Προσπάθεια ανόδου στο ΧΑ με αδύναμες τις τράπεζες

Αφήνοντας έναν δύσκολο Σεπτέμβρη, όπου έχασε 1,5%, σήμερα ο Γ.Δ. ενισχύεται άνω του 1%. Ξεχωρίζουν η Viohalco και η Ελλάκτωρ με κέρδη που ξεπερνούν το 9%.

Με ισχυρά ανοδικές τάσεις εισέρχεται στον Οκτώβριο το Χρηματιστήριο Αθηνών, που διευρύνει τα κέρδη του, κατακτώντας ξανά τις 630 μονάδες, εν αναμονή του αποτελέσματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οπου διεξάγεται στις Βρυξέλλες, και με τις ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα να διατηρούνται. 

Υπεραποδίδουν οι μετοχές της Viohalco και της Ελλάκτωρ, ενώ μικτά πρόσημα καταγράφουν οι τράπεζες με τον αντίστοιχο δείκτη να υποαποδίδει καθώς παρά τα κέρδη σε ΕΤΕ και Πειραιώς, Alpha και Eurobank υποχωρούν. 

Το ΧΑ άφησε πίσω του έναν ιδιαίτερα δύσκολο Σεπτέμβριο και ένα ακόμη πιο δραματικό εννεάμηνο, καθώς οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας, η πιθανότητα ενός δεύτερου lockdown αλλά και η επίδραση της κλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία, στοίχειωσαν τις επενδυτικές διαθέσεις.

Για τον Σεπτέμβριο ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,5%, με πτώση 2,2% για το γ' τρίμηνο και οδυνηρή πορεία για το εννεάμηνο, καθώς οι απώλειές του ξεπέρασαν το 31%. Παράλληλα για το γ' τρίμηνο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε πτώση 3,17%, με τις τράπεζες να χάνουν 16,7%. 

Αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν οι τραπεζικές μετοχές, με απώλειες 8%, καθως εντείνονται οι ανησυχίες για τη δημιουργία μίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, ενώ ένα δεύτερο lockdown σαφώς θα πλήξει και τον τραπεζικό κλάδο. Ακόμη πιο αρνητική η εικόνα των τραπεζών για το γ' τρίμηνο, με τις απώλειες να φθάνουν στο 16,7%, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 3,17%.

Σήμερα, ο Γ.Δ. ενισχύεται 1,25% στις 632,54 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 15,26 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 1,35%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 1,92%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco (11,6%), της Ελλάκτωρ (9,25%), της Εθνικής (2,7%), της Πειραιώς (1,8%) και της Σαράντης (2,34%).

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν ο ΟΤΕ με 3,406 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με 1,264 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως πτώση καταγράφει μόνο η μετοχή της Aegean Airlines (3,39%). 

Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (9%) και των Κατασκευών (2,91%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ