Φωτο: Shutterstock

Πάρτι στη Wall Street έφεραν τα στοιχεία για την ανεργία

H μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση θέσεων εργασίας από το 1939 και η αισιοδοξία για ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία, εκτόξευσαν τους αμερικανικούς δείκτες. Σε ιστορικά υψηλά κινήθηκε ο Nasdaq.

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε η Wall Street με τον Nasdaq να πλησιάζει στα ιστορικά υψηλά, έπειτα από την ευχάριστη έκπληξη που προκάλεσαν τα στοιχεία για την εργασία. Τον Μάιο δημιουργήθηκαν 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας με την αύξηση αυτή να είναι η μεγαλύτερη μηνιαία από το 1939.

Σχεδόν όλοι οι τομείς της οικονομίας, από την βιομηχανία μέχρι την εκπαίδευση, κατέγραψαν βελτίωση της απασχόλησης ξεπερνώντας σημαντικά τις σχετικές εκτιμήσεις των αναλυτών. Η μεγαλύτερη βελτίωση σημειώθηκε στον τομέα του τουρισμού και της αναψυχής που δημιουργήθηκαν 1,24 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Ο Dow Jones πραγματοποίησε άλμα 3,15% στις 27.110 μονάδες με τον Nasdaq να συνεχίζει την ανοδική του πορεία με κέρδη 2,06% στις 9.814 μονάδες και ο S&P 500 να ενισχύεται κατά 2,54% στις 3.191 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 2,25% φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά, πριν κλείσει τελικά λίγο πιο κάτω από το υψηλό της 19ης Φεβρουαρίου στις 9.817 μονάδες.

Από τους βασικούς λόγους για το άλμα του Nasdaq αποτελεί το κλείσιμο ρεκόρ για την Apple που ενισχύθηκε κατά 2,8% καθώς τα στοιχεία έδειξαν πως η κατεύθυνση του τεχνολογικού γίγαντα στην παροχή υπηρεσιών, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της εταιρείας από τα έσοδα των iPhone έχει αρχίσει και δημιουργεί θετική τάση.

Η Credit Suisse ανέβασε την τιμή της μετοχής της Apple στα 295 δολάρια από 260, με τα έσοδα του App Store να αυξάνονται πολύ γρήγορα μέσα στην περίοδο του lockdown.

Η μητρική της Google, Alphabet, έκλεισε με κέρδη 1,8% παρά τις αναφορές οτι πρόκειται να υπάρξουν πιέσεις για να διασπαστεί η διαφημιστική μονάδα του τεχνολογικού γίγαντα και να κατηγορηθεί για αντιμονοπωλιακές πρακτικές.

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος οδηγούμενος από την ισχυρή άνοδο των τραπεζών και τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση κατέγραψε άνοδο 3,9%, με τις μετοχές των JPMorgan Chase, Goldman Sachs και Citigroup να ενισχύονται πάνω από 5,8%.

Ο κλάδος των αερομεταφορών ενισχύθηκε επίσης σημαντικά σήμερα καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες για ανάκαμψη του κλάδου, που έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία, έπειτα και από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τις πτήσεις κινεζικών αεροπορικών εταιρειών από και προς την Κίνα.

Η Boeing πραγματοποίησε «πτήση» 11,5%, καθώς εντείνονται οι ελπίδες για ανάκαμψη των αερομεταφορών, μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις των American Airlines και United Airlines οτι θα ενισχύσουν πλέον και πάλι τα δρομολόγια τους για πτήσεις εντός των ΗΠΑ μέσα στον μήνα. Η American Airlines σημείωσε άνοδο 3,6%, και η Carnival 16,4%.

Παράλληλα έχουν καθησυχάσει και οι φόβοι από τις κοινωνικές αναταραχές με τις πορείες διαμαρτυρίας για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία να είναι πλέον πιο ειρηνικές σε πολλές πόλεις.

Η φαρμακοβιομηχανία Novavax έκλεισε ενισχυμένη μετά την ανακοίνωση της πως θα λάβει μέχρι και 60 εκατ. δολάρια από το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας για να παρασκευάσει το δικό της υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Απέτυχε πάλι η απόπειρα του S&P 500 για ρεκόρ

Παρά τα θετικά νέα για την ανεργία στις ΗΠΑ, η Wall Street έκλεισε σε αρνητικό έδαφος με τους επενδυτές να προχωρούν σε σίγουρες κινήσεις όσο καθυστερεί η συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.