ΓΔ: 1499.51 0.61% Τζίρος: 33.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:59:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Αλλαγή φρουράς στις ευρωπαϊκές μετοχές: Πού ποντάρουν τώρα οι επενδυτές

Μετοχές που έχουν κάνει μεγάλο ράλι βρίσκονται στο στόχαστρο ρευστοποιήσεων, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε μετοχές που έχουν μείνει πίσω και είναι πιθανό να ωφεληθούν από τη μείωση των επιτοκίων.

Αλλαγή στάσης καταγράφεται στην επενδυτική συμπεριφορά κατά κύριο λόγο στις ευρωπαϊκές αγορές, με «εγκατάλειψη» των μέχρι σήμερα «αστεριών» σε αποδόσεις και στροφή σε μετοχές που έχουν χάσει μέρος του ράλι, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Reuters.

Σε αρκετές περιπτώσεις η «αποχώρηση» οφείλεται και στην απογοήτευση που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις μεγεθών α’ τριμήνου, με τις δύο πιο πολύτιμες εταιρείες της Ευρώπης, τις ASML και Novo Nordisk να δέχονται ισχυρό πλήγμα την ημέρα που έδωσαν στη δημοσιότητα τα μεγέθη τους. Η ASML έχασε 45 δισεκατομμύρια δολάρια σε τέσσερις συνεδριάσεις και η Novo υπέστη τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση των τελευταίων 18 μηνών. Η Ferrari χθες Τρίτη 8/5 υποχώρησε σχεδόν 5%, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της εδώ και δύο χρόνια. Ταυτόχρονα, όμως, φαίνεται ότι οι επενδυτές τις εγκαταλείπουν μετά και από τα συνεχή ρεκόρ που έχουν καταγράψει, θεωρώντας ότι τα περιθώρια για περισσότερα κέρδη είναι αρκετά περιορισμένα. 

Η επίδραση της νομισματικής πολιτικής

Η προοπτική μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, φαίνεται ότι καθιστούν τις μετοχές με χαμηλότερη αποτίμηση ως ένα καλό στοίχημα. Τους τελευταίους δύο μήνες, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα ακίνητα έχουν τρέξει περισσότερο από τους κορυφαίους δείκτες, αλλά εξακολουθούν να είναι οι δύο τομείς με τις χειρότερες επιδόσεις στο έτος μέχρι σήμερα. 

Οι επενδυτές που επιλέγουν μετοχές στοιχηματίζουν ότι η μείωση του κόστους δανεισμού θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις μετοχές των ευαίσθητων στα επιτόκια επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, που θεωρούνται υποκατάστατο των ομολόγων, και των εταιρειών ακινήτων, που επίσης επωφελούνται άμεσα από τη μείωση των επιτοκίων.

Οι μετοχές μικρότερης κεφαλαιοποίησης, οι οποίες έχουν υποφέρει κατά τη διάρκεια του κύκλου αύξησης των επιτοκίων λόγω της μεγαλύτερης έκθεσής τους σε χρέος κυμαινόμενου επιτοκίου, θα μπορούσαν επίσης να ακολουθήσουν ανοδική πορεία.

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας διαπραγματεύονταν κατά μέσο όρο στο ίδιο επίπεδο με την αποτίμηση της συνολικής αγοράς. Τώρα διαπραγματεύονται με discount 10%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της LSEG Datastream. O κλάδος του Real Estate εμφανίζει τώρα premium 12%, λιγότερο από το μισό του μέσου premium 30% των προηγούμενων ετών. Εν τω μεταξύ, σε ένα άλλο παράδειγμα κόπωσης για τις μετοχές που εμφάνισαν ισχυρή άνοδο το προηγούμενο διάστημα, οι μετοχές αμυντικών ομίλων στην Ευρώπη κινούνται πλάγια από τότε που υπέστησαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους σε διάστημα ενός έτους πριν από ένα μήνα, κυρίως λόγω ανησυχιών για την αποτίμησή τους.

Εν γένει, οι φθηνές αποτιμήσεις είναι μεταξύ των λόγων που αναφέρουν όσοι προτιμούν την Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ λόγω των προσδοκιών ότι θα μπορούσε να βελτιώσει την ιστορική της υποαπόδοση.

Μεταξύ αυτών είναι ο Εμ. Κου, στρατηγικός αναλυτής της Barclays, ο οποίος ωστόσο σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ροές μετοχών προς την Ευρώπη είναι ακόμη υποτονικές, γεγονός που υποδηλώνει ότι το κλίμα εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικό. Όπως σημείωσε «η  ακόμη υψηλή συγκέντρωση σε ποιότητα/αύξηση/τεχνολογία/ΗΠΑ αφήνει περιθώρια για διεύρυνση σε περιοχές, τομείς και στυλ που έχουν μείνει πίσω».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» στην Ευρώπη αναμένουν οι αναλυτές, νέο ράλι για αποδόσεις ομολόγων

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές το επόμενο διάστημα «βλέπει» το 71% των διαχειριστών που συμμετείχαν στην έρευνα της BofA. Αναταραχή στην αγορά κρατικών ομολόγων από τα πρακτικά της Fed.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Πάγωσαν» τα επιχειρηματικά deal: Μειώθηκε κατά 42% η αξία τους

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, εξαγορές και συγχωνεύσεις αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων είτε έχουν σταματήσει είτε έχουν καταρρεύσει, ενώ μικρή είναι η βελτίωση στις νέες εισαγωγές εταιρειών (IPO).