Φωτο: Shutterstock

Σε ρυθμούς πανδημίας το ΧΑ, «βουτιά» τραπεζών, 4,8% χάνει ο ΓΔ

Σε ελεύθερη πτώση ο τραπεζικός δείκτης, με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες. Όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο «κόκκινο».

«Βουτιά» άνω του 4% καταγράφει το ελληνικό Χρηματιστήριο, στον απόηχο του νέου ρεκόρ κρουσμάτων εχθές και εν αναμονή των επιπλέον μέτρων που εκτιμάται πως θα ληφθούν άμεσα. 

Μετά το σοκ της περασμένης Τρίτης όπου ο αριθμός νέων κρουσμάτων ξεπέρασε κατά πολύ τα 1.000, χθες εκτοξεύτηκαν στα 1.547, ενώ η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στο υγειονομικό πεδίο φέρνει πιο κοντά το σενάριο της ύφεσης το 2021. 

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού καθώς χθες η Γαλλία ανακοίνωσε γενικό lockdown, εκτός των σχολείων, για την ανάσχεση της πανδημίας, ενώ σε μερικό lockdown προχώρησε η Γερμανία, μέτρα που οδήγησαν σε «βύθιση» τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Αμερική.

Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 4,8% στις 567,01 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 5,97 εκατ. ευρώ, με την αγορά να προσεγγίζει τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου.

Σε ελεύθερη πτώση και οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη στο -4,2%, καθώς αν επιβεβαιωθεί το κακό σενάριο για ύφεση και το 2021 υπάρχουν φόβοι ότι θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η διαχείριση των προβληματικών δανείων. Η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση (8,2%). Ακολουθούν Eurobank (6,7%), Alpha Bank (6,3%) και Εθνική (4,3%). 

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έχασε σχεδόν 25%, ενώ την Τρίτη έκλεισε με μικρά κέρδη, στον απόηχο δημοσιευμάτων για αύξηση κεφαλαίου, με τη διοίκηση της τράπεζας, να ανακοινώνει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε ΑΜΚ, τουλάχιστον προς το παρόν και να ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμιά εποπτική ανάγκη αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου (ΑΜΚ).  

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 4,32%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 2,44%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (6,56%), της Coca Cola HBC (4,03%) και του ΟΠΑΠ (5,4%). 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι χωρίς παύση στο Χρηματιστήριο, υψηλές ταχύτητες στις τράπεζες

Επιβεβαιώνεται η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση μετά τα «σήματα» από Κομισιόν και ΔΝΤ. Στο επίπεδο των 760 μονάδων ο Δείκτης, με κέρδη της τάξεως του 3% και διψήφιο ποσοστό ανόδου του τραπεζικού δείκτη.
ΑΓΟΡΕΣ

Κλείσιμο Νοεμβρίου με θετικό πρόσημο, κοντά στο 30% τα μηνιαία κέρδη

Την αλλαγή πορείας της αγοράς επιβεβαίωσε και η σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι ρευστοποιήσεις απορροφήθηκαν και ο Δείκτης έκλεισε με οριακή άνοδο. Πάνω από 200 εκατ. ευρώ ο τζίρος λόγω της Motor Oil.