ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Δυναμικά επιστρέφουν οι τράπεζες στο προσκήνιο των εξελίξεων στο ΧΑ

Καθοριστική για τη συνέχεια αναμένεται να είναι η τρέχουσα εβδομάδα, καθώς την Τετάρτη ολοκληρώνεται το placement της Τράπεζας Πειραιώς και ο τραπεζικός κλάδος εκτιμάται ότι θα πάρει και πάλι τα ηνία της αγοράς.

Σε μια νέα, ενδιαφέρουσα καμπή εισέρχεται το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς σήμερα ξεκινά το πολυαναμενόμενο placement της Τράπεζας Πειραιώς, που θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια και θα «μετρήσει» τις δυνάμεις της αγοράς σε βάθος και ρευστότητα, ενώ πληθαίνουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2023 και βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διεργασίες για επιχειρηματικά deals.

To placement της Πειραιώς είναι ένα στοίχημα για την αγορά, το πιο κρίσιμο από τον περασμένο Νοέμβριο όπου έλαβε χώρα αντίστοιχη συναλλαγή για την Εθνική Τράπεζα, που τότε σηματοδότησε το πέρασμα του Χ.Α. σε νέα, αναβαθμισμένη «πίστα». Μολονότι η συγκυρία είναι διαφορετική, όπως και οι αποτιμήσεις, εντούτοις μένει να δούμε το βαθμό υπερκάλυψης του τωρινού placement αλλά και το πού θα «κλειδώσει» η τιμή.

Το σίγουρο είναι ότι, ξέχωρα από τις όποιες βραχυπρόθεσμες αρρυθμίες, το Χ.Α. θα βγει αναβαπτισμένο και από αυτή την πράξη, καθώς ξεκαθαρίζουν περαιτέρω τα πράγματα στον κλάδο – ναυαρχίδα της αγοράς, τον κλάδο που δύναται να «τραβήξει» το Γενικό Δείκτη πολύ υψηλότερα. Τελευταία, ο τραπεζικός κλάδος έχει κατεβάσει ταχύτητα και τα ηνία της αγοράς τα έχουν πάρει μετοχές της πραγματικής οικονομίας, οπότε μετά την ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής, το τοπίο θα είναι πιο ξεκάθαρο.

Η τιμή διάθεσης των μετοχών της Πειραιώς καθορίστηκε μεταξύ 3,70 και 4 ευρώ, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να «κλειδώσει» στο επάνω όριο, με την υπερκάλυψη να αναμένεται θεαματική, πάνω από έξι φορές. Από την Τετάρτη και πέρα μένει να δούμε αν θα «ξεκλειδώσουν» περαιτέρω οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο, αν θα αυξηθούν οι τζίροι που τελευταία έχουν περιοριστεί κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, ασχέτως αν το rebalancing της περασμένης Πέμπτης που έφερε συναλλαγές άνω των 191 εκατ. ευρώ, ανέβασε το μέσο τζίρο του πενθημέρου.

Το κλίμα και διεθνώς είναι άριστο, καθώς οι ξένες αγορές συνεχίζουν την κούρσα τους με νέα ιστορικά υψηλά, την ώρα που το Χ.Α. με άνοδο άνω του 10% είναι μέσα στις κορυφαίες αγορές παγκόσμια το πρώτο δίμηνο.

Στην αγορά υπάρχει αυξημένη επιχειρηματική κινητικότητα σε πολλούς τομείς και κλάδους, καθώς πλέον μπήκαμε στην τελευταία τριετία των έργων που θα επιδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύσσωμος ο κλάδος των κατασκευών είναι στα «όπλα» εδώ και καιρό, με αλλεπάλληλες συμμαχίες μικρών και μεγάλων και πολλαπλές συμβάσεις, ενώ κινητικότητα υπάρχει και στον κλάδο της πληροφορικής, όπου και εδώ τα έργα είναι πολλά και τα επιχειρηματικά σχήματα ίσως δεν έχουν το μέγεθος να τα εκπληρώσουν στο πλήρες.

Τα έως τώρα αποτελέσματα ομίλων όπως Mytilineos, Coca Cola HBC, ΟΤΕ, Τιτάν, Πειραιώς Financial, HelleniQ Energy και Entersoft είναι εξαιρετικά και, αν εξαιρέσουμε τα διυλιστήρια που είναι μια αγορά ειδικών δεδομένων και συνθηκών, δύναται η χρήση του 2023 να «χτυπήσει» το ιστορικό ρεκόρ του 2022.

Τι λένε οι αναλυτές

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως «η εβδομάδα σίγουρα θα είναι αφιερωμένη στην Πειραιώς λόγω του placement που η αγορά έχει σημαδέψει σαν ορόσημο. Η διάθεση του πακέτου ολοκληρώνει και στις τρεις συστημικές τα πακέτα του ΤΧΣ μένοντας απλά κάποια μικρά ακόμα ποσοστά που θα δοθούν σε δεύτερη φάση. Πλέον ο τραπεζικός κλάδος και επίσημα γίνεται ιδιωτικός κάτι που σημαίνει πολλά για τον κλάδο. Το επόμενο σοβαρό πλέον ασημικό είναι η HelleniQ Energy, όπου η διαδικασία θα τρέξει μέσα στο έτος.

Η αλήθεια είναι ότι οι ξένοι θεσμικοί περιμένουν πως και πως το όποιο πακέτο και καθημερινά το ενδιαφέρον μεγαλώνει μιας και θεωρούμαστε μια καθόλου κορεσμένη αγορά, με ισχυρό growth για τα επόμενα χρόνια, χωρίς πολιτικά θέματα και με πρόσφατη επενδυτική βαθμίδα που σίγουρα θα φέρνει νέες αναβαθμίσεις το επόμενο διάστημα. Αυτό που παρατηρούμε επίσης είναι ότι ολοένα και περισσότεροι επενδυτές, «ψάχνονται» για να μπουν στην αγορά.

Τεχνικά, η διόρθωση είναι περισσότερο χρόνου και λιγότερα σε τιμές. Οι ταλαντωτές μας σε ημερήσιο έχει κατέβει αισθητά χωρίς ακόμα να είναι στα χαμηλά του ή να δώσει και πάλι ανοδικό έναυσμα τουλάχιστον στο Γενικό Δείκτη. Από την άλλη, σε αρκετές μεμονωμένες περιπτώσεις είχαμε σοβαρότερες διορθώσεις και ανοδικά εναύσματα όπως για παράδειγμα στο όμιλο Viohalco.

Το ίδιο συμβαίνει και στον Mid Cap έχοντας μετά από καιρό και τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη. Οι αποκλίσεις στον rsi ξεκάθαρες σε ημερήσιο γράφημα ενώ στα εβδομαδιαία γραφήματα η τάση παραμένει επιθετική. Το νέο δεδομένο είναι ότι το στοπ στο Γ.Δ. ανέβηκε στις 1.396 μονάδες. Πλέον η αγορά αρχίζει και συζητείται όλο και περισσότερο κερδίζοντας πίσω την χαμένη αίγλη του παρελθόντος και προσελκύοντας και πάλι πίσω επενδυτές που την είχαν εγκαταλείψει προσβλέποντας ξανά σε καλές περιόδους για το χρηματιστήριο». 

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως «εισερχόμαστε πλέον σε μια άκρως ενδιαφέρουσα περίοδο που μπορεί να εκτονώσει την συσσωρευμένη δυναμική της Αγοράς, καθώς εκτός από το κλίμα που φτιάχνουν τα αποτελέσματα και τα μερίσματα, υπάρχουν πλέον αποχρώσες ενδείξεις ότι η κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων θα ενταθεί στο κοντινό διάστημα.

Αν και τα αποτελέσματα ως τώρα είναι υποστηρικτικά των αποτιμήσεων, μια συναλλαγή που θα αφορά το 100% μιας εισηγμένης θα τύχει διαφορετικής υποδοχής από την αγορά δίνοντας κίνητρα ευρύτερων αναθεωρήσεων για τις αποτιμήσεις ενός επιμέρους κλάδου ή και της αγοράς.

Αναμφισβήτητα το γεγονός της εβδομάδας που ξεκινάει είναι Δημόσια Προσφορά των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Η ολοκλήρωση της προσφοράς το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης θα σημάνει και το τέλος της αναμονής για πολλά εγχώρια και αλλοδαπά χαρτοφυλάκια που κινήθηκαν συντηρητικά διακρατώντας δυνάμεις για να επιτύχουν ικανοποιητικό μερίδιο στην κατανομή των προσφερόμενων μετοχών. Ενδεχομένως σημαντικό μέρος από αυτή την ρευστότητα να τοποθετηθεί εκ νέου σε ελληνικές μετοχές, βάζοντας πλάτη σε μια δυνητική διόρθωση. Και πλέον η ρευστότητα αυτή δεν μετριέται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια αλλά σε δισ. ευρώ. Ο συνδυασμός των εταιρικών ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα του 2023, των κυοφορούμενων επιχειρηματικών συμφωνιών και της πλεονάζουσας ρευστότητας είναι μια πολύ ισχυρή συνθήκη ανόδου για τις επόμενες 15 ημέρες». 

Τα τεχνικά δεδομένα

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως «οι ταλαντωτές στα ημερήσια διαγράμματα είναι αποφορτισμένοι από τις υπερτιμημένες ζώνες, ωστόσο τόσο στα εβδομαδιαία όσο και στα μηνιαία διαγράμματα ο Γενικός Δείκτης δοκιμάζει υπεργορασμένες ζώνες και μάλιστα με διάρκεια.

Ο MACD παραμένει πουλημένος από τις 23 Φεβρουαρίου χωρίς ωστόσο να έχει κερδίσει την συγκατάθεση άλλων δεικτών ή κινητών μέσων. Η ανοδική τάση αν και έδειξε σημάδια κόπωσης το προηγούμενο διάστημα φαίνεται ότι επαναφέρει την δυναμική της και το πιθανότερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα είναι η ανοδική διαφυγή από τα πρόσφατα υψηλά έτους (1.431).

Η μεσοχρόνια συσσώρευση παρέχει αυτή την περίοδο μια ικανοποιητική βάση στήριξης πέριξ των 1.400 μονάδων και καθώς οι πωλητές δεν κατάφερναν σε μια σχετικά ρηχή συγκυρία συναλλαγών να ωθήσουν τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα σε μονάδες που θα συνιστούσαν βραχυπρόθεσμα αλλαγή στο ανοδικό σκηνικό, τα τεχνικά δεδομένα δίνουν προβάδισμα στους αγοραστές με το αισιόδοξο σενάριο να θέλει η επόμενη διαφυγή να ανοίγει βήμα προς τις 1.460 μονάδες».

Η Fast Finance επισημαίνει πως «δεν χρειάζεται να κυνηγάμε την Αγορά όταν φεύγει, αυτό το αφήνουμε σε αυτούς που έχουν ‘short’ θέσεις να το κάνουν, ή σε άλλους που βιάζονται να πάρουν θέσεις σε κάθε περίπτωση. Το επίπεδο των 1.426 μονάδων είναι λογικό να βγάζει πωλητές βραχυπρόθεσμα. Σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης το περάσει, το πιο πιθανό είναι να δοκιμάσουμε την ζώνη των 1.454 μονάδων, που θα μας φέρει μνήμες από το χαμηλό τον Απρίλιο του 2003 και του Μαρτίου του 2009».

Τέλος, οι αναλυτές της Merit Χρηματιστηριακή τονίζουν πως «τεχνικά τα επόμενα σημεία αντίστασης εντοπίζονται στις 1.431 και 1.467 μονάδες, ενώ τα σημεία στήριξης στις 1.405 και 1.378 μονάδες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ κερδών από τις εισηγμένες δίνει momentum στο χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου και του πρώτου τετραμήνου του 2024 σήμερα, με το χρηματιστήριο να μένει σε υψηλά 13 ετών, λαμβάνοντας στήριξη από τις εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ενώ έρχεται η ώρα και των τραπεζών.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Νέους καταλύτες θα ψάξει το χρηματιστήριο, προβληματίζει το πολιτικό ρίσκο

Σημάδια κόπωσης στην αγορά μετά το +10% του α' τριμήνου. Τον Απρίλιο θα κριθεί ποιες μετοχές θα φύγουν ή θα εισαχθούν στον FTSE 25, ενώ το πολιτικό ρίσκο δείχνει να μπαίνει ξανά στην εξίσωση της αγοράς.
ΑΓΟΡΕΣ

Σε αστερισμό υψηλών τζίρων το ΧΑ, στήριγμα τα κέρδη των εισηγμένων

Πάνω από 3 δισ. ευρώ συνολικά οι συναλλαγές του τελευταίου 10ημέρου. Υψηλή κερδοφορία και μερισματική απόδοση από τις εταιρείες που έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Προβληματίζει η «ακινησία» του οίκου Moody's.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η εκτίναξη τζίρου στις τραπεζικές μετοχές και το ρεκόρ κερδών των εισηγμένων

Μέσα σε τρεις συνεδριάσεις οι τραπεζικές μετοχές έχουν διακινήσει τζίρο 438 εκατ. Το ευρύτερο ταμπλό του ΧΑ αρχίζει να «ξυπνάει», με υποστήριξη από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Σχεδόν 8 δισ. τα κέρδη για το 2023 έως τώρα.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη και μερίσματα οδηγούν τώρα το ΧΑ, προσδοκίες για σημαντικά deals

Ξεπερνούν τα 6 δισ. τα κέρδη των εισηγμένων που έχουν ήδη προχωρήσει σε ανακοινώσεις, με αύξηση 5,6% από το 2022, ενώ εκτιμάται ότι θα διανεμηθούν μερίσματα άνω των 3,5 δισ. Πλούσια σε ανακοινώσεις η νέα εβδομάδα.