ΓΔ: 895.35 0.80% Τζίρος: 25.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:53:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
stocks, market, xrimatistiria, agores, xa
Φώτο: Shutterstock

Ισχυρή άνοδος στο ΧΑ, πάνω από τις 710 μονάδες

Ξεπερνά το 3% η άνοδος του τραπεζικού δείκτη. Κέρδη και για τη μετοχή του ΟΠΑΠ μετά τα χθεσινά αποτελέσματα.

Με ισχυρή άνοδο που φτάνει σχεδόν στο 2% κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά το αρνητικό άνοιγμα, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράφουν μικτές τάσεις. 

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, η αγορά εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο, ανοδικό, μια ανάκαμψη που τροφοδοτείται από τις προσδοκίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από το 2021, αλλά και τη μεγάλη ευκαιρία που δημιουργεί για τη χώρα το Ταμείο Ανάκαμψης και η αξιοποίηση των πόρων ύψους 32 δισ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 1,8% και διαμορφώνεται στις 717,95 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 10,69 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 1,6%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 0,4%.

Ισχυρή άνοδος και στις τράπεζες, όπου ο κλαδικός δείκτης ενισχύεται 3,3%, με την Alpha Bank να κερδίζει 2,4%, την ΕΤΕ να ενισχύεται 2,4%, την Τρ. Πειραιώς 1,2%, ενώ η Eurobank 1,52%.

Εχθές, η Standard & Poors επιβεβαίωσε σε «Β-» και «Β» τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας Πειραιώς, διατηρώντας παράλληλα σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook). Αναφερόμενος στη μετατροπή των CoCos σε μετοχές ο οίκος αναφέρει ότι θα προσθέσει περίπου 40 μονάδες βάσης στον δείκτη CET1 σε ετήσια βάση, ο οποίος στα τέλη Σεπτεμβρίου έφθασε στο 14,1% και θα μειώσει την πίεση στην κεφαλαιοποίηση της τράπεζας. 

Παράλληλα, η κερδοφορία της Alpha Bank έδειξε ανθεκτικότητα στις πιέσεις της δυσμενούς συγκυρίας, ενώ σε πολύ υψηλό ποσοστό διατηρήθηκε ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, που έχει φθάσει ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ελληνική αγορά (Galaxy), παρά την έντονη αβεβαιότητα που επικράτησε στις αγορές.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε η Alpha, η συναλλαγή Galaxy, που θα μειώσει κατά 62% τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο α' τρίμηνο του 2021.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (4,02%), της Aegean (3,3%), και ΕΛΠΕ (3,02%). 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε εχθές, ο ΟΠΑΠ, ύστερα από δύο πολύ δύσκολα τρίμηνα, το τρίτο τρίμηνο κατάφερε να πετύχει περίπου τα ίδια έσοδα με το 2019. Πάντως, τα αποτελέσματα του 9μήνου αντανακλούν τη μεγάλη πίεση που δέχθηκε από την πανδημία, καθώς τα έσοδα υποχώρησαν σχεδόν κατά το ένα τέταρτο.

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco (2,5%) και της ΕΥΔΑΠ (0,6%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Ταξιδιών (5%) και του Πετρελαίου (5,3%), ενώ απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (1,05%) και των Τροφίμων (0,46%).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Με ώθηση από τράπεζες σπάει το φράγμα των 890 μονάδων ο ΓΔ

Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφει η χρηματιστηριακή αγορά καθώς ο τραπεζικός κλάδος που έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ενισχυμένος κατά 3,79% συνεχίζει να ενισχύεται από τα θετικά νέα για αναβαλλόμενο φόρο και το αποτέλεσμα των stress tests.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Με ισχυρή ώθηση από τις τράπεζες, ο Γ. Δείκτης πλησίασε τις 890 μον.

Η συμφωνία για τον αναβαλλόμενο φόρο έδωσε «αέρα» στις τραπεζικές μετοχές, ενώ ισχυρή παρουσία στη συνεδρίαση είχαν Mytilineos, ΔΕΗ, Jumbo, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Εννέα συνεδριάσεις ανόδου με συνολικά κέρδη 6,61%.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πρωταγωνίστριες οι τράπεζες στο ΧΑ, πέρασε στο «συν» ο Γ. Δείκτης

Πρώτες σε συναλλαγές και άνοδο οι τραπεζικές μετοχές, καθώς η αγορά αποτιμά τις αλλαγές για τον αναβαλλόμενο φόρο. Ξεπέρασε την αρχική αδυναμία ο Δείκτης, ελπίδες για ένατο συνεχές ανοδικό κλείσιμο.