ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Χρηματιστήριο Αθηνών

Διευρύνει την πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στον απόηχο της ανακοίνωσης του ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου, αλλά και με τις γεωπολιτικές εντάσεις να διατηρούνται στο προσκήνιο. 

Διευρύνει τις απώλειες το Χρηματιστήριο Αθηνών, εξανεμίζοντας τα κέρδη από τριήμερο ανοδικό σερί (+1,91%), στον απόηχο της ανακοίνωσης του ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου, αλλά και με τις γεωπολιτικές εντάσεις να διατηρούνται στο προσκήνιο. 

Γενικός Δείκτης υποχωρεί 1,15% στις 638,6 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ανακοίνωσε εχθές πτώση 2,4% στον κύκλο εργασιών το α΄ εξάμηνο 2020 λόγω του μειωμένου όγκου πωλήσεων κατά 2.913 GWh ή 15,5%, συνεπεία της απώλειας μεριδίου αγοράς και της πτώσης της ζήτησης, η οποία σε μεγάλο βαθμό αντισταθμίστηκε από τα μέτρα που ελήφθησαν από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επανήλθε σήμερα στο θέμα της συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας που διαψεύσθηκε εχθές, σημειώνοντας ότι οι δυο χώρες έχουν συναντηθεί για τεχνικές συζητήσεις αναφορικά με ένα μηχανισμό αποκλιμάκωσης. 

«Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, μόνο συζητήσεις» είπε σε συνέντευξη Τύπου. 

Είχε προηγηθεί το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Τουρκίαο οποίος ξεκαθάρισε ότι «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» στο πλαίσιο συνάντησής του με τον Yang Jiechi, διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. 

Εχθές, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πτώση 15,2% στο ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, αποτυπώνοντας το πλήγμα που δέχτηκε η οικονομία από την ένταση της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για 15,7%. 

Με βάση το αναμενόμενο για την κυβέρνηση ποσοστό της ύφεσης, το οικονομικό επιτελείο εμμένει στο δυσμενές σενάριο που τοποθετεί τον πήχη στο 8%, αν και δεν αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναθεώρησης επί τα χείρω. Όπως επισημαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών, καθαρή και ασφαλή εικόνα για το πλήγμα στο ΑΕΠ από την πανδημία θα υπάρχει τον Σεπτέμβριο με το κέντρο βάρους να πέφτει στον τουρισμό όπου στο τρίτο τρίμηνο του έτους πραγματοποιείται το 60% των ετήσιων εσόδων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ψηφιακή καινοτομία τεχνολογία
ΑΓΟΡΕΣ

Ποια είναι η Trek Development που κάνει ντεμπούτο στην ΕΝ.Α Plus στις 17/11

Η Trek Development, με ισχυρή παρουσία σε τεχνολογίες, ενέργεια και smart cities από το 1995, ενισχύει τη διεθνή της δραστηριότητα με νέο αναπτυξιακό πλάνο. Τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση της μετοχής της στην ΕΝ.Α του ΧΑ.
Χρηματιστήριο
MARKET MAKER

Οι long είναι εδώ, το ράλι του ΑΔΜΗΕ, οι αυξήσεις στο νερό και οι τράπεζες

Δυνατή κίνηση το τελευταίο διάστημα από το ΧΑ αλλά και σνησυχία για τον κίνδυνο «ατυχήματος» στις ΗΠΑ στον τομέα της τεχνολογίας. Tεχνολογικές μετοχές δέχονται πιέσεις και η πορεία των ξένων αγορών μπορεί να μας επηρεάσει σήμερα.
Χρηματιστήριο μετοχές γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Σκαρφαλώνει υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης, νέα κέρδη +1,04% και αυξημένο τζίρο

Στις 2.074,96 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης που ενισχύθηκε κατά 1,04%. Ο ενεργειακός κλάδος συνεχίζει να έχει αγοραστές και η ΔΕΗ καταγράφει νέα πολυετή υψηλά. Ώθηση στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ, πτώση 3% για ΟΤΕ.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΑΓΟΡΕΣ

«Σκληρές μάχες» στη μετοχή της Metlen, ισχυρή αντίδραση σήμερα

Η μετοχή το προηγούμενο διάστημα λόγω δέχθηκε ισχυρές πιέσεις λόγω των φημών, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν, για έξοδο της μετοχής από τον MSCIGreece. Αντιδρά η αγορά μετά τις αγορές μετοχών από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο.