Πλήρως ευθυγραμμισμένο με το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές σε διεθνές επίπεδο, μετά τη χθεσινή πτώση της Wall Street, την οποία ακολούθησαν τόσο οι ασιατικές όσο και οι ευρωπαϊκές αγορές, το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το ταμπλό να... βάφεται κόκκινο και τις πιέσεις να ασκούνται σε όλους τους επιμέρους κλάδους.
Ούτως ή άλλως οι επενδυτές εμφανίζονται εκ νέου πρόθυμοι να ρευστοποιήσουν μετοχές, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 0,96%, με επίκεντρο τη μεγάλη υποχώρηση στο -2,5% για τον τεχνολογικό κλάδο, ενώ σε αρνητική πορεία κινούνται και τα προθεσμιακά συμβόλαια της αμερικανικής αγοράς, με τον S&P 500 να έχει απώλειες 0,33%.
Οι πωλητές έδειξαν εξ αρχής τις προθέσεις τους στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά σε ιδιαίτερα αρνητικό έδαφος και στις 11:20 να εμφανίζει πτώση 1,14% στις 1.429,64 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 23,6 εκατ. ευρώ και πλήρη επικράτηση των πτωτικών μετοχών στις 75, έναντι μόλις 10 που εμφανίζουν κέρδη. Απώλειες 1,26% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,92%.
Στο -1,75% ο τραπεζικός δείκτης, με ξεκάθαρες τις διαθέσεις για ρευστοποιήσεις, καθώς η Alpha Bank υποχωρεί 1,27%, η Eurobank έχει απώλειες 2%, η Εθνική Τράπεζα έχει πτώση 1,98%, ενώ η Πειραιώς κινείται 1,73% χαμηλότερα και η Optima bank εμφανίζει ελαφρώς καλύτερη εικόνα με υποχώρηση 0,31%. Αντίθετα παραμένει σε καλή τροχιά ο τίτλος της Attica Bank με κέρδη 3,87%.
Στο απόλυτο κόκκινο η υψηλή κεφαλαιοποίηση με πτώση άνω του -3% για την AutoHellas, με απώλειες που ξεπερνούν το -2% για ΔΕΗ και Ελλάκτωρ, ενώ υψηλότερα του -1% υποχωρούν Titan, Aegean, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, HelleniQ Energy, ElvalHalcor, Metlen και Sarantis. Στο -0,36% η Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ να κινείται 0,13% χαμηλότερα, ενώ ο ΟΠΑΠ αποδυναμώνεται 0,68%, παρά το γεγονός ότι είχε εξαιρετικά θετικά μεγέθη α' εξαμήνου, ενώ παραμένει σταθερή η τακτική επιβράβευσης των μετόχων, με προμέρισμα 0,60 ευρώ/μετοχή και μερισματική απόδοση που φθάνει στο 3,7%.
Η νέα αναταραχή στις αγορές προκλήθηκε από τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του τομέα της μεταποίησης στις ΗΠΑ, ενώ σήμερα αναμένονται τα στοιχεία και για τον κλάδο υπηρεσιών, που επανάφερε στο προσκήνιο την ανησυχία για μία πιο επιθετική προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας. Αποτέλεσμα οι επενδυτές να θέτουν υπό αμφισβήτηση τον ρυθμό μείωσης επιτοκίων από τη Fed, έχοντας, πάντως, προεξοφλήσει ότι η πρώτη θα γίνει στη διήμερη συνεδρίαση 17 και 18 Σεπτεμβρίου και θα είναι 0,25%.