Βγήκαν για... ψώνια οι επενδυτές στο ΧΑ, πάνω από 630 μονάδες ο Δείκτης

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για ποιοτικά blue chips, στο επίκεντρο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, όμιλος Viohalco, Mytilineos και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Αδύναμες οι τράπεζες, πίεση στην Aegean. Καλύτερες επιδόσεις της Αθήνας από την Ευρώπη.

Σε μια σπάνια περίπτωση υπεραπόδοσης έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, το ΧΑ κινείται σήμερα με έντονα ανοδικούς ρυθμούς και ο Γενικός Δείκτης ξεπερνά το «φράγμα» των 630 μονάδων, καθώς είναι εμφανές στο ταμπλό ότι επενδυτικά κεφάλαια προχωρούν σε αρκετά σημαντικές τοποθετήσεις σε blue chips, με βασικό κριτήριο τις δυνατότητες ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Περίπου μία ώρα πριν το κλείσιμο των συναλλαγών και την έναρξη των δημοπρασιών, τα κέρδη του Γενικού Δείκτη ήταν της τάξεως του 1,30 και ισορροπούσε στο επίπεδο των 632 μονάδων, ενώ πριν τις 13.00 έπιασε την υψηλότερη τιμή του σήμερα στις 634,6 μονάδες. Η αγορά παραμένει, πάντως, «ρηχή» με την αξία των συναλλαγών στα 25 εκατ. ευρώ. Την ίδα ώρα, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφανίζεται αρκετά αδύναμος, σημειώνοντας οριακή άνοδο.

Οι επενδυτές φαίνεται ότι προσπαθούν να «δουν» πέρα από τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, εστιάζοντας την προσοχή τους σε μετοχές με ανθεκτικότητα στη νέα κρίση και καλές προοπτικές ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για την κερδοφορία α' εξαμήνου 115 εταιρειών που δημοσίευσε σήμερα το ΧΑ, οι εισηγμένες έχασαν το 1/5 του τζίρου τους λόγω της κρίσης και πέρασαν σε ζημιές 136 εκατ. ευρώ, αλλά είναι αρκετές οι εταιρείες που δείχνουν ανθεκτικότητα στην κρίση.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον εντοπίζεται σήμερα σε blue chips υψηλής αντοχής στην κρίση, όπως η μετοχή του ΟΤΕ που ενισχύεται περισσότερο από 1% και πρωταγωνιστεί σε αξία συναλλαγών, ενώ μεγάλα κέρδη με υψηλές συναλλαγές έχει ο τίτλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στο προσκήνιο βρίσκονται όλες οι μετοχές του ομίλου της Viohalco, η οποία καταγράφει κέρδη σε διψήφιο ποσοστό. ΟΠΑΠ, Mytinileos και Coca Cola κινούνται επίσης ανοδικά με μεγάλης αξίας συναλλαγές.

Στον αντίποδα, αδύναμες παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να... ιδρώνει για να κρατήσει θετικό πρόσημο, καθώς πιέζονται Alpha και Eurobank και κερδίζουν έδαφος Εθνική και Πειραιώς. Απώλειες περίπου 3% σημειώνει και η μετοχή της Aegean, καθώς ο αερομεταφορέας βρίσκεται στο επίκεντρο των πιέσεων της κρίσης.

Νωρίτερα, το Business Daily μετέδωσε:

Με ισχυρά ανοδικές τάσεις εισέρχεται στον Οκτώβριο το Χρηματιστήριο Αθηνών, που διευρύνει τα κέρδη του, κατακτώντας ξανά τις 630 μονάδες, εν αναμονή του αποτελέσματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οπου διεξάγεται στις Βρυξέλλες, και με τις ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα να διατηρούνται. 

Υπεραποδίδουν οι μετοχές της Viohalco και της Ελλάκτωρ, ενώ μικτά πρόσημα καταγράφουν οι τράπεζες με τον αντίστοιχο δείκτη να υποαποδίδει καθώς παρά τα κέρδη σε ΕΤΕ και Πειραιώς, Alpha και Eurobank υποχωρούν. 

Το ΧΑ άφησε πίσω του έναν ιδιαίτερα δύσκολο Σεπτέμβριο και ένα ακόμη πιο δραματικό εννεάμηνο, καθώς οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας, η πιθανότητα ενός δεύτερου lockdown αλλά και η επίδραση της κλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία, στοίχειωσαν τις επενδυτικές διαθέσεις.

Για τον Σεπτέμβριο ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,5%, με πτώση 2,2% για το γ' τρίμηνο και οδυνηρή πορεία για το εννεάμηνο, καθώς οι απώλειές του ξεπέρασαν το 31%. Παράλληλα για το γ' τρίμηνο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε πτώση 3,17%, με τις τράπεζες να χάνουν 16,7%. 

Αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν οι τραπεζικές μετοχές, με απώλειες 8%, καθως εντείνονται οι ανησυχίες για τη δημιουργία μίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, ενώ ένα δεύτερο lockdown σαφώς θα πλήξει και τον τραπεζικό κλάδο. Ακόμη πιο αρνητική η εικόνα των τραπεζών για το γ' τρίμηνο, με τις απώλειες να φθάνουν στο 16,7%, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 3,17%.

Σήμερα, ο Γ.Δ. ενισχύεται 1,25% στις 632,54 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 15,26 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 1,35%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 1,92%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco (11,6%), της Ελλάκτωρ (9,25%), της Εθνικής (2,7%), της Πειραιώς (1,8%) και της Σαράντης (2,34%).

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν ο ΟΤΕ με 3,406 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με 1,264 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως πτώση καταγράφει μόνο η μετοχή της Aegean Airlines (3,39%). 

Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (9%) και των Κατασκευών (2,91%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ