Φωτο: Shutterstock

«Βουτιά» άνω του 2% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία ηγούνται των απωλειών, σε μια ημέρα με πολλά εταιρικά αποτελέσματα, εν αναμονή των στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ και έπειτα από την ιστορική συρρίκνωση στη Γερμανία.

Διευρύνθηκαν οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές, με Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία να ηγούνται της πτώσης, σε μια ημέρα με πολλά εταιρικά αποτελέσματα, εν αναμονή των στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ και έπειτα από την ανακοίνωση του ΑΕΠ της Γερμανίας που κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση από τότε που ξεκίνησαν οι τριμηνιαίοι υπολογισμοί το 1970. 

Ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 υποχωρεί 1,2%. Ο DAX στη Γερμανία υποχωρεί 2,4%, ο βρετανικός FTSE 100 1,65% ενώ ο CAC 40 κινείται στο -1,15%. Απώλειες 2,2% για τον ιταλικό FTSE MIB, πτώση 2,04% για τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35

Η γερμανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο κατέγραψε συρρίκνωση - ρεκόρ, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 10,1%, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και οι εξαγωγές κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Στα αποτελέσματα, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault κατέγραψε τις μεγαλύτερες ζημιές στην ιστορία της το πρώτο εξάμηνο του έτους, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και επεσήμανε ότι αποφεύγει να κάνει προβλέψεις για τα αποτελέσματα του 2020 εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί η υγειονομική κρίση. Η μετοχή της υποχωρεί 5,7%. 

Η Volkswagen υποχωρεί 5,2%, καθώς ανακοίνωσε περικοπή στο μέρισμά της, μετά την εμφάνιση 800 εκατ. ευρώ σε λειτουργικές ζημιές το πρώτο εξάμηνο εξαιτίας της πανδημίας.

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη της Credit Suisse, ενώ ανακοίνωσε πως προχωρά σε στρατηγικές αλλαγές, με τη μετοχή της να υποχωρεί πλέον 0,1, έχοντας ενισχυθεί προηγουμένως έως και 1,5%. 

Η μετοχή του τραπεζικού ομίλου Lloyds σημειώνει πτώση σχεδόν 9%, καθώς κατέγραψε προ φόρων ζημίες για το πρώτο εξάμηνο, ενώ της ισπανικής BBVA υποχωρεί κατά 6% ύστερα από την ανακοίνωση μείωσης σχεδόν 50% στα καθαρά κέρδη δεύτερου τριμήνου.

Η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca ενισχύεται άνω του 3% καθώς επαναβεβαίωσε τις προβλέψεις της για το 2020, χάρη στις ισχυρές πωλήσεις κατά τη διάρκεια των lockdowns μιας μεγάλης σειράς προϊόντων που τώρα περιλαμβάνουν και ένα πιθανό εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Στη Wall, τα futures του Dow υποχωρούν 0,8%, του S&P 500 0,85% και του Nasdaq 0,89%. 

Εχθές, η Fed δεσμεύτηκε να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να στηρίξει την οικονομία, ενώ διατήρησε -όπως αναμενόταν- σταθερά τα επιτόκια και επανέλαβε ότι θα παραμείνουν στο μηδέν για όσο χρειαστεί. Σήμερα, οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ καθώς και μια σειρά αποτελεσμάτων, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Wall Street, όπως των Alphabet, Amazon, Apple και Facebook. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ