Φώτο: Shutterstock

Λυγίζει το ΧΑ μετά τη βουτιά στην Ευρώπη και εν μέσω φόβων για την πανδημία

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 3,2%, ενώ πτώση σχεδόν 4% σημειώνει και ο τραπεζικός δείκτης. Μεγάλη πτώση στην Ευρώπη, ανησυχίες για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική.

Τις ισχυρές πιέσεις των διεθνών αγορών ακολουθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, υποχωρώντας κάτων από τις 640 μονάδες, εν μέσω του αρνητικού κλίματος που δημιούργησαν οι αποκαλύψεις για αστρονομικά ποσά σε ξέπλυμα χρήματος μέσω των μεγαλυτέρων τραπεζικών ιδρυμάτων του κόσμου, αλλά και εν μέσω της πανδημίας και της ανησυχητικής αύξησης κρουσμάτων στην Αττική. 

O Γενικός Δείκτης υποχωρεί 3,2% στις 637,64 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 15,95 εκατ. ευρώ.

Απώλειες 3,9% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 3,3%, και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 1,24%. 

Στο -4,3% κινείται η Alpha Bank, στο -4,7% η Eurobank, πτώση 4,6% για την Πειραιώς και 3,63% για την Εθνική. 

Πτωτικά κινούνται όλοι οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (5,65%), της Coca Cola HBC (5,04%), της Viohalco (4,46%) και της Εθνικής (4,02%).

Πτώση καταγράφουν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων (4,85%) και των Πρώτων Υλών (4,12%). 

Η έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες, στιγματίζει πέντε μεγάλες τράπεζες: τις JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank, Bank of New York Mellon και αφορά συναλλαγές 2 τρισ. δολαρίων το 1999 - 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ