Φώτο: Shutterstock

Οι πιέσεις στην τεχνολογία «νίκησαν» τη Fed οδηγώντας σε πτώση S&P 500 και Nasdaq

Σταθεροποίηση για τον Dow Jones, με τους επενδυτές να συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις των τεχνολογικών μετοχών, παρά την υπόσχεση της Fed για μηδενικά επιτόκια έως το 2023.

Η συνέχεια των ρευστοποιήσεων στις μετοχές υψηλής τεχνολογίας δεν άφησε τη Wall Street να χαρεί την υπόσχεση της Fed ότι θα διατηρήσει στο τρέχον ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0%-0,25% τα επιτόκια των ΗΠΑ έως το 2023.

Αποτέλεσμα ο Dow Jones, ενώ έφθασε να ενισχύεται σχεδόν 1% μετά την ανακοίνωση της Fed να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με κέρδη μόλις 0,13%. Πλήρης διαγραφή των αρχικών έστω και ήπιων κερδών για τον S&P 500 ο οποίος αποδυναμώθηκε 0,43%, ενώ ισχυρότερες ήταν οι πιέσεις για τον Nasdaq με τις απώλειές του να φθάνουν στο 1,67%. 

Η Fed πέραν της υπόσχεσης για σταθερά επιτόκια προχώρησε και σε βελτίωση των εκτιμήσεών της για την αμερικανική οικονομία καθώς αναμένει πλέον ότι  θα συρρικνωθεί το 2020 κατά -3,7%, ενώ τον Ιούνιο ανέμενε ύφεση -6,5%, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο +4% το 2021. 

Οι παραπάνω εκτιμήσεις δεν ήταν, όμως, αρκετές για να ανακόψουν την πτωτική πορεία της υψηλής τεχνολογίας με τη μετοχή της Apple να υποχωρεί σχεδόν 3%, του Facebook κατά 3,3%, της Amazon κατά 2,5% και του Netflix άνω του 2%. Απώλειες άνω του 1% σημείωσαν και οι τίτλοι των Alphabet και Microsoft. Στήριγμα για τον Dow Jones αποτέλεσε η μετοχή της Goldman Sachs με κέρδη 1,4%. 

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση της Fed,  ο πρόεδρος της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ τόνισε ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η τράπεζα τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για την απασχόληση. 

«Όσον αφορά τα επιτόκια, τονίζουμε ότι αναμένουμε ότι θα ήταν σκόπιμο να διατηρηθεί το τρέχον εύρος του 0% έως 0,25% έως ότου οι συνθήκες της αγοράς εργασίας φθάσουν σε επίπεδα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας για τη μέγιστη απασχόληση και τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει, για κάποιο διάστημα το 2%», εκτίμησε ο κ. Πάουελ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ