συναλλακτική δύναμη θα εξεταστεί ως προς την δυναμική της προκειμένου να διαπιστωθεί το πέρας της διορθωτικής κίνησης».

Τι έγινε την περασμένη εβδομάδα

Την περασμένη εβδομάδα το Χ.Α. αφενός επιβεβαίωσε την αδυναμία υπέρβασης του ορίου των 1.410 μονάδων που σύμφωνα με αναλυτές θα απελευθερώσει τεχνικά την αγορά, αφετέρου φάνηκε για πολλοστή φορά ότι οι 1.400 μονάδες αντέχουν. Είναι αξιοσημείωτο όμως ότι παρά την έστω οριακή άνοδο του Γενικού Δείκτη (+0,31%) το πενθήμερο, αλλά και την άνοδο των υπολοίπων δεικτών, το ευρύτερο… μωσαϊκό της αγοράς κινήθηκε πτωτικά και κυρίως διορθωτικά κινήθηκε η μεγάλη πλειονότητα των μετοχών του Large Cap.

Μόλις έξι μετοχές του FTSE 25 κινήθηκαν ανοδικά το περασμένο πενθήμερο, (Coca Cola HBC, Πειραιώς, Helleniq Eneergy, OTE, Εθνική και ElvalHalcor), ενώ δεκαοκτώ μετοχές διόρθωσαν από 0,50% έως 5,84%.

Την ώρα που διόρθωνε η πλειονότητα των blue chips λοιπόν, μέσω επιμέρους στηρίξεων η αγορά κράτησε το όριο ψυχολογίας των 1.400 μονάδων, συσσωρεύοντας στα υψηλά της, δείχνοντας ότι συγκεντρώνει δυνάμεις για τη (νέα) υπέρβαση. Άλλωστε, σοβαρές ρευστοποιήσεις που θα διατάρασσαν την ψυχολογία της αγοράς δεν βγαίνουν, ενώ στα διορθωτικά ή ισορροπητικά κομμάτια των συνεδριάσεων, το τέμπο στις συναλλαγές μειώνεται κατακόρυφα.

Η εβδομάδα που παρήλθε ήταν η 16η ανοδική στις 19 τελευταίες, κάτι που πιστοποιεί το ακάθεκτο momentum που υπάρχει. Από τη μία υπάρχουν πολύ μεγάλα κέρδη προς κατοχύρωση, από την άλλη πλευρά έρχεται το placement της Πειραιώς στις 4 Μαρτίου, αλλά και το ομόλογο της Intralot, οπότε είναι εύλογη και η κάποια κόπωση των συναλλαγών, δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί σημαντικά γεγονότα που απαίτησαν πολύ μεγάλη ρευστότητα πρόσφατα. Η κόπωση στις συναλλαγές φαίνεται και από το γεγονός ότι ο μέσος τζίρος κατήλθε στα 110,17 εκατ. ευρώ το περασμένο πενθήμερο.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. είχε άνοδο 0,31%, ο Large Cap κέρδισε 0,20%, ο Mid Cap έκλεισε στο +0,26% και ο τραπεζικός +0,08%. Έτσι, τον πρώτο ενάμιση μήνα του έτους, ο Γ.Δ. κρατάει κέρδη 8,68%, ο FTSE 25 είναι στο +9,35%, ο Mid Cap ενισχύεται κατά 6,79%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχωρίζει με άνοδο 15,49%.

Τι λένε οι αναλυτές

Στην ανάλυσή του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει επίσης πως «τα αποτελέσματα συντηρούν το καλό κλίμα και δικαιολογούν τις αποτιμήσεις σε αρκετές περιπτώσεις, με την Coca Cola HBC και την Πειραιώς να πιστοποιούν την τάση. Η ρευστότητα στην αγορά είναι στο ζενίθ της, γι’ αυτό και δύσκολα βγαίνουν σημαντικές διορθώσεις μέχρι στιγμής.

Παράλληλα, η περιφέρεια σταδιακά έχει πάρει τη σκυτάλη και όλο και κάποιος νέος τίτλος παίρνει σειρά για αποδόσεις. Η κίνηση θυμίζει άλλες εποχές, κάτι που είχαμε εικάσει ότι αργά ή γρήγορα θα το βλέπαμε στην αγορά. Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να προσπαθεί να αφήσει πίσω τις 1.400 μονάδες, κάτι που σίγουρα δεν είναι εύκολο άμεσα ή τουλάχιστον χρειάζεται χρόνος για να το αποδείξει. 

Θυμίζουμε ότι ο στόχος για φέτος είναι αισθητά υψηλότερα, παρόλα αυτά δεν χρειάζονται μονοφασικές τάσεις και είναι σίγουρα καλύτερα οι αργές κινήσεις και όγκους σε όλα τα επίπεδα.

Η αγορά σίγουρα έχει αλλάξει χαρακτήρα σε σχέση με το παρελθόν με το πιο σημαντικό νέο δεδομένο ότι η ρευστότητα σταδιακά έχει πάει σε όλο το ταμπλό. Καθημερινά βλέπουμε προσέγγιση νέων επενδυτών τόσο ξένων όσο και Ελλήνων μικροεπενδυτών που επαναδραστηριοποιούνται στην αγορά.

Είχαμε σχολιάσει ότι είναι δεδομένο ότι μπροστά μας θα δούμε ένα mini 1999 κάτι που πλέον φαίνεται στους περισσότερους ότι νομοτελειακά θα συμβεί. Φυσικά όσο αυτό καθυστερεί είναι υγιές για την αγορά, μιας και μέχρι τώρα κινείται φυσιολογικά χωρίς να φοβίζει με τις μεγάλες κινήσεις. Εκτός από φυσιολογικές διορθώσεις που μπορεί να δούμε στην φετινή πορεία όλα δείχνουν ότι τα κέρδη των εταιρειών και φέτος θα μπορέσουν να υποστηρίξουν την άνοδο που εξελίσσεται».

Ο Μάνος Χατζηδάκης από την πλευρά του συμπληρώνει πως «το επιτυχημένο ντεμπούτο του Ελ. Βενιζέλος στο ΧΑ έχει εντείνει την κινητικότητα των κωδικών για τη συμμετοχή τους στην επόμενη μεγάλη Δημόσια Προσφορά που αφορά τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς που κατέχει το ΤΧΣ και η οποία προσδιορίζεται για τις αρχές Μαρτίου. Το άνοιγμα και η συμμετοχή νέων κωδικών στις καθημερινές συναλλαγές συμβαδίζει πλέον σαν αριθμητικό μέγεθος με τα πολυετή υψηλά, τάση και συμμετοχή έχουν ευθυγραμμιστεί και ο τζίρος της αγοράς έχει σταθεροποιηθεί για 6η συνεχόμενη εβδομάδα πάνω από το ορόσημο των 100 εκατ. ευρώ.

Το αισιόδοξο κλίμα συντηρείται και από τις έντονα ανοδικές τάσεις που καταγράφονται στο εξωτερικό καθώς οι χρηματιστηριακοί βασικοί δείκτες αναφοράς σε ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα διαπραγμάτευσης. Κινητήριος μοχλός των τάσεων στο εξωτερικό είναι οι οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών στο δ’ τρίμηνο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Νέους καταλύτες θα ψάξει το χρηματιστήριο, προβληματίζει το πολιτικό ρίσκο

Σημάδια κόπωσης στην αγορά μετά το +10% του α' τριμήνου. Τον Απρίλιο θα κριθεί ποιες μετοχές θα φύγουν ή θα εισαχθούν στον FTSE 25, ενώ το πολιτικό ρίσκο δείχνει να μπαίνει ξανά στην εξίσωση της αγοράς.
ΑΓΟΡΕΣ

Σε αστερισμό υψηλών τζίρων το ΧΑ, στήριγμα τα κέρδη των εισηγμένων

Πάνω από 3 δισ. ευρώ συνολικά οι συναλλαγές του τελευταίου 10ημέρου. Υψηλή κερδοφορία και μερισματική απόδοση από τις εταιρείες που έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Προβληματίζει η «ακινησία» του οίκου Moody's.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η εκτίναξη τζίρου στις τραπεζικές μετοχές και το ρεκόρ κερδών των εισηγμένων

Μέσα σε τρεις συνεδριάσεις οι τραπεζικές μετοχές έχουν διακινήσει τζίρο 438 εκατ. Το ευρύτερο ταμπλό του ΧΑ αρχίζει να «ξυπνάει», με υποστήριξη από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Σχεδόν 8 δισ. τα κέρδη για το 2023 έως τώρα.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη και μερίσματα οδηγούν τώρα το ΧΑ, προσδοκίες για σημαντικά deals

Ξεπερνούν τα 6 δισ. τα κέρδη των εισηγμένων που έχουν ήδη προχωρήσει σε ανακοινώσεις, με αύξηση 5,6% από το 2022, ενώ εκτιμάται ότι θα διανεμηθούν μερίσματα άνω των 3,5 δισ. Πλούσια σε ανακοινώσεις η νέα εβδομάδα.