Ανοίγει βηματισμό το Χρηματιστήριο, μεγάλη άνοδος της Coca Cola

Με ώθηση από τον τραπεζικό δείκτη και την μετοχή της Coca-Cola που υπεραποδίδει, η αγορά διευρύνει τα κέρδη της, ευρισκόμενη στα επίπεδα των 640 μονάδων.

Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικρατούν στη χρηματιστηριακή αγορά η οποία κινείται προς την περιοχή των 640 μονάδων. Μετά και τη χθεσινή δυναμική άνοδο κατά 7,16% του τραπεζικού δείκτη, οι τράπεζες υπεραποδίδουν και σήμερα, μαζί με εκείνες της Coca Cola HBC, της Aegean Airlines, της Τέρνα Ενεργειακή και της Motor Oil.

O Γενικός Δείκτης στις 15:25, διαμορφώνεται στις 639,83 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,80%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 641,32 μονάδες (+2,04%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 21,49 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,87%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,40%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (+6,16%), της Aegean Airlines (+3,13%), της Τέρνα Ενεργειακή (+2,86%), της Motor Oil (+2,68%), της Εθνικής (+2,39%) και της Πειραιώς (+2,25%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΧΑΕ (-1,17%), της Ελλάκτωρ (-0,93%) και της ΕΥΔΑΠ (-0,63%).

Καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση καλύτερου επενδυτικού κλίματος στο ΧΑ -αν και οι συναλλαγές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα- φαίνεται ότι διαδραματίζουν οι χθεσινές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από την Τρ. Πειραιώς, που αποτέλεσαν ευχάριστη έκπληξη για τους αναλυτές, καθώς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι τράπεζες ανταποκρίνονται καλύτερα από το αναμενόμενο στις πιέσεις που έχει δημιουργήσει η κρίση του κορονοϊού.

Ειδικότερα, το σημαντικότερο στοιχείο σε αυτές τις ανακοινώσεις ήταν ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν χρειάσθηκε να σχηματίσει σημαντικού ύψους πρόσθετες προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά το β' τρίμηνο, μετά τη μεγάλη αύξηση των προβλέψεων που είχε σημειωθεί στο α' τρίμηνο.

Αν κινηθούν στο ίδιο μήκος κύματος και οι ανακοινώσεις των άλλων τραπεζών, τονίζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, θα αρχίσει να υποχωρεί ο κύριος φόβος των επενδυτών, που κρατούσε χαμηλά τις τραπεζικές μετοχές το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου, δηλαδή ότι η κρίση θα σωρεύσει νέες μεγάλες ζημιές στον τραπεζικό τομέα.

Πρέπει να τονισθεί ότι ακόμη είναι νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για το ύψος των νέων προβληματικών δανείων που θα αφήσει η νέα κρίση στους τραπεζικούς ισολογισμούς, όμως η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξη, σημειώνοντας ότι τα πρώτα δάνεια, ύψους 1 δισ. ευρώ, που βγήκαν από την αναστολή πληρωμών σε πολύ μεγάλο ποσοστό, 80%, επανήλθαν σε κανονική εξυπηρέτηση.

Ένα πρόσθετο στοιχείο που παραπέμπει σε βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος ήταν σήμερα η έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας από το Δημόσιο με επιτόκιο αρνητικό (-0,04%), κάτι που είχε να συμβεί από τον Φεβρουάριο, πριν ξεσπάσει η κρίση του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimatistirio, agores, stocks, markets, xa
ΑΓΟΡΕΣ

«Μαζεύτηκαν» οι απώλειες στο ΧΑ, εβδομαδιαία πτώση 3,56%

Μακριά από το χαμηλό της ημέρας έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, θετικό πρόσημο στις τράπεζες. Οι φόβοι για την αλλαγή των μακροοικονομικών δεδομένων λόγω του lockdown έχουν κόψει την ανοδική δυναμική της αγοράς.