ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
short selling

Βάζει «λουκέτο» fund που «σορτάριζε» τις τράπεζες

Οδηγείται σε κλείσιμο το επενδυτικό κεφάλαιο της Oceanwood που «ποντάριζε» σε σενάρια καταστροφής των τραπεζών. Ποιες είναι οι θέσεις που διατηρεί σήμερα στο ΧΑ και αναμένεται να τις κλείσει.

Σε αδιέξοδο οδηγούνται τα funds του Λονδίνου που είχαν επιλέξει ως βασική στρατηγική τους την υποτιμητική κερδοσκοπία με στόχο τις ελληνικές τράπεζες και ήδη το ένα από τα τρία σημαντικότερα έγινε γνωστό ότι οδηγείται σε κλείσιμο, καθώς οι επενδυτές έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες, λόγω της φετινής ανόδου των τραπεζικών μετοχών.

Η εταιρεία διαχείρισης Oceanwood, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, έχει αποφασίσει να διαλύσει ένα από τα επενδυτικά της κεφάλαια, το Oceanwood European Financial Select Opportunities Fund, που έπαιρνε θέσεις σε τραπεζικές μετοχές στην περιφέρεια της ευρωζώνης (Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδίας).

Το τελευταίο διάστημα, τα υπό διαχείριση κεφάλαια του fund έχουν μειωθεί από 280 σε 130 εκατ. δολ., λόγω της μείωσης αξίας των τοποθετήσεών του, αλλά και της εκροής κεφαλαίων από τους επενδυτές.

Το επενδυτικό κεφάλαιο της Oceanwood έκλεινε συνεχώς θέσεις short σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές την προηγούμενη περίοδο, αγοράζοντας τίτλους από το Χρηματιστήριο. Οι τελευταίες θέσεις που μένουν για να κλείσουν είναι στην Eurobank και στην Εθνική και αντιστοιχούν σε ποσοστά 0,75% και 1,57% των συνολικών μετοχών των δύο τραπεζών.

oceanwood

 

Ανάλογη στρατηγική εξόδου από short θέσεις φαίνεται ότι ήδη ακολουθούν και τα άλλα δύο λονδρέζικα funds, που είχαν «σορτάρει» τραπεζικές μετοχές, καθώς η μείωση του πολιτικού και μακροοικονομικού ρίσκου στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση σχεδίων μαζικής μείωσης προβληματικών δανείων (σχέδιο «Ηρακλής») δεν αφήνουν περιθώρια για πτώση των μετοχών, από την οποία θα κέρδιζαν οι short, αλλά μάλλον τις οδηγούν στην αντίθετη κατεύθυνση, της ανόδου, που θα αύξανε τις ζημιές όσων ακολουθούν υποτιμητική στρατηγική.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

EXPRESS ANALYSIS

Ο θρίαμβος των αγοραστών απέναντι στους σορτ

Κάθε φορά που η κατάσταση στο ελληνικό Xρηματιστήριο έδειχνε να εξομαλύνεται, επαναλαμβάνονταν το εξής μοτίβο: στις δημοπρασίες με επιθετικές πωλήσεις λίγων εκατομμυρίων, οι σορτ επενδυτές έπαιρναν το σκαλπ των αγοραστών.
ΑΓΟΡΕΣ

Πακέτα της Εθνικής με αξία πάνω από 23 εκατ. πέρασαν από το ταμπλό στο ΧΑ

Σχεδόν ο μισός τζίρος στη σημερινή συνεδρίαση έχει καλυφθεί από τρεις συναλλαγές πακέτων της Εθνικής, που ενδέχεται να συνδέονται με κινήσεις από fund, ενόψει της αναθεώρησης του δείκτη MSCI.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Δεν πτόησε τις τράπεζες η νέα «βουτιά» στα ξένα χρηματιστήρια

Σημαντικά κέρδη +1,32% για τον Γενικό Δείκτη παρά τις ισχυρές πιέσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Υπεραπέδωσαν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση οι εγχώριες τραπεζικές μετοχές, με +3,90%. Κάτω από τα 9 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ.