Φωτο: Shutterstock

Επιταχύνεται το ράλι στο ΧΑ, πάνω από 720 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Ισχυρή άνοδος σε τράπεζες και ενέργεια. Κέρδη και σε Aegean Airlines και ΟΠΑΠ. Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κλειστή η Wall.

Στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις ισχυρές ανοδικές τάσεις να διατηρούνται και τον Γενικό Δείκτη να διασπά τα επίπεδα των 720 μονάδων. 

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 2,4% και διαμορφώνεται στις 722,13 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 36,71 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 2,68%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 1,49%.

Ισχυρή άνοδος και στις τράπεζες, όπου ο κλαδικός δείκτης ενισχύεται 4,3%, με την Alpha Bank να κερδίζει 5,5%, την Τρ. Πειραιώς 5,4%, την ΕΤΕ να ενισχύεται 3,3% και τη Eurobank 2,88%.

Εχθές, η Standard & Poors επιβεβαίωσε σε «Β-» και «Β» τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας Πειραιώς, διατηρώντας παράλληλα σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook). Αναφερόμενος στη μετατροπή των CoCos σε μετοχές ο οίκος αναφέρει ότι θα προσθέσει περίπου 40 μονάδες βάσης στον δείκτη CET1 σε ετήσια βάση, ο οποίος στα τέλη Σεπτεμβρίου έφθασε στο 14,1% και θα μειώσει την πίεση στην κεφαλαιοποίηση της τράπεζας. 

Παράλληλα, η κερδοφορία της Alpha Bank έδειξε ανθεκτικότητα στις πιέσεις της δυσμενούς συγκυρίας, ενώ σε πολύ υψηλό ποσοστό διατηρήθηκε ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, που έχει φθάσει ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ελληνική αγορά (Galaxy), παρά την έντονη αβεβαιότητα που επικράτησε στις αγορές.

Όπως ανακοίνωσε η Alpha, η συναλλαγή Galaxy, που θα μειώσει κατά 62% τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο α' τρίμηνο του 2021.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil (6,3%), της Τέρνα Ενεργειακή (4,1%) και του ΟΠΑΠ (4%), της Ελλάκτωρ (3,8%), της Aegean Airlines (3,1%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (3%). 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε εχθές, ο ΟΠΑΠ, ύστερα από δύο πολύ δύσκολα τρίμηνα, το τρίτο τρίμηνο κατάφερε να πετύχει περίπου τα ίδια έσοδα με το 2019. Πάντως, τα αποτελέσματα του 9μήνου αντανακλούν τη μεγάλη πίεση που δέχθηκε από την πανδημία, καθώς τα έσοδα υποχώρησαν σχεδόν κατά το ένα τέταρτο.

Αντιθέτως μικρή πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco (0,5%) και της Coca Cola HBC (0,2%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες Πετρελαίου (5,1%) και του Εμπορίου (4,9%), ενώ τις απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (0,3%), των Τροφίμων (0,2%) και της Υγείας (0,2%). 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών εισήλθε η Interlife AAEΓΑ

Πρόκειται άλλωστε για την πρώτη μη τραπεζική εταιρεία που εισάγεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο προερχόμενη από κεφαλαιαγορά την ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΧΑ.