Φώτο: Shutterstock

Απέτυχε πάλι η απόπειρα του S&P 500 για ρεκόρ

Παρά τα θετικά νέα για την ανεργία στις ΗΠΑ, η Wall Street έκλεισε σε αρνητικό έδαφος με τους επενδυτές να προχωρούν σε σίγουρες κινήσεις όσο καθυστερεί η συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Απομακρύνθηκε από τα ιστορικά υψηλά ο S&P 500 που «ξεφούσκωσε» μετά την χθεσινή εντυπωσιακή άνοδο, καθώς οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας σπρώχνουν τον δείκτη ψηλότερα, ενώ παράλληλα εντείνονται οι ενδείξεις πως συνεχίζεται η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,28% στις 27.897 μονάδες, και ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,22% στις 3.372 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 11.042 μονάδες.

Οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο διαμορφώθηκαν κάτω από το 1 εκατ. σε μια ένδειξη μερικής ανάκαμψης της αμερικανικής αγοράς εργασίας. Ειδικότερα, οι αιτήσεις διαμορφώθηκαν στις 963.000, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Μαρτίου, με τους οικονομολόγους να έχουν κάνει εκτιμήσεις για 1,1 εκατ. αιτήσεις.

Οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας βρίσκονταν πάνω από το επίπεδο του 1 εκατ. για 20 διαδοχικές εβδομάδες, καθώς η αμερικανική οικονομία μπήκε σε lockdown εξαιτίας του κορονοϊού. Παράλληλα, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις ανήλθαν στα 15,5 εκατ., σημειώνοντας μείωση κατά 604.000 από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά παραμένοντας σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πριν την πανδημία.

Παράλληλα, σε αδιέξοδο έχουν βρεθεί οι συζητήσεις μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών καθώς δεν μπορούν να βρουν κοινά σημεία επαφής και να συμφωνήσουν για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας. 

Οι καθυστερήσεις που καταγράφονται για να επέλθει συμφωνία, έχουν προβληματίσει τους επενδυτές, οδηγώντας τους να αποσύρουν τα «στοιχήματά» τους από την αγορά, ρίχνοντας το βάρος στις μετοχές των «Fab 5» που συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.

Οι τεχνολογικές μετοχές που είχαν οδηγήσει την κούρσα μέχρι λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς, έχασαν προς το τέλος της συνεδρίασης το θετικό μομέντουμ καταγράφοντας ανάμεικτα πρόσημα. Η Apple έκλεισε με κέρδη 1,76%, με τον τεχνολογικό κολοσσό να πλησιάζει τα 2 τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης. Η Amazon σημείωσε οριακή πτώση 0,12% Facebook ενισχύθηκε κατά 0,56% και η Alphabet  κατέγραψε κέρδη 0,53%. Η Microsoft σημείωσε μικρή πτώση 0,23%, όπως και η Amazon που βρέθηκε οριακά χαμηλότερα κατά 0,12%.

Οι ενεργειακές μετοχές δέχθηκαν πιέσεις από την πτώση στις τιμές του πετρελαίου καθώς επανήλθαν οι ανησυχίες για την ζήτηση του« μαύρου χρύσου».

Συγκεκριμένα, η Διεθνής Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας στον κλάδο των μεταφορών, κυρίως των αεροπορικών, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης προχώρησε για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες σε καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2020 και το 2021.

Σύμφωνα με το CNBC, η ζήτηση αναμένεται φέτος να μειωθεί στα 91,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αντανακλώντας μια μείωση της τάξης των 8,1 εκατ. βαρελιών ημερησίως σε ετήσια βάση. Παράλληλα, πρόκειται για μείωση κατά 140.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. Το 2021, η ζήτηση θα διαμορφωθεί στα 97,1 εκατ. βαρέλια, 240.000 λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση.

Παράλληλα, η IEA ανέφερε ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου φαίνεται πως θα μειωθεί στα 7,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2020, και θα ενισχυθεί κατά 1,6 εκατ. βαρέλια το επόμενο έτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ