Φωτο: Shutterstock

«Βουτιά» άνω του 2% στο ΧΑ λόγω κορονοϊού και ελληνοτουρκικών

Κάτω από το επίπεδο των 620 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, ενώ απώλειες -2,6% σημειώνουν οι τράπεζες. Σε κλοιό πιέσεων οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.

«Βύθιση» σημειώνουν οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών στην σκιά της μεγάλης ανησυχίας για το νέο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη και το φάσμα επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων. Επιπλέον, βαρίδι για την εγχώρια αγοράς αποτελεί η ολοένα και επιδεινούμενη κατάσταση με την Τουρκία ενώ πολλοί αναλυτές διατυπώνουν εκτιμήσεις για περαιτέρω κλιμάκωση των προκλήσεων από την Άγκυρα με κίνδυνο ανεξέλεγκτων καταστάσεων.

Ο Γενικός Δείκτης, στις 12.10, υποχωρεί κατά -2,16% και διαπραγματεύεται στις 619,15 μονάδες. Ο δείκτης των τραπεζών υποχωρεί κατά -2,72%, με τις μετοχές του κλάδου να επιστρέφουν στα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου όταν ο Γενικός Δείκτης είχε καταρρεύσει στις 480 μονάδες.

Σημειώνεται ότι σε τροχιά ελεύθερης πτώσης κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές με τον DAX να σημειώνει απώλειες άνω του -3% ενώ κατα -2,41% υποχωρεί ο CAC στη Γαλλία. Ο Ε. Μακρόν έθεσε τχθες τη Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, ενώ και η καγκελάριος της Γερμανίας, Α. Μέρκελαπήυθυνε νέα έκκληση για τήρηση των περιοστικών μέτρων, σημειώνοντας πως η Γερμανία δεν αντέχει δεύτερο lockdown. 

Στην Αθήνα ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά -2,22% ενώ απώλειες -1% σημειώνουν οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης.

Η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται κάτω από το 0,5 ευρώ σημειώνοντας πτώση -2,94%, η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί σε ποσοστό -1,97%, της Eurobank κατά -3,16% ενώ απώλειες -1,56% σημειώνει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Ισχυρές πιέσεις εμφανίζουν οι μετοχές της ΔΕΗ (-3,73%), της Βιοχάλκο (-2,75%), της Mytilineos (-3,94%), της Aegean (-2,65%), του ΟΠΑΠ (-3,63%) και της Ελλάκτωρ (-6,33%). Κατά -1,59% υποχωρεί η μετοχή της Coca Cola HBC, -1,87% η Motor Oil, -1,43% ΟΤΕ, 

Οι συναλλαγές προσεγγίζουν τα 9 εκατ. ευρώ ενώ από τις 90 μετοχές που έχουν σημειώσει πράξεις, οι 60 καταγράφουν απώλειες, οι 16 σημειώνουν άνοδο ενώ αμετάβλητες είναι οι υπόλοιπες 14.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Γενικό sell off στο ΧΑ με τον φόβο του ιού και της ύφεσης

Πλησιάζουν το 6% οι απώλειες του Γενικού Δείκτη και φτάνουν το 7,5% για τις τράπεζες ενόψει των νέων περιοριστικών μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και των φόβων ότι θα οδηγήσουν την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση.