Φώτο: Shutterstock

Αντεπίθεση αγοραστών στο Χρηματιστήριο, γυρίζει ανοδικά ο Γενικός Δείκτης

Ολική επαναφορά για τον τραπεζικό δείκτη στο +3,7%, οδηγεί τον Γενικό δείκτη άνω των 776 μονάδων, με την αγορά να επιδεικνύει αξιοσημείωτη αντοχή.

Ανοδική αντίδραση σημειώνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με βασικό χαρακτηριστικό την πλήρη επαναφορά των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες κατορθώνουν να καλύψουν όλες τις αρχικές, έστω και ήπιες, απώλειές τους. 

Στις 15.00 μμ ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 776,05 μονάδες, εμφανίζοντας κέρδη 1,2%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει να υποχωρεί έως και 0,21%, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 38,75 εκατ. ευρώ. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 0,84%, ενώ ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης σημειώνει κέρδη 0,83%.

Πλήρης επαναφορά για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος κινείται 3,7%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί άνω του 0,5%, με την Alpha Bank να εμφανίζει κέρδη 3,04%, την Εθνική να ενισχύεται 5,4%, τη Eurobank να έχει άνοδο 3,36% και την Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται στο +2,28%.

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων παραμένει η μετοχή της Ελλάκτωρ (-1,64%), καθώς συνεχίζεται η «μάχη» μεταξύ της διοίκησής της και της ολλανδικής επενδυτικής εταιρείας  Reggeborgh Invest, η οποία ζητά πραγματοποίηση έκτακτης γενικής συνέλευσης προκειμένου, μεταξύ άλλων, να υπάρξει και αλλαγή στη διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας. Πάντως η μετοχή έχει κατορθώσει να μαζέψει σημαντικό μέρος των απωλειών της, καθώς ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί άνω του 3%. 

Η ελληνική αγορά εμφανίζει αξιοσημείωτη αντοχή, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με όχι και τόσο ευχάριστες ειδήσεις, τις οποίες, όμως, ως φαίνεται έχουν προεξοφλήσει οι επενδυτές. Η σημερινή επιστροφή σε ανοδική πορεία καταφθάνει μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο, όπου η ανάκαμψη διαμορφώθηκε μόλις στο 2,3% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο, όντας αρκετά πιο ήπια σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης και της ΕΕ.

Η πεποίθηση των επενδυτών ότι έχουν απομακρυνθεί οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για την οικονομία και την αγορά, την ώρα που τα εμβόλια τροφοδοτούν προσδοκίες επιστροφής στην κανονικότητα, φαίνεται ότι τροφοδοτεί το Χρηματιστήριο με συνεχείς εισροές κεφαλαίων από ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, αλλά και από Έλληνες επενδυτές, με αποτέλεσμα να απορροφώνται με σχετική ευκολία οι ρευστοποιήσεις κερδών μετά το μεγάλο ράλι, το οποίο άρχισε στις 6 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών εισήλθε η Interlife AAEΓΑ

Πρόκειται άλλωστε για την πρώτη μη τραπεζική εταιρεία που εισάγεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο προερχόμενη από κεφαλαιαγορά την ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΧΑ.