«Σκορ και θέαμα» από το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να «πατά» εσχάτως και τις 1.700 μονάδες, για να καταγράψει έτσι νέο υψηλό 14 ετών. Οι αυξημένοι σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ημερήσιοι τζίροι και η απουσία διορθώσεων που θα άλλαζαν την τάση αποδεικνύουν την τρέχουσα ευρωστία του εν εξελίξει ράλι.
Η ανοδική τάση παίρνει «φωτιά» και από την ειδησεογραφία, με τον «δύσκολο» οίκο αξιολογήσεων Moody's να αναβαθμίζει την ελληνική Οικονομία και να αυξάνει έτσι τα επιχειρήματα των θεσμικών διαχειριστών χαρτοφυλακίου για επενδύσεις μεσομακροπρόθεσμης διακράτησης στα εγχώρια «χαρτιά».
Για την ώρα, οι ωφέλειες της αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου διαχέονται σε ολόκληρο το ταμπλό, ακόμη και αν «κάποιοι» είχαν, όπως φαίνεται, «προεξοφλήσει» αυτή την θετική εξέλιξη, με τη λεωφόρο Αθηνών να υπεραποδίδει των ξένων εν μέσω μάλιστα σημαντικής διάθεσης risk-off στη σηματωρό Νέα Υόρκη και αλλού.
Στα παράλληλα κέρδη της αναβάθμισης της Εθνικής Οικονομίας ανήκει και η αύξηση των προσδοκιών «επιστροφής» του Χ.Α. στις Αναπτυγμένες Αγορές, κάτι το οποίο, χωρίς να θέλουμε να κάνουμε... μαντεψιές, αποτελεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θέμα χρόνου.
Συμβολικά, λοιπόν, το αλήστου μνήμης κεφάλαιο της κρίσης χρέους κλείνει, δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι τα «μαθήματα» δεν πρέπει να αποτελούν οδηγό για το μέλλον – το αντίθετο μάλιστα.
Σε ό,τι αφορά το αν ο χαρακτήρας της γενικά «ρηχής» ελληνικής Αγοράς άλλαξε δια παντός και το αν η ελληνική μετοχική υπεραπόδοση θα έχει συνέχεια, θα λέγαμε ότι «οι παρελθούσες αποδόσεις δεν αποτελούν εγγύηση για το μέλλον», όπως λένε συχνά οι σύμβουλοι των επενδύσεων.
Μέσα σε όλα αυτά, «πρωταθλήτριες» στο επενδυτικό ενδιαφέρον (αποδόσεις και όγκοι συναλλαγών) παραμένουν οι Τράπεζες, με τον περιορισμό του country risk να ευνοεί περαιτέρω τους όρους πρόσβασής τους στις πηγές άντλησης κεφαλαίων. Ο κλάδος, λόγω της υψηλότερης συγκριτικά με άλλους εμπορευσιμότητάς του, προσφέρει συν τοις άλλοις μεγαλύτερη «άνεση εισόδου» (αλλά και «εξόδου») στα ενδιαφερόμενα διεθνή θεσμικά χαρτοφυλάκια, γεγονός θετικό για την επέκταση του ευρύτερου επενδυτικού ενδιαφέροντος.
*Ο Πέτρος Στεριώτης είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών / διαχειριστή χαρτοφυλακίου
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες του άρθρου παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας ή του αρθρογράφου για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που πιθανώς ληφθούν με βάση το παρόν άρθρο.