Φώτο: Shutterstock

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στο ΧΑ φέρνει η αποκλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά

Πάνω από τις 650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με κέρδη άνω του 2%. Ράλι για τις τραπεζικές μετοχές με +4%.

Άλμα άνω του 2% σημειώνει ο Γενικός Δείκτης λόγω της αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την απόφαση της Τουρκίας να μην ανανεώσει τη Navtex για παράταση των ερευνών του Oruc Reis σε περιοχή εγγύτερα στο Καστελόριζο.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο δίμηνο η εγχώρια αγορά είχε κινηθεί στο περιθώριο, την ώρα που οι διεθνείς αγορές σημείωναν μεγάλα κέρδη καλύπτοντας τις απώλειες που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας. Σύμφωνα με αναλυτές η ελληνοτουρική κρίση αποτέλεσε το μεγάλο βαρίδι και η αποκλιμάκωση της έντασης οδηγεί στην σημερινή δυναμική αντίδραση.  

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος επέστρεψε εχθές στο τουρκικό λιμάνι της Αττάλειας, ενώ η φιλοκυβερνητική, τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, ανέφερε σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι το Oruc Reis επέστρεψε στην Τουρκία, επειδή, λόγω των συνομιλιών με την Ελλάδα στο NATO, δόθηκε μια ευκαιρία στη διπλωματία. 

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 2,3% στις 650 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών προσεγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ.

Ράλι 4,6% καταγράφει και ο τραπεζικός δείκτης. Η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται σε ποσοστό 4,51%, της Εθνικής κατά +5,13%, της Πειραιώς κατά 5,09% ενώ άνοδο +3,63% σημειώνει η μετοχή της Eurobank.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 2,01%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,62%.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν η Aegean με κέρδη +5,15%, Μοτορ Όιλ με +2,63%, Τιτάν με +2,77%, ΔΕΗ με +4,11%, η ΓΕΚ Τερνα με +2,22% και η Μυτιληναίος με +1,77%. 

Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (3,21%) και του Πετρελαίου (2,37%).

Ανοδικά κινούνται 56 μετοχές, 4 πτωτικά και 8 παραμένουν σταθερές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Απορροφά τις αρχικές πιέσεις το ΧΑ, συνεχίζει το ράλι η Ελλάκτωρ

Παρά το κακό κλίμα διεθνώς και τις ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας, οι αρχικές πιέσεις απορροφήθηκαν και ο Δείκτης πέρασε σε θετικό έδαφος. Αδύναμες οι τράπεζες, νέο άλμα της Ελλάκτωρ.