ΓΔ: 1455.69 -1.08% Τζίρος: 52.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:12:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Στα 48,40 ευρώ αναβαθμίζει την τιμή - στόχο για Mytilineos η Eurobank Eq.

Η χρηματιστηριακή τοποθετεί τη μετοχή στις κορυφαίες επιλογές της, ενώ εκτιμά ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα φθάσουν στο επίπεδο των 1,14 δισ. ευρώ φέτος.

Στα top pick της κατατάσσει η Eurobank Equities τη μετοχή της Mytilineos, προχωρώντας σε αναβάθμιση της τιμής - στόχου στα 48,40 ευρώ από 45,20 ευρώ πριν και στον απόηχο της συμφωνίας που υπήρξε με τη ΔΕΗ, τονίζοντας ότι δεν είναι ένα απλό deal αλλά θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της εισηγμένης. 

Στην έκθεση τονίζεται ότι την τελευταία 2ετία η Mytilineos έχει παρουσιάσει εντυπωσιακά αποτελέσματα, αξιοποιώντας τις συνέργειες που προκύπτουν από το καθετοποιημένο μοντέλο λειτουργίας της. Μετά την εξαιρετική επίτευξη του φιλόδοξου στόχου για EBITDA 1 δισ. ευρώ για το οικονομικό έτος 23 (+23% σε ετήσια βάση), συνεχίζουν να υπάρχουν υψηλά περιθώρια ανάπτυξης με τη Eurobank Equities να εκτιμά ότι τα EBITDA για το 2024 θα μπορούσαν να φθάσουν στα 1,14 δισ. ευρώ, δηλαδή αύξηση 13% σε ετήσια βάση, ενώ τα 3ετή CAGR EBITDA να αυξηθούν κατά 10%, χάρη στην ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη σταθερή ανάπτυξη των μετάλλων.

Η συμφωνία με τη ΔΕΗ που δημιουργεί αξία ως τον πρώτο καταλύτη που θα οδηγήσει τη μετοχή υψηλότερα (λαμβάνοντας υπόψη την απόδοση -3% ετησίως), για να ακολουθήσουν τα αποτελέσματα του α' τριμήνου 2024 στις 25 Απριλίου (εκτιμάται αύξηση 9% στα EBITDA του στα 246 εκατ.) και η Ετήσια Γενική Συνέλευση στις 4 Ιουνίου, όπου η διοίκηση θα παράσχει οδηγίες που πιθανότατα θα υποδεικνύουν ένα ακόμη έτος ρεκόρ.

Η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία-πλαίσιο συνεργασίας για την ανάπτυξη και τη μετέπειτα πώληση στη ΔΕΗ ενός χαρτοφυλακίου ηλιακών συστημάτων ισχύος 2GW στην Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Κροατία τα επόμενα 3 χρόνια έναντι  2 δισ. Με τεκμαρτή αποτίμηση 1 εκατ./MW, τονζίεται ότι πρόκειται για μια συμφωνία που αυξάνει την αξία της Mytilineos, καθώς εξασφαλίζει υψηλές αποδόσεις στα υπό εξέταση έργα (>30%), παρέχει βελτιωμένη ορατότητα σχετικά με την ικανότητα δημιουργίας ταμειακών ροών της μονάδας ΑΠΕ έως το 2027 και, το σημαντικότερο, ενδεχομένως ανοίγει το δρόμο για περισσότερες παρόμοιες συμφωνίες, λαμβάνοντας υπόψη το χαρτοφυλάκιο των 11,8GW της Mytilineos, το οποίο θα μπορούσε να επεκτείνει την ορατότητα των ταμειακών ροών έως το 2030.

Αναμένεται ότι ο τομέα των μετάλλων θα αναδειχθεί  σε πυλώνα ανάπτυξης μαζί με τις ΑΠΕ, μετά τη μετάβαση στην εσωτερική προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας το 2024. Η ζήτηση παραμένει ισχυρή, με τη Mytilineos  να έχει αντισταθμίσει τις τιμές του αλουμινίου μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2025 και να επωφελείται από την ανάκαμψη των προμηθειών. Από την πλευρά του κόστους, η συμφωνία με την Imerys παρέχει υψηλότερη λειτουργική μόχλευση, ενώ το προφίλ του ενεργειακού κόστους έχει βελτιωθεί, λαμβάνοντας υπόψη την αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας από την Protergia μέσω των συμβάσεων PPA με τρίτους και την αυξημένη συχνότητα μηδενικών τιμών. Συνεπώς, αναμένεται αναβάθμιση του EBITDA αυτού του τομέα σε >300 εκατ. ευρώ από το 2025 και μετά.

Προβλέπεται ένα ακόμη έτος ισχυρών επιδόσεων για τον τομέα της ολοκληρωμένης ενέργειας, προβλέποντας αύξηση της παραγωγής κατά  περίπου 50% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας την υψηλότερη χρήση του νέου CCGT και τις εύκολες συγκρίσεις λόγω συντήρησης. Εν τω μεταξύ, η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας επωφελείται από τον τερματισμό των ρυθμιστικών παρεμβάσεων και ένα υψηλότερο μερίδιο αγοράς (περίπου 20%). Επίσης αναμένεται μείωση της προσφοράς φυσικού αερίου λόγω της επέκτασης της δυναμικότητας με χαμηλό περιθώριο κέρδους, αλλά αυτό θα υπεραντισταθμιστεί από την ισχυρή ανάπτυξη σε άλλους τομείς.

Οι εκτιμήσεις της Eurobank Equties για τη Mytilineos

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mytilineos
ΑΓΟΡΕΣ

Mytilineos: Ανεβάζει την τιμή στόχο στα 40,3 ευρώ η Eurobank Equities

Η μετοχή θα συνεχίσει δυναμικά την ανοδική της πορεία, ακόμα και από τα σημερινά επίπεδα των 33 ευρώ/μετοχή, καθώς η αγορά ενσωματώνει στην αποτίμηση τα υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας, τονίζει η χρηματιστηριακή.
Evaggelos Mytilineos, Mytilineos
ΑΓΟΡΕΣ

Mytilineos: Placement του 3,1% των μετοχών από τον Ευ. Μυτιληναίο

Τη συναλλαγή, που έχει στόχο την ενίσχυση του free float και της εμπορευσιμότητας έχουν αναλάβει η Citi και η Morgan Stanley. Οι ίδιες τράπεζες έχουν αναλάβει και τον σχεδιασμό ενδεχόμενης παράλληλης εισαγωγής στο Λονδίνο.