ΓΔ: 1464.96 0.58% Τζίρος: 144.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 DATA
Φωτο: Shutterstock

Goldman Sachs: Χαμηλώνει τις τιμές - στόχους για τράπεζες λόγω ΕΚΤ

Ο αμερικανικός όμιλος διατηρεί τη σύσταση «αγορά» για τις μετοχές των ΕΤΕ, Eurobank και Πειραιώς και την «ουδέτερη» σύσταση για Alpha Bank. Πώς θα επηρεάσουν οι μειώσεις επιτοκίων.

Σε επικαιροποίηση των εκτιμήσεών της για την πορεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, προχωρά η Goldman Sachs, βασισμένη στα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, αναφορικά τόσο με τις μακροοικονομικές της εκτιμήσεις όσο και τις τάσεις που αναμένεται να επικρατήσουν στον κλάδο. 

Πιο αναλυτικά: 

  • Για την Alpha Bank, η νέα τιμή – στόχος είναι στα 1,90 ευρώ, από 2 ευρώ πριν, με «ουδέτερη» σύσταση. 
  • Για την Πειραιώς, η νέα τιμή – στόχος είναι στα 5,40 ευρώ, από 5,80 ευρώ πριν, με σύσταση «αγορά». 
  • Για την Εθνική Τράπεζα η νέα τιμή – στόχος είναι στα 10,60 ευρώ, από 11 ευρώ πριν, με σύσταση «αγορά». 
  • Για τη Eurobank, η νέα τιμή – στόχος είναι στα 2,50 ευρώ από 2,70 ευρώ πριν, με σύσταση «αγορά». 

Παράλληλα οι εκτιμήσεις της GS στηρίζονται και στις αντίστοιχες προβλέψεις των οικονομολόγων της για τη μελλοντική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Όπως εκτιμούν ότι το 2024/2025/2026 τελικό ετήσιο επιτόκιο της ΕΚΤ θα διαμορφωθεί στο 3%/2%/2% (έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 3,25%/2,25%/2,25%). 

Η αναθεώρηση αυτή μεταφράζεται σε 0%/-5%/-2%/-1% μέση αναθεώρηση των εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) για τις ελληνικές τράπεζες το 2024/2025/2026/2027 και 0%/-6%/-3%/-1% αναθεώρηση των κερδών ανά μετοχή το 2024-2027. Ως αποτέλεσμα της αναθεώρησης των κερδών ανά μετοχή σε αυτά τα έτη, οι τιμές-στόχοι μας για τις ελληνικές τράπεζες μειώνονται κατά 6% κατά μέσο όρο.

Οι νέες τιμές - στόχοι

 

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές τονίζουν ότι αναμένουν σταθερές βασικές τάσεις ποιότητας ενεργητικού (με τον δείκτη NPE στο 3,6% το γ’ τρίμηνο του 2024). Στο α’ εξάμηνο οι ελληνικές τράπεζες έχουν ακολουθήσει καλύτερη πορεία από τις αρχικές τους προβλέψεις για το κόστος κινδύνου και οι περισσότερες τράπεζες αναθεώρησαν προς τα κάτω το ανώτερο άκρο των προβλέψεών τους για το CoR (κατά 5-10 μ.β.). 

Το υψηλότερο άκρο του επικαιροποιημένου εύρους καθοδήγησης εξακολουθεί να συνεπάγεται αύξηση του CoR στο β’ εξάμηνο σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο, την οποία ορισμένες τράπεζες εξηγούν με μια συντηρητική προσέγγιση προβλέψεων έναντι ορισμένων δυνητικών κινδύνων που ενδέχεται να εμφανιστούν στο β’ εξάμηνο. Εν τω μεταξύ, αναμένεται μόνο οριακή αύξηση του CoR στο β’ εξάμηνο και «βλέπουν» ότι το CoR ως μια πιθανή περιοχή θετικής έκπληξης σε σχέση με την καθοδήγηση των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών. 

Όσον αφορά την αύξηση των χορηγήσεων, σημειώνεται ότι η ενίσχυσή τους κατά το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου ήταν -0,9%. Αναμένεται κάποια επιτάχυνση στις χορηγήσεις Σεπτέμβριο και προβλέπεται καθαρή αύξηση των χορηγήσεων κατά 0,7% στο γ’ τρίμηνο, σε τριμηνιαία βάση. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα υπόλοιπα των δανείων στην Ελλάδα κατέγραψαν μείωση κατά 1 δισ. ευρώ την περίοδο Ιουλίου - Αυγούστου μετά από επέκταση κατά 1,7 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο και μείωση κατά 0,9 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο. Εκτιμάται ότι κάποια επιβράδυνση της δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους για αυτό (σημειώνεται ότι και το 2023 και για το διάστημα Ιουνίου - Αυγούστου το'23 η δυναμική των δανείων ήταν επίσης αρνητική), καθώς και οι αποπληρωμές.

Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο όγκος των καταθέσεων αυξήθηκε κατά 0,6 δισ. ευρώ περίπου την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, κυρίως λόγω της αύξησης των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 1 δισ. ευρώ, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση των καταθέσεων των επιχειρήσεων. Το μερίδιο των προθεσμιακών καταθέσεων παρέμεινε σταθερό σε ετήσια βάση, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε ετήσια βάση σε 24% τον Αύγουστο, παραμένοντας σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη.

Το περιθώριο δανείων προς καταθέσεις επί των ανεξόφλητων ποσών παραγωγής σε ευρώ διαμορφώθηκε στο 5,5% τον Αύγουστο (μειωμένο σε σχέση με 5,6%/5,8% τον Ιούνιο/Μάρτιο). Η απόδοση των δανείων επί των ανεξόφλητων ποσών μειώθηκε στο 6,1% τον Αύγουστο του '24 (από 6,2%/6,3% τον Ιούνιο/Μάρτιο), ενώ η πραγματική απόδοση των καταθέσεων παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερή στο 0,5%. Το περιθώριο δανείων προς καταθέσεις για τις νέες χορηγήσεις διαμορφώθηκε στο 5,3% τον Αύγουστο (έναντι 5,2%/5,7% τον Ιούνιο/Μάρτιο). Οι αποδόσεις των νέων δανείων ήταν 5,8% τον Αύγουστο (έναντι 5,8% τον Ιούνιο και 6,3% τον Μάρτιο), ενώ οι πραγματικές αποδόσεις των νέων καταθέσεων ήταν σταθερές στην περιοχή του 0,54-0,57%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Goldman Sachs: Περιθώριο ανόδου έως 54% για τις τραπεζικές μετοχές

Ισχυρά μεγέθη γ' τριμήνου αναμένει για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ο αμερικανικός όμιλος, διατηρώντας τη σύσταση «αγορά» για Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τρ. Πειραιώς και την «ουδέτερη» για Eurobank.