ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 239.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:18:43
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ: Προσπάθεια απεξάρτησης από τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Κέρδη +0,5% ο Γενικός Δείκτης. Χρηματιστηριακές πηγές σημειώνουν ότι η εγχώρια αγορά έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ωστόσο η ελληνοτουρκική κρίση παραμένει μεγάλο βαρίδι.

Ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών παρά τις εντεινόμενες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας με την γειτονική χώρα να προχωρά σε νέα κλιμάκωση θέτοντας θέμα ακόμα και για το Καστελόριζο.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,55% και διαπραγματεύεται (14:54) στις 637,49 μονάδες με τις συναλλαγές να διαμορφώνονται στα 16 εκατ. ευρώ. Την μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει ο δείκτης των τραπεζών ο οποίος ενισχύεται σε ποσοστό +1,62% ενώ κέρδη +0,69% αποκομίζει ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρά τις νέες πιέσεις που δέχεται η μετοχή της Coca Cola HBC η οποία υποχωρεί σε ποσοστό -0,76%.

Η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται κατά +2,4% ενώ ακολουθεί με κέρδη +1,9% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Ανοδικά κινείται η μετοχή της Eurobank, αποκομίζοντας ισχυρά κέρδη +1%, η οποία σήμερα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της εφετινής χρήσης. Σημαντική άνοδο +0,7% σημειώνει και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς που νωρίτερα ανακοίνωσε την υπογραφή δεσμευτικής επιστολής με την οποία η Intrum θα αποκτήσει το 30% των τίτλων της τιτλοποίησης Phoenix.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν o ΟΠΑΠ (+1,5%), Μυτιληναίος (+1,1%), Μότορ Όιλ (+1,6%) και ΕΛΠΕ (+0,6%).

Χρηματιστηριακές πηγές σημειώνουν ότι η εγχώρια αγορά έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που είχε προκαλέσει το ξέσμα της πανδημίας, ωστόσο επισημαίνουν ότι οι ελληνοτουρκικές εξελίξεις και η διατηρούμενη αβεβαιότητα, με ανοιχτό τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης, δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα στους επενδυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστηριακό γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Αναζητείται ανοδική αντίδραση εν μέσω θετικού κλίματος

Αισιοδοξία επικρατεί στις διεθνείς αγορές με τα futures σε ΗΠΑ και Ευρώπη να ενισχύονται παρά τις γεωπολιτικές ανησυχίες και το Χρηματιστήριο Αθηνών να αναζητεί θετική αντίδραση μετά και τη χθεσινή «βουτιά».
Διάγραμμα χρηματιστηρίου μετοχών
MARKET MAKER

Πάνω - κάτω το ΧΑ, γιατί πέφτει η ΔΕΗ, σούπερ ΕΧΑΕ και ξανά στα 7 η Lamda

Η ανησυχία για πιθανή επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράν μειώνει την όρεξη για ρίσκο και πιέζει τις μετοχές. Στο επίκεντρο η απόφαση της FTSE Russell, ξεχωρίζει η ΕΧΑΕ με μονοψήφιο P/E, η δύναμη του ΑΔΜΗΕ και η διολίσθηση της Lamda.