ΓΔ: 787.43 1.63% Τζίρος: 68.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Υποχωρούν οι φόβοι για τις τράπεζες, ράλι ανακούφισης στο Χρηματιστήριο

Τα καλύτερα από τις προβλέψεις αποτελέσματα της Τρ. Πειραιώς περιορίζουν τις ανησυχίες για την επίπτωση της κρίσης στις τράπεζες και διατηρούν για δεύτερη συνεδρίαση την ορμή των τραπεζικών μετοχών.

Την ανοδική του αντίδραση συνεχίζει σήμερα το Χρηματιστήριο, με τις τραπεζικές μετοχές να υπεραποδίδουν, μετά και τη χθεσινή δυναμική άνοδο κατά 7,16% του κλαδικού δείκτη, καθώς υποχωρούν οι φόβοι της αγοράς για την επίδραση της κρίσης του κορονοϊού στα χαρτοφυλάκια δανείων, την κερδοφορία και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, μετά την ευχάριστη έκπληξη των ανακοινώσεων θετικών αποτελεσμάτων β' τριμήνου από την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι επενδυτές προεξόφλησαν χθες τις θετικές ανακοινώσεις, με αποτέλεσμα να κλείσει με άνοδο 2,18% ο Γενικός Δείκτης, ενώ σήμερα το «ράλι ανακούφισης» συνεχίζεται, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 1,30% μετά τις 13.00 και τον τραπεζικό να ενισχύεται κατά 1,70%.

Με κέρδη πάνω από 2% ξεχωρίζουν οι μετοχές της Τρ. Πειραιώς και της Εθνικής (σημειώνεται ότι η Εθνική ανακοινώνει αύριο τα δικά της αποτελέσματα β' τριμήνου). Ενδοσυνεδριακά, ο Γενικός Δείκτης έφθασε ως τις 639 μονάδες, κερδίζοντας 1,75%.

Σημειώνεται ότι η Λεωφόρος Αθηνών ξεπερνά σήμερα σε κέρδη τις ευρωπαϊκές αγορές, που επίσης κινούνται ανοδικά μετά δημοσίευση ικανοποιητικών οικονομικών αποτελεσμάτων από μεγάλες εταιρείες. Ο ευρύς δείκτης Stoxx 600 κερδίζει περίπου 0,70%.

Καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση καλύτερου επενδυτικού κλίματος στο ΧΑ -αν και οι συναλλαγές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα- φαίνεται ότι διαδραματίζουν οι χθεσινές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από την Τρ. Πειραιώς, που αποτέλεσαν ευχάριστη έκπληξη για τους αναλυτές, καθώς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι τράπεζες ανταποκρίνονται καλύτερα από το αναμενόμενο στις πιέσεις που έχει δημιουργήσει η κρίση του κορονοϊού.

Ειδικότερα, το σημαντικότερο στοιχείο σε αυτές τις ανακοινώσεις ήταν ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν χρειάσθηκε να σχηματίσει σημαντικού ύψους πρόσθετες προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά το β' τρίμηνο, μετά τη μεγάλη αύξηση των προβλέψεων που είχε σημειωθεί στο α' τρίμηνο.

Αν κινηθούν στο ίδιο μήκος κύματος και οι ανακοινώσεις των άλλων τραπεζών, τονίζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, θα αρχίσει να υποχωρεί ο κύριος φόβος των επενδυτών, που κρατούσε χαμηλά τις τραπεζικές μετοχές το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου, δηλαδή ότι η κρίση θα σωρεύσει νέες μεγάλες ζημιές στον τραπεζικό τομέα.

Πρέπει να τονισθεί ότι ακόμη είναι νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για το ύψος των νέων προβληματικών δανείων που θα αφήσει η νέα κρίση στους τραπεζικούς ισολογισμούς, όμως η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξη, σημειώνοντας ότι τα πρώτα δάνεια, ύψους 1 δισ. ευρώ, που βγήκαν από την αναστολή πληρωμών σε πολύ μεγάλο ποσοστό, 80%, επανήλθαν σε κανονική εξυπηρέτηση.

Ένα πρόσθετο στοιχείο που παραπέμπει σε βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος ήταν σήμερα η έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας από το Δημόσιο με επιτόκιο αρνητικό (-0,04%), κάτι που είχε να συμβεί από τον Φεβρουάριο, πριν ξεσπάσει η κρίση του κορονοϊού.

Στη σημερινή συνεδρίαση ξεχωρίζει και η μετοχή της Coca Cola, που κατά κανόνα ακολουθεί τις προσδοκίες για το οικονομικό κλίμα, η οποία κερδίζει περισσότερο από 4%, συμβάλλοντας καθοριστικά στην άνοδο του Δείκτη. Κέρδη πάνω από 1% «γράφουν» οι μετοχές του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ, ενώ πάνω από 2% κερδίζει η μετοχή της Motor Oil.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ