ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Η τελική «μάχη» για την Ελλάκτωρ: Τι επιδιώκει το μπλοκ των Ολλανδών

Έτοιμη να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να πάρει τον έλεγχο δηλώνει η πλευρά της Reggeborgh, που έχει στήριξη και Ελλήνων μετόχων. Προϋπόθεση για την παροχή κεφαλαίων, η αποχώρηση της διοίκησης Καλλιτσάντση.

Δυόμισι χρόνια μετά τη μετοχική μάχη (proxy war) που οδήγησε στην απόκτηση του ελέγχου της Ελλάκτωρ και την επικράτηση επί των οικογενειών Μπόμπολα και Κούτρα, ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης ετοιμάζεται να δώσει μια νέα μάχη, αυτή τη φορά ως αμυνόμενος, με τον ολλανδικό όμιλο Reggeborgh Invest.

Η ολλανδική επενδυτική εταιρεία, που έχει αποκτήσει και ποσοστό κοντά στο 30% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έσπασε χθες την πολυήμερη σιωπή της. Καθώς φούντωναν τα σενάρια για συμφωνία της οικογένειας Καλλιτσάντση με ομάδα επιχειρηματιών –υπό τον εφοπλιστή Γιάννη Καϋμενάκη που ελέγχει μεταξύ άλλων και την ποδοσφαιρική ομάδα του Αστέρα Τριπόλεως- η επενδυτική εταιρεία έκανε την επόμενη κίνηση.

Η ολλανδική πλευρά δηλώνει πλέον πως θα κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» προκειμένου να πάρει τον έλεγχο της Ελλάκτωρ και προχώρησε σε αίτημα για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης εντός 45 ημερών, με θέματα την αλλαγή διοικητικού συμβουλίου και τον διαχειριστικό έλεγχο για τις δύο τελευταίες οικονομικές χρήσεις. Πρόκειται για τις δύο χρήσεις που διοικεί η πλευρά Καλλιτσάντση, μετά την επικράτηση της πρωτοβουλίας «Change4Ellaktor» στη μετοχική κόντρα.

Ειδικότερα, τα πέντε θέματα της ημερήσιας διάταξης, όπως αναφέρονται στο σχετικό αίτημα που εστάλη στη διοίκηση της Ελλάκτωρ από τη Reggeborgh και τους μετόχους Α. Γιόκαρη και Χρ. Παναγιωτόπουλο έχουν ως εξής:

  • 1ο Θέμα: Ανάκληση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.
  • 2ο Θέμα: Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας (συμπεριλαμβανομένων ανεξαρτήτων / μη εκτελεστικών μελών).
  • 3ο Θέμα: Ανάκληση του συνόλου των μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας (αρ.44 ν.4449/2017).
  • 4ο Θέμα: Εκλογή νέας Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας (αρ.44 ν.4449/2017).
  • 5ο Θέμα Διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου της Εταιρείας (δύο τελευταίων χρήσεων).

Με ενισχυμένα ποσοστά η πλευρά των Ολλανδών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Reggeborgh έχει διευρύνει το ποσοστό που ελέγχει άμεσα και έμμεσα στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Φέρεται να έχει σχηματίσει, μαζί με άλλους μετόχους, έναν πυρήνα που κατέχει συνολικά γύρω στο 35% των μετοχών της εισηγμένης. Οι κ.κ. Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης, οι σχέσεις των οποίων δεν ήταν αρμονικές το τελευταίο διάστημα, κατέχουν κοντά στο 25,6%. Ο ολλανδικός όμιλος με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις έχει άμεσα κοντά στο 6% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ταυτόχρονα έχει και δικαίωμα προαίρεσης για το 12% που έχει σήμερα ο Λεωνίδας Μπόμπολας. Εδώ και μήνες ακούγεται πως μέσω άλλων εταιρειών οι Ολλανδοί έχουν και άλλο 10% τουλάχιστον. Αυτό το ποσοστό φαίνεται πως έχουν διευρύνει τις τελευταίες ημέρες και μέσω συμμαχιών.

Η διαφορά σε σχέση με τη μάχη που κορυφώθηκε τον Ιούλιο του 2018 είναι πως ο ολλανδικός όμιλος, διαθέτει τεράστιο οπλοστάσιο. Είναι ήδη συνεργάτης πανίσχυρων επενδυτών και τραπεζών σε αρκετές αγορές της Ευρώπης, διαθέτει συμμετοχές σε πλήθος τομέων από τις κατασκευές μέχρι την ενέργεια και σημαντική ρευστότητα. Όπως είναι γνωστό είναι ήδη ο μεγαλύτερος μέτοχος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με ποσοστό άνω του 30%. Η συμμετοχή του είχε αναγγελθεί πανηγυρικά και με διθυράμβους για τις προοπτικές του ομίλου και της ελληνικής οικονομίας. Στην Ελλάκτωρ, φαίνεται πως οι Ολλανδοί θέλουν να μπουν εξ εφόδου!

Οι διαρροές περί «whatever It takes» προς το παρόν αφήνουν ασυγκίνητη την πλευρά Καλλιτσάντση. Χθες το απόγευμα κύκλοι της διοίκησης της Ελλάκτωρ ανέφεραν πως δεν είχε φτάσει επίσημο αίτημα των Ολλανδών για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης. Πρόσθεταν πως το αίτημα για διαχειριστικό έλεγχο κατατίθεται στο Πρωτοδικείο που θα λάβει και την απόφαση για το αν θα τον εγκρίνει ή όχι. Η πλευρά της διοίκησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ πρόσθετε πως «δεν υπάρχουν λόγοι για να εγκριθεί τέτοιος έλεγχος». Όπως λένε, πριν από λίγες εβδομάδες, στα μέσα Σεπτεμβρίου, όλοι οι μέτοχοι ενέκριναν τα πεπραγμένα της διοίκησης για την τελευταία χρήση στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης.

Παρά τις συνεχείς φήμες πως έκλεισε συμφωνία για πώληση του 25% που κατείχε η πλευρά Καλλιτσάντση, η κοινή λογική λέει πως κανένας επιχειρηματίας δεν θα αγόραζε αυτό το ποσοστό αν δεν είχε τουλάχιστον βολιδοσκοπήσει τους Ολλανδούς. Ποιος επενδυτής έχει τη διάθεση να εμπλακεί σε μια μετοχική διαμάχη μηνών στην εταιρεία που μόλις αγόρασε; διερωτώνται όσοι παρακολουθούν την υπόθεση. Το ενδιαφέρον είναι πως, παρά τα σενάρια και τα απανωτά δημοσιεύματα, δεν υπήρξε επί πολλές εβδομάδες καμία παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για να ζητήσει διευκρινίσεις από την Ελλάκτωρ -αυτό τελικά έγινε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, και σήμερα αναμένεται η απάντηση της Ελλάκτωρ.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως επί εβδομάδες κυκλοφορούν φήμες περί εμπλοκής κυβερνητικών παραγόντων στην προσπάθεια πώλησης του 25% στην «ομάδα επιχειρηματιών». Οι Ολλανδοί μίλησαν τελευταίοι και οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ενδιαφέρουσες για την κατασκευαστική αγορά.

Οι προθέσεις της Reggeborgh για την αύξηση κεφαλαίου

Για το σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η Ελλάκτωρ, δηλαδή την ανάγκη για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, κύκλοι της Reggeborgh συνέδεαν ευθέως τη δική της συμμετοχή με την αλλαγή διοίκησης.

Όπως ανέφεραν, η ολλανδική εταιρεία έχει ήδη επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάκτωρ και πιστεύει ότι η αλλαγή διοίκησης είναι αναγκαία προκειμένου να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της Ελλάκτωρ και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην αγορά. Προς το σκοπό αυτό, η Reggeborgh θα συμβάλει στην αποκατάσταση της χρηματοδότησης της Ελλάκτωρ και θα υποστηρίξει μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα προσδώσει ρευστότητα αναγκαία για την επανεκκίνηση της εταιρείας.

Η πλευρά της Reggeborgh εμφανίζεται βέβαιη ότι θα έχει υποστήριξη της πλειοψηφίας των μετόχων της Ελλάκτωρ. Όπως αναφέρουν κύκλοι της ολλανδικής εταιρείας, το αίτημα εκλογής νέου Δ.Σ. στην Ελλάκτωρ συμμερίζονται επενδυτές και μέτοχοι στην εταιρεία σε αριθμό που εγγυάται κατ’ απόλυτο τρόπο την έγκρισή του από τη γενική συνέλευση της εταιρείας, όταν αυτή συγκληθεί.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Business Daily ανέδειξε με σχετικό δημοσίευμα τα προβλήματα της προσπάθειας της διοίκησης Καλλιτσάντση να προωθήσει την εξυγίανση της Ελλάκτωρ, μια προσπάθεια που προσέκρουσε στις τεράστιες ζημιές από τα έργα στο εξωτερικό, οι οποίες υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα δώσει «μάχη» για να κρατήσει την Αττική Οδό

Σχεδόν τη μισή λειτουργική κερδοφορία φέρνει στον όμιλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η Αττική Οδός, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό για την ΑΜΚ. Κρίσιμος για τον όμιλο ο διαγωνισμός για επέκταση της παραχώρησης μετά το 2024.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύριο αρχίζει η αύξηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Οι νέες ισορροπίες των μετόχων

Το χρονοδιάγραμμα από την αποκοπή του δικαιώματος ως την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Πώς θα αλλάξει η μετοχική σύνθεση με ενίσχυση της θέσης της Reggeborgh. Πού θα διατεθούν τα νέα κεφάλαια.
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τέλος σε δυσάρεστες εκπλήξεις από τον τομέα των κατασκευών

Ελαχιστοποίηση ζημιών της Άκτωρ το 2021 προβλέπει ο Θ. Μπουλούτας. Άρχισαν οι επαφές με τράπεζες για μείωση στα επιτόκια δανεισμού. Δεν υπάρχει δέσμευση της Greenhill για συμμετοχή στην αύξηση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η επιστροφή της Άκτωρ σε κερδοφορία, το μεγάλο στοίχημα των Ολλανδών

Στόχος της νέας διοίκησης του Ομίλου Ελλάκτωρ, η επιστροφή του κατασκευαστικού τομέα στα κέρδη σε ορίζοντα 18μήνου. Ενίσχυση της Άκτωρ με κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ και πλήθος μέτρων αναδιάρθρωσης.