ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ο τρόμος του κοροναϊού «ισοπεδώνει» αγορές και οικονομίες

Αυξάνονται οι πιθανότητες ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία, καθώς η επιδημία του κοροναϊού κλιμακώνεται. Αδύναμες να ανταποκριθούν σε μία νέα κρίση οι κεντρικές τράπεζες.

Καθώς οι πιθανότητες, λόγω του κοροναϊού, μίας νέας διεθνούς ύφεσης όλο και αυξάνουν, κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες «τρέχουν» προκειμένου να δημιουργήσουν δίχτυ ασφαλείας και να ανακουφίσουν την παγκόσμια οικονομία από τις επιπτώσεις.

Οι μετοχές έχουν, ήδη, υποστεί τεράστιο πλήγμα, με τους επενδυτές να μην φαίνονται πρόθυμοι να σταματήσουν το «ξεπούλημα», οι εταιρείες κλείνουν μονάδες παραγωγής, ακυρώνουν συνέδρια και κάποιες εξ αυτών στέλνουν τους εργαζόμενους στα σπίτια τους.

Ο δείκτης S&P 500 έχει χάσει 424 μονάδες ή -12,5% και από τα επίπεδα των 3.390 μονάδων έχει υποχωρήσει κάτω από το όριο των 3.000 μονάδων. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα του Dow Jones ο οποίος υποχωρεί σε ποσοστό -12% και από τα επίπεδα των 29.400 μονάδων έχει γκρεμιστεί στις 25.864 μονάδες. 

 

Σύμφωνα με την Bank of America οι επενδυτές απέσυραν κεφάλαια ύψους 36 δισ. δολαρίων από όλες τις τοποθετήσεις τους, με μετοχές και ομόλογα να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.  

Βάσει των στοιχείων της EPFR τα οποία επικαλείται η BofA οι εκροές από μετοχικά αμοιβαία έφθασαν στα 23,3 δισ. δολάρια, ενώ από ομολογιακά αμοιβαία στα 12,6 δισ. δολάρια, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2018. Οι επενδυτές φρόντισαν, επίσης, να αποσύρουν κεφάλαια 5,3 δισ. δολαρίων από μετοχές αναδυόμενων αγορών, σε μία ακόμη ένδειξη ότι αποφεύγουν τοποθετήσεις που θεωρούνται ως ιδιαίτερα ριψοκίνδυνες. 

Σε χώρες όπου ο ιός είναι πιο θανατηφόρος, όπως η Κίνα και η βόρεια Ιταλία, η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει σταματήσει, με ολόκληρες πόλεις να βρίσκονται σε καραντίνα και τις βιομηχανίες να εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο ομαδικών απολύσεων.

Αλλά σε μια παγκόσμια οικονομία, ακόμη και χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό λιγότερο, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους.

Την Τρίτη, η Fed αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου των ΗΠΑ κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ οι κεντρικές τράπεζες στην Ιαπωνία την ευρωζώνη και τη Βρετανία εμφανίζονται έτοιμες να ακολουθήσουν.

Παρά τα μέτρα αυτά, πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη είναι πιθανό να επιβραδυνθεί σημαντικά αυτό το έτος - εάν δεν «παγώσει» πλήρως, τονίζοντας ότι οι κεντριικές τράπεζες δεν διαθέτουν αρκετά «πυρομαχικά» ώστε να αντιμετωπίσουν μία νέα σφοδρή κρίση.

Η Goldman Sachs προέβλεψε ότι, λόγω του κοροναϊού, η οικονομία των Η.Π.Α. θα αναπτυχθεί μόλις 0,9% κατά α' τρίμηνο και θα καταρρεύσει κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Η επιδημία έχει ήδη πλήξει την ανάπτυξη και μπορεί να επιβραδύνει ακόμα περισσότερο την παγκόσμια οικονομία, ανάλογα με το πόσο διαρκεί, ξεκαθάρισε το ΔΝΤ.

Η αβέβαιη προοπτική οδήγησε τις αγορές σε μια ταραχώδη πορεία ανάλογη με αυτήν που καταγράφηκε στην οικονομική κρίση του 2008.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με το βλέμμα σε αποτελέσματα, διεθνείς αγορές

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΓΔ στον απόηχο των ισχυρών πιέσεων στην Ιταλία μετά την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες. Τι προβληματίζει τους αναλυτές. Σήμερα τα αποτελέσματα Alpha Bank και Coca Cola HBC.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Χαλάρωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων προεξοφλούν οι διεθνείς αγορές

Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες, παρά την επίθεση των κεντρικών τραπεζών, συνεχίζουν να είναι αρκετά χαλαρές. Οι επενδυτές θεωρούν ότι ο φόβος ύφεσης θα ανακόψει τις αυξήσεις επιτοκίων.
ΑΓΟΡΕΣ

Χάθηκαν 11 τρισ. με τη «βουτιά» στις αγορές, τι εκτιμούν τώρα οι αναλυτές

Το sell off στον διεθνή δείκτη MSCI ACWI έχει μειώσει δραματικά τις αποτιμήσεις σε Wall Street και Ευρώπη. Aναλυτές των Morgan Stanley και Citigroup προειδοποιούν για περισσότερες πιέσεις λόγω αυξήσεων στα επιτόκια.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τέλος το «όλοι κερδίζουν» στις αγορές: Τι αλλάζει με την αύξηση επιτοκίων

Ενώ το 2021 σηματοδότησε το αποκορύφωμα του «ράλι των πάντων», καθώς οι τιμές των περισσότερων περιουσιακών στοιχείων αυξήθηκαν, το 2022 θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας «πτώσης των πάντων».
ΑΓΟΡΕΣ

Οι κεντρικές τράπεζες, η ρευστότητα και το αίνιγμα της επόμενης ημέρας

Με τους δείκτες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ανατολή να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι σταδιακά η δυναμική θα ατονήσει και πιθανότατα θα δούμε μια διόρθωση των τιμών των μετοχών.