Φωτο: Shutterstock

«Ξεκόλλησε» η Wall από τα χαμηλά ημέρας χάρη στην αντίδραση της Apple

Σημαντικές πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές μετά την αποκάλυψη σκανδάλου για ξέπλυμα χρήματος, ενώ σε τροχιά ανάκαμψης βρέθηκε η υψηλή τεχνολογία.

Αντιμέτωπη με μία «τριπλέτα» αρνητικών ειδήσεων βρέθηκε η Wall Street, με αποτέλεσμα και οι τρεις βασικοί δείκτες να εμφανίσουν απώλειες, με τον Dow Jones να είναι αποδέκτης των πιο επιθετικών ρευστοποιήσεων. 

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 510 μονάδες ή 1,9%, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 1,2% και τον Nasdaq –αν και ενδοσυνεδριακά κατόρθωσε να «γυρίσει» σε θετική πορεία- τελικά να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με οριακές απώλειες της τάξης του 0,1%. 

Μετά και τη σημερινή πτώση είναι η πρώτη φορά που ο S&P 500 συμπληρώνει τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις απωλειών, ενώ ο Dow Jones είχε τη χειρότερη συνεδρίασή του από τις 8 Σεπτεμβρίου, όπου είχε εμφανίσει ημερήσιες απώλειες της τάξης του 2,3%. 

Στην αρνητική πορεία οδήγησε ο συνδυασμός ανησυχιών για τη νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού ανά την υφήλιο, η νέα καθυστέρηση μίας συμφωνίας για ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και φυσικά η αποκάλυψη για συμμετοχή πέντε κορυφαίων τραπεζικών ομίλων σε σκάνδαλο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. 

Ιδιαίτερα το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας επηρεάζει εξαιρετικά τις επενδυτικές διαθέσεις σε όλες τις αγορές και όχι μόνο στη Wall Street, καθώς έχει καταστεί σαφές ότι η παγκόσμια οικονομία δεν αντέχει ένα νέο γύρο lockdowns. 

Πάντως οι τραπεζικές μετοχές ήταν αυτές που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα με την JPMorgan Chase να υποχωρεί 3,1% και την Bank of New York Mellon να σημειώνει απώλειες άνω του 4%, καθώς και οι δύο φέρεται ότι εμπλέκονται στο συγκεκριμένο σκάνδαλο. 

Στον αντίποδα σε τροχιά ανάκαμψης βρέθηκαν οι τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες βέβαια το τελευταίο διάστημα έχουν δεχθεί επίθεση ρευστοποιήσεων, με την Apple να ενισχύεται 3%, τη Netflix να σημειώνει κέρδη 3,7%, ενώ κατά 1,1% υψηλότερα κινήθηκε τόσο η Amazon όσο και η Microsoft

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκαν, όμως, τόσο ο χρυσός όσο και το πετρέλαιο. Πιο συγκεκριμένα το συμβόλαιο Νοεμβρίου για το αμερικανικό αργό υποχώρησε 4,4% στα 39,31 δολάρια, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο για το Brent αποδυναμώθηκε 4% στα 41,44 δολάρια το βαρέλι. 

Την ίδια ώρα το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 2,6% και έκλεισε στα 1.910,60 δολ. ανά ουγκιά, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Ιουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Χαμηλό πέντε μηνών στην Ευρώπη, «βουτιά» στη Ν. Υόρκη

Ισχυρές αναταράξεις στα χρηματιστήρια, καθώς εντείνονται τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και οι ανησυχίες για έκπληξη στις αμερικανικές εκλογές. Πτώση 1,46% στα futures του S&P, απώλειες άνω του 3% σε Γερμανια - Γαλλία.