Πικρή γεύση αφήνει ο Σεπτέμβριος στο ΧΑ, πτώση 1,5% του Δείκτη, -8% για τις τράπεζες

Η προέλαση του κορονοϊού και οι εντάσεις με την Τουρκία κράτησαν καθηλωμένη τη χρηματιστηριακή αγορά. Μικρή άνοδος κατά 0,22% σήμερα.

Αντιμέτωπο με έναν ιδιαίτερα δύσκολο Σεπτέμβριο και ένα ακόμη πιο δραματικό εννεάμηνο βρέθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας και η πιθανότητα ενός δεύτερου lockdown στοίχειωσαν τις επενδυτικές διαθέσεις.

Σαφώς αρνητική ήταν η επίδραση της κλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία, ένα ακόμη στοιχείο που εμπόδισε ακόμη και τους ελάχιστους αγοραστές να ρισκάρουν νέες τοποθετήσεις.

Για τον Σεπτέμβριο ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,5%, με πτώση 2,2% για το γ' τρίμηνο και οδυνηρή πορεία για το εννεάμηνο, καθώς οι απώλειές του ξεπέρασαν το 31%. Παράλληλα για το γ' τρίμηνο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε πτώση 3,17%, με τις τράπεζες να χάνουν 16,7%. 

Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν οι τραπεζικές μετοχές, με απώλειες 8%, καθως εντείνονται οι ανησυχίες για τη δημιουργία μίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, ενώ ένα δεύτερο lockdown σαφώς θα πλήξει και τον τραπεζικό κλάδο. Ακόμη πιο αρνητική η εικόνα των τραπεζών για το γ' τρίμηνο, με τις απώλειες να φθάνουν στο 16,7%, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 3,17%.

Σήμερα στην τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ο Γενικός Δείκτης  έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 624,75 μονάδες, εμφανίζοντας αρκετά έντονη μεταβλητότητα, ενώ ο τζίρος θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σχετικά ικανοποιητικός, μιας και άγγιξε τα 44,5 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,37%, στις 1.493,22 μονάδες, ενώ ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε 0,14%. Ανοδικά κινήθηκαν 50 μετοχές, πτωτικά 42 και 24 παρέμειναν αμετάβλητες.

Θετική η εικόνα για τον τραπεζικό δείκτη, με άνοδο 0,7%, παρά το γεγονός ότι σε νέα έκθεσή της η HSBC παραμένει ουδέτερη για τον κλάδο, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων και εκφράζοντας την άποψη ότι μοιάζουν φθηνές αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. 

Σε επίπεδο μετοχών την καλύτερη πορεία ακολούθησε η Eurobank με κέρδη 3,12%, με τον ΟΛΠ να ακολουθεί με άνοδο 2,08%, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Jumbo, Motor Oil, Titan, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ. Αντίθετα πτωτική πορεία συνέχισε να ακολουθεί η Aegean με απώλειες 4,17%, με την Εθνική να υποχωρεί 2,5%, ενώ ΟΤΕ και Fourlis υποχώρησαν 1,79% και 1,69% αντίστοιχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ