ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
fysiko aerio
Φώτο: Shutterstock

Ράλι με κέρδη άνω του 12% για το φυσικό αέριο, λόγω Νορβηγίας

Ξεπέρασε τα 38 ευρώ το προθεσμιακό συμβόλαιο για τον Νοέμβριο, λόγω ης διακοπής επεξεργασίας μεγάλης μονάδας επεξεργασίας φυσικού αερίου στη Νορβηγία.

Στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του 2024 σκαρφάλωσε η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, λόγω μειωμένων ροών από τη Νορβηγία, σε μία περίοδο που ξεκινά σταδιακά η αύξηση της ζήτησης λόγω του καλοκαιριού. 

Το προθεσμιακό συμβόλαιο για τον Ιούλιο εμφάνισε κέρδη που ξεπέρασαν το 12% στα 38,35 ευρώ, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη πότε θα επιστρέψει σε λειτουργία η μονάδα φυσικού αερίου Nyhamna στη Νορβηγία, ενώ οι ροές μέσω του βρετανικού τερματικού σταθμού Easington έχουν σταματήσει πλήρως. 

Όπως σημειώνει το Bloomberg το πρόβλημα στη Νορβηγία δείχνει πόσο σημαντική είναι για τον εφοδιασμό της Ευρώπης, μετά από την απεξάρτησή της από τη Ρωσία, στον απόηχο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. Αποτέλεσμα οποιαδήποτε αναταραχή στη Νορβηγία να μπορεί να οδηγήσει σε αναταραχή την αγορά. 

«Η απρογραμμάτιστη διακοπή λειτουργίας της Νορβηγίας αναδεικνύει για άλλη μια φορά την εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές», δήλωσε ο Όλε Χάνσεν, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank A/S. Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω υψηλότερης ζήτησης στην Ασία, όπου ένα κύμα καύσωνα αυξάνει την κατανάλωση του καυσίμου που χρησιμοποιείται για ψύξη. Αυτό οδηγεί τον ανταγωνισμό για τα φορτία μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, σύμφωνα με τον ειδικό της Saxo.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησε η προκατασκευή για το υπεράκτιο έργο BH στο Κατάρ από τη COOEC

Η κινεζική COOEC ξεκίνησε την προκατασκευή εγκαταστάσεων για το μεγαλύτερο και τεχνικά πιο σύνθετο υπεράκτιο έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Κατάρ, αξίας 4 δισ. δολαρίων, στη βάση της Τσινγκτάο, Αν. Κίνα.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλό ενεργειακό κόστος και ακρίβεια «ροκανίζουν» τις παροχές της κυβέρνησης

Το ράλι που καταγράφεται σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο απειλεί την προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Μικρότερο το αποτύπωμα των παρεμβάσεων που προανήγγειλε η κυβέρνηση αν συνεχιστεί η κρίση.
Ηλεκτρική ενέργεια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη το φυσικό αέριο, μπούμερανγκ για τον οικογενειακό προϋπολογισμό

Η αυξημένη χρήση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και εξαγωγές πιέζει τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, επιβαρύνοντας με εκατοντάδες εκατ. ευρώ κόστους στα ελληνικά νοικοκυριά.
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Δεν εντοπίστηκε διαρροή αερίου μετά από ελέγχους της ΕΔΑ

Έλεγχοι από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης μετά από αναφορές για οσμή αερίου δεν έδειξαν διαρροή ή πρόβλημα στο δίκτυο. Η εταιρεία διαβεβαιώνει για τη δημόσια ασφάλεια και δίνει τηλέφωνο άμεσης επέμβασης.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικές δυνάμεις χτυπούν δύο ρωσικές εγκαταστάσεις αερίου στη Σιβηρία

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πλήγματα σε δύο ρωσικά εργοστάσια φυσικού αερίου στη βορειοδυτική Σιβηρία, προκαλώντας απώλειες στη ρωσική οικονομία. Ο Ζελένσκι εξήρε την επίθεση, τη βαθύτερη σε ρωσικό έδαφος ως τώρα.