ΓΔ: 895.39 0.80% Τζίρος: 19.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:44:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
short selling

Βάζει «λουκέτο» fund που «σορτάριζε» τις τράπεζες

Οδηγείται σε κλείσιμο το επενδυτικό κεφάλαιο της Oceanwood που «ποντάριζε» σε σενάρια καταστροφής των τραπεζών. Ποιες είναι οι θέσεις που διατηρεί σήμερα στο ΧΑ και αναμένεται να τις κλείσει.

Σε αδιέξοδο οδηγούνται τα funds του Λονδίνου που είχαν επιλέξει ως βασική στρατηγική τους την υποτιμητική κερδοσκοπία με στόχο τις ελληνικές τράπεζες και ήδη το ένα από τα τρία σημαντικότερα έγινε γνωστό ότι οδηγείται σε κλείσιμο, καθώς οι επενδυτές έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες, λόγω της φετινής ανόδου των τραπεζικών μετοχών.

Η εταιρεία διαχείρισης Oceanwood, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, έχει αποφασίσει να διαλύσει ένα από τα επενδυτικά της κεφάλαια, το Oceanwood European Financial Select Opportunities Fund, που έπαιρνε θέσεις σε τραπεζικές μετοχές στην περιφέρεια της ευρωζώνης (Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδίας).

Το τελευταίο διάστημα, τα υπό διαχείριση κεφάλαια του fund έχουν μειωθεί από 280 σε 130 εκατ. δολ., λόγω της μείωσης αξίας των τοποθετήσεών του, αλλά και της εκροής κεφαλαίων από τους επενδυτές.

Το επενδυτικό κεφάλαιο της Oceanwood έκλεινε συνεχώς θέσεις short σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές την προηγούμενη περίοδο, αγοράζοντας τίτλους από το Χρηματιστήριο. Οι τελευταίες θέσεις που μένουν για να κλείσουν είναι στην Eurobank και στην Εθνική και αντιστοιχούν σε ποσοστά 0,75% και 1,57% των συνολικών μετοχών των δύο τραπεζών.

oceanwood

 

Ανάλογη στρατηγική εξόδου από short θέσεις φαίνεται ότι ήδη ακολουθούν και τα άλλα δύο λονδρέζικα funds, που είχαν «σορτάρει» τραπεζικές μετοχές, καθώς η μείωση του πολιτικού και μακροοικονομικού ρίσκου στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση σχεδίων μαζικής μείωσης προβληματικών δανείων (σχέδιο «Ηρακλής») δεν αφήνουν περιθώρια για πτώση των μετοχών, από την οποία θα κέρδιζαν οι short, αλλά μάλλον τις οδηγούν στην αντίθετη κατεύθυνση, της ανόδου, που θα αύξανε τις ζημιές όσων ακολουθούν υποτιμητική στρατηγική.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

EXPRESS ANALYSIS

Ο θρίαμβος των αγοραστών απέναντι στους σορτ

Κάθε φορά που η κατάσταση στο ελληνικό Xρηματιστήριο έδειχνε να εξομαλύνεται, επαναλαμβάνονταν το εξής μοτίβο: στις δημοπρασίες με επιθετικές πωλήσεις λίγων εκατομμυρίων, οι σορτ επενδυτές έπαιρναν το σκαλπ των αγοραστών.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πρωταγωνίστριες οι τράπεζες στο ΧΑ, πέρασε στο «συν» ο Γ. Δείκτης

Πρώτες σε συναλλαγές και άνοδο οι τραπεζικές μετοχές, καθώς η αγορά αποτιμά τις αλλαγές για τον αναβαλλόμενο φόρο. Ξεπέρασε την αρχική αδυναμία ο Δείκτης, ελπίδες για ένατο συνεχές ανοδικό κλείσιμο.
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ της Alpha Bank

««Είναι μία ημέρα – ορόσημο για την Alpha Bank. Πραγματοποιήσαμε επιτυχώς την πρώτη, αναπτυξιακού χαρακτήρα, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μετά το 2008», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Β. Ψάλτης.