Φωτο: Shutterstock

Γενικό sell off στο ΧΑ με τον φόβο του ιού και της ύφεσης

Πλησιάζουν το 6% οι απώλειες του Γενικού Δείκτη και φτάνουν το 7,5% για τις τράπεζες ενόψει των νέων περιοριστικών μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και των φόβων ότι θα οδηγήσουν την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση.

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ οι απώλειες στις τράπεζες ξεπερνούν το 7,5%, καθώς οι ανησυχίες για την πανδημία είναι αυξημένες εν μέσω του lockdown σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε περιοχές εντός της Ελλάδας, εν αναμονή και των νέων μέτρων που θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός. 

Η κύρια πηγή ανησυχίας για την αγορά και τις τράπεζες είναι ότι τα νέα μέτρα θα βαθύνουν την ύφεση ίσως και σε διψήφιο ποσοστό, ενώ για το 2021 αυξάνονται οι πιθανότητες επαλήθευσης του δυσμενούς σεναρίου που δημοσιοποίησε πρόσφατα το ΙΟΒΕ για ύφεση έως και 4%. 

Την αγορά δεν βοηθά ούτε το κλίμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς δεν υπάρχει αντίδραση μετά τη χθεσινή μεγάλη πτώση, ενώ διαψεύσθηκαν και οι μικρές ελπίδες που υπήρχαν για έκτακτη ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, παρότι υπήρχαν αμυδρές ελπίδες στις αγορές για μια έκτακτη ένεση ρευστού στην ευρωζώνη, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης των συνθηκών σε ό,τι αφορά την πανδημία, που έχουν προκαλέσει και σοβαρή αναστάτωση στα χρηματιστήρια.

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν αλλάζει το αρχικό του χρονοδιάγραμμα για πρόσθετα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, σημειώνοντας ότι θα ληφθούν αποφάσεις τον Δεκέμβριο, με βάση τη νέα αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών. Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ,

Το μόνο θετικό είναι η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ, η οποία ωστόσο ήταν αναμενόμενη και δεν έχει επηρεάσει σημαντικά τις κινήσεις στα χρηματιστήρια. 

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 561,20 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,7%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 50,77 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 5,86%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 3,86%.

Στις τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης κινείται στο -7,5%. Η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει πτώση 9,3%, η Eurobank 6,5%, η Alpha Bank 8,6% και η Εθνική 6,86%.

Πτώση σημειώνουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (9,21%), της ΔΕΗ (7,96%) και της Fourlis (7,89%).

Καθοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες οι δείκτες των Τραπεζών, των Τηλεπικοινωνιών (7,04%) και του Εμπορίου (6,68%).

Ανοδικά κινούνται 9 μετοχές, 99 πτωτικά και 8 παραμένουν σταθερές.

Νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως προανήγγειλε ο ίδιος, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ανακοινώνοντας παράλληλα πως Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα μπαίνουν στο επίπεδο 4, «κόκκινο» του υγειονομικού χάρτη.

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα, το οποίο είναι πιο επιθετικό και από αυτό το οποίο είχαμε αντιμετωπίσει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η πίεση την οποία δέχεται το Σύστημα Υγείας είναι η μεγαλύτερη από ποτέ και πρέπει να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα, ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού καθώς χθες η Γαλλία ανακοίνωσε γενικό lockdown, εκτός των σχολείων, για την ανάσχεση της πανδημίας, ενώ σε μερικό lockdown προχώρησε η Γερμανία. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Θριαμβεύουν οι αγοραστές στο ΧΑ, παρελθόν και οι 730 μονάδες

Η αγορά απορρόφησε με σχετική ευκολία τις ρευστοποιήσεις κερδών, ο τραπεζικός δείκτης παρέμεινε σε ανοδική τροχιά και ο Γ. Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,33%. Τα κέρδη μέσα στον Νοέμβριο πλησιάζουν το 30%.