ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νευρικότητα και διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου πριν τις συνομιλίες του ΟΠΕΚ+

Πρόθυμη να μειώσει την ημερήσια παραγωγή της κατά περίπου 15% εμφανίζεται η Ρωσία, σε έναν επώδυνο αλλά αναγκαίο συμβιβασμό, καθώς η οικονομία της πλήττεται κατάφωρα από την πτώση των τιμών.

Περιορίζουν τα αρχικά ιδιαίτερα ισχυρά κέρδη που σημειώνουν τα προθεσμιακά συμβόλαια του μαύρου χρυσού, καθώς φαίνεται ότι αυξάνονται οι ελπίδες για μείωση της ημερήσιας παραγωγής από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ και ενώ το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει σε πρωτόγνωρα για την ιστορία του επίπεδα. 

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές η Ρωσία είναι αυτή που εμφανίζεται έτοιμη να κάνει τη μεγαλύτερη υποχώρηση, με κυβερνητικά στελέχη να υποστηρίζουν ότι η χώρα είναι πρόθυμη να μειώσει την ημερήσια παραγωγή της κατά 1,6 εκατ. βαρέλια ή περίπου 15%, προκειμένου να στηρίξει τις τιμές.

Πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντ. Πεσκόφ, υποστηρίξει σε δηλώσεις του ότι «δεν είναι πιθανή» μία συμφωνία στον ΟΠΕΚ+, καθώς η Ρωσία επιθυμεί στη μείωση παραγωγής να ευθυγραμμιστούν και οι ΗΠΑ, κάτι το οποίο αρνείται να πράξει η Ουάσιγκτον.

Άλλωστε η Ρωσία είναι η οικονομία που πλήττεται κατάφωρα από τη βουτιά στις τιμές πετρελαίου και μάλιστα σε μία περίοδο που η ζήτηση έχει υποχωρήσει άνω του 70% και όπως όλα δείχνουν θα αργήσει αρκετά να ανακάμψει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Στον αντίποδα η βασική της αντίπαλος (πέραν των ΗΠΑ) Σ. Αραβία διαθέτει μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο οικονομίας.

Αποτέλεσμα το Brent να περιορίζει τα κέρδη του στο 1,6% από άνω του 4% και το αμερικανικό αργό να ενισχύεται +2,7%, από +8% πριν.

Όπως ανέφερε το Business Daily:

Στο γήπεδο των ΗΠΑ και του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται η μπάλα ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης του ΟΠΕΚ+ και της Ρωσίας και της αυριανής συνάντησης της ομάδας των G20, με στόχο μια παγκόσμια συμφωνία μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές.

Κρίνοντας από τις δηλώσεις που κάνουν τις τελευταίες ώρες όλοι οι εμπλεκόμενοι, μάλλον οδεύουμε προς ένα συμβιβασμό, υπό τον όρο  ωστόσο ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει και την συμμετοχή των ΗΠΑ στη μείωση της παραγωγής. Σαουδική Αραβία και Ρωσία έχουν ήδη κάνει σαφές πως θα μειώσουν την παραγωγή τους μόνο εφόσον το κάνουν και οι αμερικανικές εταιρείες, διαφορετικά συμφωνία δεν θα υπάρξει και το αργό θα καταρρεύσει ξανά προς τα 20 δολάρια το βαρέλι.

Ο επικείμενος συμβιβασμός δεν σημαίνει ότι θα κερδίσουν όλοι το ίδιο. Στην πράξη θα αποτελέσει ένα ακόμη χτύπημα για τον πρόεδρο Τραμπ ο οποίος μόλις την περασμένη Πέμπτη είχε τουιταρει σε πανηγυρικούς τόνους ότι πέτυχε όλοι «οι άλλοι»- εκτός δηλαδή των αμερικανικών εταιρειών- να μειώσουν μέχρι και κατά 15 εκατομμύρια βαρέλια την παραγωγή του αργού. Σαν αποτέλεσμα η τιμή του μπρεντ εκτινάχθηκε μετά από μήνες ξανά πάνω από τα 30 δολάρια, επίπεδα στα οποία διατηρείται μέχρι και σήμερα (33 δολ), δείγμα ότι η αγορά προεξοφλεί συμφωνία εν μέσω μάλιστα της πανδημίας. 

Αλλά για να παραμείνουν οι τιμές σε αυτά τα επίπεδα και να μην ξαναπάρουν την κατιούσα θα πρέπει ο αμερικανός πρόεδρος να ανακοινώσει ότι η συμφωνία για περικοπές συμπεριέλαβε τελικά και τις αμερικανικές εταιρείες. Η μπάλα επομένως βρίσκεται στον γήπεδο των ΗΠΑ, αφού ακόμη και αν ο πρόεδρος Τραμπ καταπιεί το πικρό αυτό ποτήρι, θα πρέπει να συναινέσουν στις περικοπές οι ίδιες οι αμερικανικές εταιρείες. 

Οι τελευταίες πάντως, μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας που τις πλησιάζει απειλητικά, δείχνουν να κινούνται ήδη προς μια κατεύθυνση περικοπών στην παραγωγή σχιστολισθικού πετρελαίου. Σε μια συγκυρία όπου η ζήτηση έχει καταρρεύσει καθώς δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων αποφεύγουν λόγω του κορονοιού τις μετακινήσεις, οι αμερικανικές εταιρείες διατρέχουν τον κίνδυνο το προσεχές διάστημα να δυσκολεύονται ακόμη και να στείλουν το πετρέλαιο για διύλιση στα διυλιστήρια. 

Όμηροι των ανταγωνιστών τους

Έτσι και καθώς η πελατεία τους ακυρώνει μαζικά συμβόλαια και παραγγελίες, η μία μετά την άλλη οι αμερικανικές εταιρείες δρομολογούν μειώσεις στην παραγωγή. Στην πράξη αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή κατάσταση, που όμοιά της δεν έχουν ξαναζήσει στο παρελθόν, όταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κατάφερναν να διαθέσουν την παραγωγή τους και να συνεχίσουν την οικονομική τους δραστηριότητά, έστω και σε χαμηλότερα επίπεδα, προκειμένου να παραμείνουν οικονομικά βιώσιμες.

Σήμερα όμως οι σχιστολισθικοί παραγωγοί των ΗΠΑ βρίσκονται όμηροι των ορέξεων των ανταγωνιστών τους. Σε χαμηλά επίπεδα τιμών, όπως τα σημερινά, η αμερικανική βιομηχανία που ούτως ή άλλως, ακόμη και πριν ξεσπάσει ο πετρελαικός “πόλεμος”, δυσκολεύονταν να είναι κερδοφόρα, τελεί ένα βήμα πριν την χρεοκοπία. Σε ένα κλάδο με μεγάλα χρέη, τα οποία εξυπηρετούνται με δυσκολία, αρκετές ενεργειακές εταιρείες έχουν εκδώσει ομόλογα junk, δηλαδή αυτά που αξιολογούνται χαμηλότερα της επενδυτικής βαθμίδας, τα οποία διαπραγματεύονται πλέον σε επίπεδα distressed. Και υπάρχει ο κίνδυνος οι πιέσεις στα εταιρικά αυτά ομόλογα να ενταθούν, γεγονός που αν συμβεί, αναμφίβολα θα διαχυθεί στις αγορές όπου και είναι εισηγμένες οι παραπάνω επιχειρήσεις. Τυχόν χρεοκοπίες πετρελαϊκών εταιρειών θα διαχυθούν στους πιστωτές τους, στις τράπεζες και άρα στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Τα παραπάνω είναι σε γνώση της αγοράς που μοιάζει να έχει προεξοφλήσει μια καλή συμφωνία μείωσης της παραγωγής παγκοσμίως. Πρώτα κατά την σημερινή τηλεδιάσκεψη του ΟΠΕΚ, και μετα κατά την αυριανή συνάντηση της ομάδας G20. Αυτός είναι και ο λόγος που χθες το βράδυ το αργό ΗΠΑ έκανε πράξεις στα 26 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κινούνταν στα 33,54 δολάρια το βαρέλι.

Αντιμέτωπες με την πλέον θεαματική πτώση που έχουν καταγράψει οι τιμές του πετρελαίου τις τελευταίες δεκαετίες, οι αμερικανικές εταιρείες δείχνουν αναγκασμένες να αποδεχθούν την συμφωνία που θα τους προσφέρουν ΟΠΕΚ και Ρωσία. Εξάλλου ένα ακόμη στοιχείο πίεσης αποτελούν τα στοιχεία για την παγκόσμια μείωση της ζήτησης η οποία στις ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά 50% στην διάρκεια των τριών τελευταίων εβδομάδων. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Petrelaio, Oil, Crude Oil
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» της τιμής του πετρελαίου μετά τις μειώσεις από τη Σ. Αραβία

H αύξηση της προσφοράς και ο συναγωνισμός με τους ανταγωνιστές παραγωγούς ώθησαν τη Σ. Αραβία να μειώσει την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) του Φεβρουαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών.
ΑΓΟΡΕΣ

Υπό πίεση θα μείνει το πετρέλαιο καθώς αυξάνεται η διεθνής προσφορά

Έλλειμμα μόλις 900.000 βαρελιών ημερησίως αναμένει για το δ' τρίμηνο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ενώ εκτιμά ότι το ισοζύγιο προσφοράς - ζήτησης θα καταστεί πλεονασματικό το α' εξάμηνο του 2024.
russia-oil
ΑΓΟΡΕΣ

Σταματάει τις εξαγωγές ντίζελ η Ρωσία και εκτοξεύει τις τιμές

Από τις 21 Σεπτεμβρίου μπαίνει σε εφαρμογή το ρωσικό μπλόκο στις εξαγωγές ντίζελ, με τις τιμές στην Ευρώπη να αυξάνοντας κατακόρυφα καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για παγκόσμιες ελλείψεις καυσίμων.
ΑΓΟΡΕΣ

Σαουδική Αραβία και Ρωσία στέλνουν το πετρέλαιο πάνω από τα 90 δολάρια

Εκτινάσσονται οι τιμές πετρελαίου μετά την απόφαση της Σ. Αραβίας να παρατείνει τη μονομερή περικοπή της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η Ρωσία μειώνει την παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια.