ΓΔ: 877.99 0.19% Τζίρος: 39.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:12:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Μάχη» για το πρόσημο στο ΧΑ με φόντο την πίεση στις τράπεζες

Αρνητική στροφή για τον Γενικό Δείκτη, με τις ρευστοποιήσεις να συνεχίζονται για τις τραπεζικές μετοχές και την αξία των συναλλαγών να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Συχνές εναλλαγές πρόσημων σημειώνονται στη σημερινή συνεδρίαση της ελληνικής αγοράς, καθώς συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις κερδών, κυρίως για τις τραπεζικές μετοχές, μετά το εντυπωσιακό ράλι που σημείωσαν χθες. 

Ο Γενικός Δείκτης αν και κατόρθωσε ενδοσυνεδριακά να ξεπεράσει ακόμη και το όριο των 700 μονάδων με κέρδη που ξεπερνούσαν το 1%, κινείται πλέον αρνητικά, εμφανίζοντας απώλειες 0,31% στις 689,23 μονάδες, με τις τράπεζες να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, γεγονός που οδηγεί και τον τραπεζικό δείκτη σε πτώση 3,26%. 

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος, καθώς ξεπερνά τα 71 εκατ. ευρώ, αν και σαφώς μειωμένος σε σύγκριση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. 

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις αγορές του εξωτερικού έτσι και το ΧΑ προσπαθεί να «χωνέψει» τις νέες ελπιδοφόρες ειδήσεις για την εύρεση εμβολίων αποτελεσματικών κατά του κορονοϊού, οι οποίες, όμως, συνδυάζονται με συνεχή αύξηση κρουσμάτων ανά την υφήλιο και με διατήρηση σε πολλές χώρες των αυστηρών μέτρων περιορισμού. 

Στις σημαντικές ειδήσεις της ημέρας, που πιθανόν αξιολογήθηκαν από τους επενδυτές κατατάσσονται η εμπλοκή που υπάρχουν στις Βρυξέλλες με την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης, λόγω αντιρρήσεων της Ουγγαρίας, αλλά και η θετική εξέλιξη της εκταμίευσης 2 δισ. ευρώ από το κοινοτικό πρόγραμμα SURE προς την Ελλάδα για τη στήριξη της απασχόλησης.

Σταθερά σε κλοιό ρευστοποιήσεων παραμένουν, πάντως, οι τραπεζικές μετοχές, μετά την επίτευξη από τον κλαδικό δείκτη κερδών που ξεπέρασαν το 45% σε περιορισμένες συνεδριάσεις.  Πάντως, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς συνεχίζει την ανοδική της πορεία, κερδίζοντας 5%, καθώς η αγορά επαναξιολογεί την αποτίμησή της, με δεδομένη την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης από τη μετατροπή των CoCos. Η Alpha υποχωρεί κατά 4,7%, η Εθνική κατά 3,7% και η Eurobank κατά 2,9%.

Άλλωστε ακόμη και μετά την τελευταία άνοδο και παρά τις μειωμένες τιμές στόχους που δίνουν οι διεθνείς οίκοι, οι τράπεζες φαίνεται να έχουν περιθώρια ανόδου. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες τιμές στόχους που δίνει η Goldman Sachs, η μετοχή της Alpha έχει περιθώριο ανόδου ως το 0,95 ευρώ από τα 0,62 ευρώ που διαπραγματεύεται σήμερα. Γενικότερα, η προοπτική εξόδου από την κρίση του κορονοϊού από τα μέσα του 2021 δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες ότι οι τράπεζες θα καταφέρουν να αποφύγουν ένα μεγάλο όγκο νέων «κόκκινων» δανείων και θα προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς την εξυγίανση των ισολογισμών τους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ